Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Velika pobeda.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobednik je  trke Formule 1 za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država, a austrijski tim je osigurao titulu u šampionatu konstruktora, prvi put posle 2013. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Dodatnu težinu tituli daje i činjenica da je osvojena samo dan pošto se svet Formule 1 oprostio od vlasnika Red Bula, Ditriha Matešica.

Ferstapen je na prošloj trci osvojio drugu uzastopnu titulu, a na stazi u Ostinu je došao do 33. pobede u karijeri i 13. ove sezone.

On se tako izjednačio sa Sebastijanom Fetelom i Mihaelom Šumaherom, koji su tokom jedne sezone upisali 13 pobeda.

Drugo mesto pripalo je vozaču Mercedesa Luisu Hamiltonu, treći je završio Šarl Lekler iz Ferarija, dok je četvrti kroz cilj prošao Serhio Peres iz Red Bula.

Džordž Rasel iz Mercedesa završio je na petom mestu, a dobio je dodatni bod za najbrži krug.

Bodove su osvojili i Lando Noris iz Meklarena, Fernando Alonso iz Alpina, Fetel (Aston Martin), vozač Hasa Kevin Magnusen i Juki Cunoda iz Alfa Taurija.

U generalnom plasmanu Ferstapen na prvom mestu ima 391 bod, Lekler je drugi sa 267, a treći je Peres sa dva boda manje.

Red Bul u šampionatu konstruktora ima nedostižnih 656 bodova, dok je Ferari drugi sa 469 bodova.

Sa pol pozicije je krenuo Karlos Sainc iz Ferarija, Ferstapen je bio drugi, dok su u drugom startnom redu bili vozači Mercedesa Hamilton i Rasel.

Zbog promene motora kažnjeni su između ostalih Peres, koji je krenuo sa devetog mesta i Lekler, koji je bio 12.

Trku je bolje počeo Ferstapen koji je preuzeo prvo mesto, dok se Sainc posle kontakta sa Raselom okrenuo na stazi, a zatim i odustao.

Rasel je zbog tog incidenta kažnjen sa pet sekundi, a kaznu je odradio prilikom zamene guma.

Gužvu je najbolje iskoristio Lens Strol iz Aston Martina, koji je dolašao do treće pozicije. Kanađanin se na tom mestu zadržao kratko, a napredak su ostvarili i Peres i Lekler.

Prvi na promenu guma u 13. krugu je otišao Hamilton, a krug kasnije to je učinio i Ferstapen.

Peres je na promenu otišao u 15. krugu i vratio se iza Hamiltona.

U 18. krugu sa staze je izleteo Valteri Botas iz Alfa Romea, a direkcija trke se odlučila za vozilo bezbednosti. To koristi Lekler i odlazi na promenu pneumatika i vraća se na četvrto mesto.

Četiri kruga kasnije trka je ponovo krenula i nedugo zatim dolazi do sudara Alonsa i Strola.

Strol je napravio grešku prilikom odbrane pozicije, posle čega je podigao bolid španskog vozača. Na stazu je ponovo izašlo sigurnosno vozilo, a Kanađanin morao da odustane.

Trka je nastavljena u 26. krugu, a veće uzbuđenje dogodilo se četiri kruga kasnije kada je Lekler obišao Peresa za treće mesto.

Hamilton je ponovo prvi otišao u boks u 35. krugu, dok to krug kasnije rade Ferstapen i Lekler.

Holanđanin je posle greške mehaničara u boksu ostao 11,1 sekund, pa je izgubio pozicije u odnosu na Hamiltona i Leklera.

U boks u 39. krugu odlazi Peres, a u tom krugu Ferstapen napada Leklera, koji je prvi put uspeo da odbrani poziciju, da bi Holanđanin ubrzo i definitivno obišao vozača Ferarija.

Vodeće mesto preuzeo je Fetel, koji sve do 42. kruga nije išao na drugu promenu guma. Posle velike greške mehaničara ostaje u boksu 16,8 sekundi, ali je četvorostruki svetski prvak do kraja došao do bodova.

Ferstapen je u nastavku trke smanjivao razliku za Hamiltonom, a britanskog vozača je obišao u 50. krugu posle velike borbe.

Holandski vozač je do kraja održao prednost i lako došao do nove pobede.

Sledeća trka vozi se za sedam dana u Meksiku.

BONUS VIDEO Reakcije Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena nakon trke u Imoli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar