Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Haos u Japanu i neverovatne odluke rešile titulu.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je drugu uzastopnu tiulu u nizu nakon pobede posle haosa na trci za veliku nagradu Japana.

On je pobedio na kontroverznoj trci koju su obeležile kiša i incidenti i sporne odluke automobilske federacije, a na kraju ni sam vozač nije bio siguran da je osvojio tiulu.

Trka je prekidana zbog kiše, vožena je u skraćenoj varijanti.

PROČITAJTE JOŠ

Ferstapen je na trci koja je trajala tek oko 45 minuta zbog vremenskih uslova upisao 12. pobedu ove sezone, a 32. u karijeri. Holanđanin je u cilju imao skoro 27 sekundi prednosti u odnosu na Šarla Leklera u Ferariju, međutim, on je pomeren na treće mesto zbog greške u samom finišu, kada je izleteo sa staze, pa je drugo mesto preuzeo bio drugi vozač Red Bula Serhio Peres koji je bio četiri desetinke dalje.

Na konferenciji posle trke u Japanu, komentator na stazi je objavio da je Maks Ferstapen postao šampion, i to u trenutku kada je pričao drugoplasirani Šarl Lekler.

„Aha, okej. Čestitam Maksu na tituli. Zaslužio je“, jedva je uspeo da izusti zatečeni Lekler.

Ni u redovima Red Bula nisu bili euforični.

Čak ni u Red Bulu nisu slavili, a Verštapen je prišao sudijama i pitao: „Da li ste sigurni? Da li ste sigurni da sam šampion?“.

S obzirom na to da je odvozano između 50 i 75 odsto trke bodovanje je trebalo da bude takvo da pobednik osvoji 19 bodova, drugoplasirani 14, a trećeplasirani 12. Po takvom, inače zvaničnom bodovanju, Ferstapen bi trebalo da ima 111 bodova prednosti u odnosu na Leklera, a na raspolaganju do kraja sezone je 112. Međutim, nečijom odlukom dodeljeni su puni bodovi, što znači da je razlika u odnosu na Peresa, koji tako napreduje do drugog mesta, 113.

Zbog svega toga je ostalo pitanje u vazduhu da li je Ferstapen šampion.

BONUS VIDEO Težak udes u Formuli 2, oreol spasao život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar