Foto:RKO - Album / Album / Profimedia

Tokom karijere je postavio 67 svetskih rekorda, ali je ostao upamćen po jednoj ulozi na platnu.

Sin doseljenika sa Balkana rođen je u tadašnjoj Austougarskoj (danas je to područje Banata u Rumuniji), a sebe je upisao u legendu kako u plivačkim, tako i u glumačkim vodama.

PROČITAJTE JOŠ

Džoni Vajsmiler je osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja, ali je upamćen po 12 uloga Tarzana u čuvenim ostvarenjima i kojima se čita i gotovo vek kasnije.

Uvek se čudio kako je uspela jedna tako banalna uloga da ga proslavi više od postavljanja rekorda.

„Kao da sam krao novac. Plivao sam i nisam morao mnogo da govorim. Kako je moguće da se tip penje po drveću, kaže ‘Ja Tarzan, ti Džejn’ i zaradi milione“, pitao se Vajsmiler, a preneo je „Index.hr“.

Tokom 1974. godine je slomio kuk i nogu, a tri godine kasnije doživeo nekoliko moždanih udara. Oboleo je i od srčane bolesti, pa je pet poslednjih godina života proveo u bolnici u Las Vegasu.

Direktor bolnice se žalio na njega jer je plašio pacijente imitirajući Tarzana usred noći. Preminuo je u Akapulko, a na sahrani su mu pustili tri puta urlik Tarzana, što je navodno bila jedan od njegovih zahteva.

Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Nikada nije pojasnio kako je stilom plivanja uspevao da porazi rivale, a tek kasnije su stručnjaci otkrili njegovu tajnu.

„Njegov stil plivanja uključivao je šest udaraca nogama za svaka dva zaveslaja rukama uz preciznu sinhronizaciju stopala i ruku. Njegova moć dolazila je iz povlačenja rukom, od trenutka kada bi ruka dotaknula vodu, pa sve dok nije izronila“, pojasnili su plivački stručnjaci.

U časopisu „SAGA“ stajalo je.

„Plivao je savijenih leđa i glave, s ramenima i prsima iznad vode. Opušteno je mahao glavom s jedne na drugu stranu, udišući i izdišući. Visoko je podizao laktove i snažno ruke zabijao u vodu, gurajući ih iza sebe.“

Još jednu tajnu je odneo u grob. Naime, porodica nikada nije pomenula da je promenio mesto rođenja u papirima da mu ne bi zabranili da se takmiči u američkim kvalifikacijama. Umesto grada u Banatu stajali su podaci njegovog brata koji se rodio u SAD. Tajnu je otkrio Džoni Junior nakon smrti oca. Vajsmiler nikada nije otkrio pravu istinu da mu ne bi oduzeli sva dostignuća.

BONUS VIDEO Srbin prvak Amerike u plivanju: Pobedio rak bubrega, pa se vratio u bazen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar