Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Tatjana Belonogov, Ruskinja rođena u velikoj Britaniji, pod zastavom "Gordog albiona" je postala juniorska evropska šampionka u plivanju.

Zatim je 2018. uzela ruski pasoš, vrativši se korenima. Godinu dana kasnije se preselila u Sankt Peterburg, a sada joj je FINA „izdala“ rusko sportsko državljanstvo.

Dugo je ćutala o ružnim stereotipima koji vladaju među britasnkom omladinom, da bi se na kraju „otvorila“ za moskovske medije.

PROČITAJTE JOŠ

„Rekla bih da je moja škola imala negativan stav prema Rusima. Generalno, nisam se mnogo razlikovala od ostalih (đaka). Da imam englesko ime, niko ne bi znao da sam Ruskinja“, rekla je Tatjana.

Dodala je da uglavnom nije imala neprijatnosti s profesorima, već drugovima iz školske klupe.

„Bilo je određenih trenutaka kada su učitelji govorili da je Rusija strašna. Negativnosti su bile usmerene ka meni što sam direktno osećala. Đaci su se šalili o tome da je trebalo da nacisti slome Sovjetski Savez kako Rusi ne bi bili ovde i da su svi užasni. Govorili su da se svi (mi Rusi) dopingujemo i da smo svi alkoholičari.“

Tatjana je navela i jedan primer.

„Sedim sa prijateljima, a neko bi se okrenuo i rekao: Znate, mrzim Ruse i Slovene uopšte. To je bilo normalno i nije se smatralo rasističkim. Svi su to mirno posmatrali, pa sam u nekom trenutku prestala to da primećujem“, požalila se Belonogova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar