Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Britanski biciklistički tim Ineos, za koji vozi najmlađi šampion u istoriji Tur d Fransa, Egan Bernal, kao i pobednik prošlogodišnje trke Điro d'Italija, Ričard Karapaz, neće učestovvati na najpoznatijoj trci ako ne budu osigurani zdravstveni uslovi.

„Biće nam drago da učestvujemo na Turu, ali zadržavamo pravo da povučemo tim ako budemo smatrali neophodnim. Ovo je razuman, odgovoran i argumentivan pristup. Pomno ćemo da pratimo razvoj situacije, kao što smo to radili pred trku Pariz-Nica. Svetu trenutno nije potreban sport, neophodni su mu lekari i medicinske sestre. Niko nije umro od nedostatka biciklističkih trka”, rekao je menadžer britanskog tima, Dejv Brejsvord, za “Gardijan”.

Ineos je u martu odlučio da se njegovi biciklisti ne pojave na trci Pariz-Nica, zbog zdravstvenih rizika, da bi to takmičenje kasnije bilo prekinuto takođe iz istih razloga.

 

Predsednik Francuske, Emanuel Makron zabranio velike javne događaje do polovine jula, pa je samim tim organizator Tur d Fransa pomerio početak trke za 29. avgust.

“Ovo je recept za katastrofu. Najpametnije je bilo da se odloži trka za sledeću godinu. Jeste bolna odluka, ali nemaju izbora”, reagovala je Dejvi Šridhar, predsedavajuća odbora Globalnog javnog zdravlja na univerzitetu u Edinburghu i savetnica za pandemiju u Vladi Škotske.

Poput Brejsvorda i njegov kolega iz američkog tima “Edjukejš frst”, Džonatan Voters, smatra da je organizator prerano odlučio da trka ne bude vožena bez gledalaca.

“Ne vidim logiku u izjavi da trka neće biti bez publike. Znam da to ne bi bila tradicija, ali mi se čini kao dobra opcija, jer se njom minimalizuje rizik. Ne želim da ova opcija bude eliminisana. Da sam ja bio tamo, smatrao bih da je to ozbiljna opcija, a ne ovaj njihov stav koji mi se čini da je po principu ‘sve ili ništa”, izjavio je Voters.

Priznaje da je želja da se Tur održi dobra.

”Tur bi mogo da bude zvono za ekonomiju, jer ako se održi, to je znak da se stvari poboljšavaju. Ali takođe moramo veoma pažljivo da posmatramo Kinu i vidimo šta se tamo dešava kada se otvori (posle zatvaranja)”, oprezan je Voters.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar