Kontador i Armstrong; Foto: EPA/NICOLAS BOUVY

Alberto Kontador i Lens Armstrong zajedno su osvojili deset titula na Tur d Fransu, doduše osam im je oduzeto zbog dopinga, jedna Špancu i svih sedam Amerikancu.

Ali, da njih dvojica nisu mogli da voze zajedno, u istom timu, pokazala je 2009. godina, kada su svako za sebe, bez mnogo timske taktike krenuli u napad na pehar na čuvenoj trci. „Pistolero“ ga je na kraju i podigao, ali sa mnogo više muke nego što je očekivao.

Za to krivi upravo Armstronga koga je nedavno optužio da je sa Johanom Brinelom, tim menadžerom Astane, napravio pakt kako bi preuzeo primat u ekipi.

PROČITAJTE JOŠ

“Tur je počeo sukobom Armstronga i mene oko toga ko je bio lider. Bila je ogromna napetost. Osećali su je čak i naše timske kolege“, rekao je Kontador.

Kaže da je Armstrong pokušao da ga izigra pre početka trke.

“Pre starta Tura otišao sam da razgovaramo. Rekao je: ‘Za mene je bolje da ti pobediš’. Dan kasnije je na Tviteru napisao: ‘Sutra u vožnji na hronometar videćemo ko je lider’. Tada sam shvatio da je moj odlazak u njegovu sobu bilo gubljenje vremena i da sam propustio popodnevni odmor”.

Španac tvrdi da je Amerikanac imao podršku tima, jer je pre početka trke primetio da su njemu isporučeni točkovi starije generacije, pa je odlučio da ih sam kupi i to od rivalskog tima Milerama.

Netrpeljivost je je kulminirala posle sedme etape u kojoj je Kontador preuzeo liderstvo u generalnom plasmanu.

“U timskom autobusu mi je Armstrong rekao da nisam poštovao taktiku tima, a ja sam uzvratio da me ne poštuje cele godine. Zaustavio me i rekao: ‘OK, Pistolero’. Zatim, pošto je sastanak bio završen, kada smo ostali samo nas dvojica dobacio je: ‘Nemoj da me zaje…aš sa mnom’.”

Kontador ga nije poslušao. U 15. etapi je krenuo u završni napad na pehar koji je osvojio sedam dana kasnije.

Armstrong, koji je doživotno diskvalifikovan iz biciklizma, nije želeo da “ulazi” u istoriju (sukoba).

“Bilo je malo buke u svetu biciklizma u vezi nedavnog intervjua koji je dao Alberto Kontador. Sada je sredina aprila 2020, život uvek ide unapred, pa nemam želju da se vraćam i pokušavam da utvrdim ko je izabrao svađu u autobusu, ili ko je kakve točkove imao. Mnogi su me pitali da komentarišem, ali stvarno nemam komentar. Jedino što mogu da kažem je da je najbolji pobedio 2009, a to nisam bio ja”, napisao je Armstrong.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram