Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bobana Momčilović Veličković (29) osvojila je titulu prvakinje Evrope u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Mlada Boranka koja je finale započela sa šeste pozicije, posle prvih pet metaka bila je na poslednjem, osmom mestu. Ali, onda je usledila fantastična serija hitaca kojom je uoči poslednjeg pucnja za evropski tron imala više od tri poena prednosti u odnosu na Švajcarkinju Hajdi Tihel Gerber. Na kraju je tu razliku uvećala na 3,7 bodova. Bronzanu medalju osvojila je svetska prvakinja, Grkinja Ana Korakaki.

Bobana se nije okitila samo trećim zlatom na kontinentalnim okupljanjima u pojedinačlnoj konkurenciji, već je obezbedila olimpijsku normu, posle Zorane Arunović i Jasmine Milovanović. Po pravilima, u Tokiju moogu da učestvuju samo dve takmičarke iz iste zemlje, pa će stručni štab reprezentacije odlučiti ko će od tri devojke u glavnom gradu Japana pokušati da se domogne medalje u disciplini vazdušni pištolj 10m.

Nešto ranije, naša ženska seniorska reprezentacija se plasirala u drugi deo kvalifikacija (četvrtfinale) Evropskog prvenstva u Vroclava, jer su Bobana, Zorana Arunović i Jasmina Milovanović bile treće posle prvog dana.

U četvrtfinalu je i naša muška reprezentacija, na osnovu rezultata u pojedinačnim kvalifikacijama.

Četvrtfinala i finala su na programu u nedelju