Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Na vidiku titula koja se čeka 15 godina.

Italijan Frančesko Banjaja je sjajnom vožnjom trijumfovao na trci za Veliku nagradu Malezije.

On je ovom pobedom došao na korak od svoje prrve titule u karijeri i dugo čekanog torfeja za Duakti posle 15 godine i i Kejsija Stonera.

PROČITAJTE JOŠ

Banjaja je slavio sa dve i po desetinke prednosti u odnosu na Eneu Bastijaninija iz Gresinija, inače svog budućeg timskog kolege i dve i po sekunde ispred glavnog konkurenta za titulu Fabija Kvartarara, i to posle starta sa 12. pozicije.

Banjaja sada u generanom plasmanu ima 23 boda predsnoti u odnosu na Kvartarara i amo mu je potrebno da osvoji dva boda na trci u Valensiji da bi postao šampion.

Veliku nagradu Malezije obeležila je borba dvojice Italijana, koji su se zajedno sa vozačem Pramak Dukatija Horhea Martina odvojili na startu. Martin je na čelu uspeo malo da pobegne, ali je izleteo sa staze u sedmom krugu, pa su Banjaja i Bastijanini ostali sami na čelu. Vozač Gresinija napao je na polovine trke, da bi mu budući timski kolega uzvratio na kraju 14. kruga od ukupno 20, ali je razlika između njih dvojice sve vreme bila minimalna, da bi Banjaja uspeo da se odbrani.

Kvartararo se sjajno probio već na startu, potom je imao odličan ritam, a iako se činilo da možda i može da sustigne vodeći dvojac, to nije uspeo. Francuz je neko vreme trpeo veliki pritisak od vozača VR46 tima Marka Becekija, ali je on posustao u samom finišu i morao je da se zadovolji četvrtim mestom, dve i po sekunde iza aktuelnog šampiona.

Iza najbolje četvorice našao se pobednik prošlonedeljne Velike nagrade Australije Aleks Rins, ispred Džeka Milera na Dukatiju i osmostrukog svetskog šampiona Marka Markesa. Prvu desetoricu kompletirali su Bred Binder, koji vozi za KTM, Žoan Zarko na Pramak Dukatiju i vozač Aprilije Aleš Espargaro.

Takav rasplet pretposlednje trke znači i da su iz borbe za titulu ispali stariji od braće Espargaro i Bastijanini i da su u njoj ostali samo Banjaja i Kvartarara. Razlika je 23 boda, što znači da je vozaču Jamahe za titulu potrebno samo da pobedi, a da Italijan ostane bez bodova.

Odluka o šampionu pašće 6. novembra na Velikoj nagradi Valensije.

BONUS VIDEO  Strašne scene na stazi Muđelo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar