Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Kompletan svetski sport je stao. Ali, Međunarodni olimpijski komitet, odnosno njegov predsednik Tomas Bah smatra da ima još vremena za konačnu odluku o tome da li će se Olimpijske igre u Tokiju održati u predviđeno vreme.

“Odlaganje bi bilo najmanje pošteno rešenje. Uništilo bi olimpijski san 11.000 sportista iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i izbegličkih timova MOK. Olimpijske igre ne mogu da se odlože za sledeću subotu poput fudbalskih utakmica.“

„Ovo je veoma kompleksan posao, u kome možete da delujete odgovorno samo ako imate pouzdane i jasne osnove za donošenje odluka, a mi to pratimo svaki dan, 24 sata dnevno”, rekao je za nemački “SWR” Bah koji i sam, radi od kuće, jer je su kancelarije MOK u Lozani zatvorene.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od glavni razloga zašto MOK toliko izbegava da priča o odlaganju je i problem olimpijskog sela koje je već dobilo prenamenu posle Igara.

Naime, 4.000 jedinica u kojima je planirano da budu sportisti, prodaju se kao stanovi, dok je 1.600 spremno za iznajmljivanje.

Ukoliko se Igre odlože, jasno je da bi 11.000 sportista, trenera i zvaničnika, moralo da pronađe nov smeštaj, što bi značajno povećalo troškove za nacionalne komitete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram