Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju počeli su da razmišljaju o alternativnim rešenjima i mogućem odlaganju takmičenja, prenela je agencija Rojters.

Izvori, koji su želeli da ostanu aninimni, a bliski su najvišim krugovima i bili su deo razgovora, otkrili su da su u Međunarodnom olimpijskom komitetu počeli da razmišljaju i o opciji odlaganja igara, suprotno najavama Vlade Japana da odlaganje nije opcija.

Bez obzira na pandemiju koronavirusa, Japan je čvrsto na stanovištu da Igre treba organizovati, pošto je portparol vlade u sredu poručio da se Tokio ne sprema za eventualno odlaganje.

PROČITAJTE JOŠ:

Tamo se nadaju velikom turističkom bumu usled Igara, a pod rizikom je oko tri milijarde dolara u domaćim investicijama, dok je još 12 milijardi potrošeno na pripreme i organizaciju.

„Konačno, zatraženo je od nas da simuliramo šta bi se dogodilo u slučaju odlaganja Igara“, rekao je Rojtersu izvor blizak pregovorima.

Drugi izvor je otkrio još detalja u vezi sa celom situacijom.

„Pravimo alternativne planove, opcije B, C i D. Tražimo drugačije vremenske okvire u slučaju odlaganja“, rekao je taj izvor dodavši da se u tom slučaju već računaju i svi mogući troškovi.

Niko iz organizacije Igara i MOK, kao ni iz Vlade Japana nije odgovorio na zahtev da prokomentarišu ove navode.

Izvori su takođe otkrili da se razmišlja i o opciji da se Igre održe bez publike i navode da će se o tome razgovarati krajem meseca.

Takođe, diskutovaće se i o mogućem odlaganju u trajanju od godinu do dve dana, dok oni najoptimističniji veruju da je moguće odlaganje početka takmičenja od 30 do najviše 45 dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram