Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Američka atletičarka Šelbi Hulihan suspendovana je na četiri godine pošto je na doping testu bila pozitivna na zabranjenu supstancu, a kao razlog za to navela je - burito od svinjskog mesa.

Kako je preneo „BBC“, 28-godišnja srednjeprugašica rekla je da je u januaru obaveštena da je na testiranju bila pozitivna na anabolički steroid nandrolon.

Hulihan je rekla da bi razlog za pozitivan test moglo da bude to što je veče uoči testiranja pojela burito od svinjskog mesa i negirala je doping.

PROČITAJTE JOŠ

Jedinica za integritet atletitke saopštila je da je odluku o četvorogodišnjoj suspenziji podržao Sud za sportsku arbitražu. Suspenzija je stupila na snagu 14. januara.

Hulihan je rekla da je izgubljena, ljuta, slomljena i zbunjena i da se oseća izdano od sporta koji voli i kome se predala.

„Želim da budem veoma jasna. Nikada nisam uzimala suspstance koje poboljšavaju učinak“, navela je ona na društvenim mrežama.

Hulihan, američka rekorderka na 1.500 metara i na 5.000 metara, rekla je da pre ovoga „nikada nije ni čula za nandrolon“, koji pomaže kod povećanja mišićne mase.

„Od tada sam saznala da Svetska antidoping agencija (WADA) ima uverenja da konzumiranje svinjskog mesa može dovesti do lažno pozitivnog testa na nandrolon, pošto ga određene vrste svinja prirodno proizvode u velikim količinama. Svinjske iznutrice imaju najviši nivo nandrolona“, navela je ona.

Hulihan je rekla da je pet dana po dobijanju obaveštenja napravila spisak hrane koju je konzumirala nedelju dana pre testiranja, koje je obavljeno 15. decembra.

„Zaključili smo da je najverovatnije objašnjenje burito koji sam kupila i pojela oko 10 sati pre testiranja. Burito je kupljen u autentičnom kamionu koji prodaje meksičku hranu, u blizini moje kuće u Bivertonu. Obavestila sam AIU i verujem da je to izvor“, navela je.

„Uradila sam sve što sam mogla kako bih dokazala svoju nevinost. Prošla sam testiranje na poligrafu i dala sam uzorak kose jednom od najistaknutijih svetskih toksikologa. WADA se složila da u mom telu nije došlo do stvaranja ove supstance, što bi se dogodilo da sam je redovno uzimala“, dodala je 28-godišnja atletičarka.

Ona će propustiti predstojeće Olimpijske igre u Tokiju i četiri godine kasnije u Parizu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare