Aleksa Kijanović; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Čime se bave naši najbolji atletičari u slobodno vreme?

Rubikova kocka je sastavljena od 26 manjih plastičnih kocaka u različitim bojama koje se vrte oko središnjeg jezgra. Za većinu ljudi prava je enigma kako se rešava ovaj zadatak, posle silnih pokušaja kocka ostane nezavršena, ali ne i za Aleksu Kijanovića, našeg atletičara koji će zajedno sa 12 reprezentativaca Srbije predstavljati čast naše kraljice sportova na Svetskom dvoranskom prvenstvu sveta od petka do nedelje.

PROČITAJTE JOŠ

Kijanović je imao zanimljiv hobi u mlađim danima i kaže da je umeo u rekordnom roku da reši kocku.

„U mlađim danima, pre nego što sam počeo da se bavim atletikom, slagao sam Rubikovu kocku. Išao sam i na neka takmičenja po Srbiji, i to sam znao vrlo brzo da slažem. Pamtim da mi je oko desetak sekundi bio rekord, što je negde slično svetskom rekordu u trci na 100 metara. Kad bi to bilo blizu, baš bi bilo super“, navodi Kijanović skroz smeh.

Njegov brat Boško takođe je voleo da sklapa, ali ne kocke, već rime.

„Jedna od mojih zanimacija u slobodno vreme mi je sklapanje rima i njihovo pretvaranje u pesmu. Naravno, da postoji pouka ili smisao u njima. Pogotovo volim da ih formiram rečima kod kojih se rimuje više od jednog sloga ili da se rimuje čak više uzastopnih reči. Ljubitelj sam strane hip-hop muzike koja se zasniva na rimama, pa sam odatle dobio motiv da počnem i ja to da radim na našem jeziku. Takođe, volim da istražujem srpski rečnik što mi pomaže u sklapanju kompleksnijih i kreativnijih rima, kao i u proširenju sopstvenog vokabulara“, kaže Boško Kijanović.

Maja Ćirić, koja će se publici predstaviti već u petak od 11.40 u kvalifikacijama na 400 metara, takođe ima zanimljiva interesovanja van atletike.

„Pored svih obaveza koje nameće profesionalni život sportiste, naročito one koje se odnose na pripremni period, nemam mnogo vremena i energije da se previše upuštam u neki hobi. Bilo je perioda kad sam pohađala kurseve stranih jezika. Trenutno slobodno vreme koristim za preuređivanje enterijera i eksterijera. To je nešto što me zanima i čime bih volela da se bavim u budućnosti“, kaže Maja Ćirić.

Asmir Kolašinac je u slobodno vreme okrenut humanitarnom radu, volonterskim aktivnostima u kojima se trudi da pomogne onima kojima je pomoć potrebna, od medicinskih ustanova, preko Fondacija koje prikupljaju sredstva za najmlađe. Voli i da provodi trenutke odmora uz porodicu na Pešteru, gde puni baterije za treninge i takmičenja. Voli i dobre automobile i vožnju, ali je primer poštovanja svih propisa u saobraćaju.

SVETSKO PRVENSTVO

Raspored srpskih atletičara za petak:

10.15 – Milana Tirnanić (60m) – kvalifikacije

11.05 – Boško Kijanović (400m) – kvalifikacije

11.41 – Maja Ćirić (400m) – kvalifikacije

13.25 – Elzan Bibić (3.000) – kvalifikacije

18.05 – Milana Tirnanić (60m) – polufinale

18.35 – Maja Ćirić (400m) – polufinale

19.05 – Lazar Anić (skok udalj) – finale

19.15 – Boško Kijanović (400m) – polufinale

20.52 – Milana Tirnanić (60m) – finale

BONUS VIDEO Beograd ušao u istoriju, Duplantis oborio svetski rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar