Prestonica Srbije mesto je istorije, švedski atletičar Armand Duplantis oborio je magičnu granicu skokom od 6,19 metara sa samo 22 godine, a velika inspiracija mu je naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta (devojačko Španović).

Armand Duplantis zacementirao je mesto u istoriji atletskog sporta i već sada se takmiči praktično sa samim sobom.

PROČITAJTE JOŠ

Čudesni Mondo, kako mu je nadimak, tokom „Belgrade indoor meeting“ takmičenja, koji se u Areni održao u sklopu priprema za Svetsko dvoransko prvenstvo (18-20. mart), uspeo je da preskoči 6,19 i tako postane svetski rekorder.

Šveđanin rođen u Luizijani, u Sjedinjenim Američkim Državama, u prva dva pokušaja bio je neuspešan. Iz trećeg je uspešno savladao magičnu prepreku i tako nadmašio prethodni rekord koji je upravo on sam postavio u Glazgovu, 15. februara 2020. godine (6,18). Njegov je i treći najbolji rezultat u istoriji, pošto je u Torinu 8. februara 2020. preskočio 6,17.

Legendarni Sergej Bubka najduže je pomerao granice, od 1984. do 1994. godine, kada je došao do skoka 6,14 metara. Taj skok nadvisio je najpre Francuz Reno Lavileni sa 6,16, pa je Duplantis počeo da pomera granicu još više.

„Bila je to jedna od onih situacija kada sam znao šta moram da uradim. Lakše je reći nego učiniti, prosto mi je bio potreban savršen skok. To sam i uspeo, dobro sam se zaleteo, i jednostavno se dogodilo. Mislio sam da ću uspeti iz drugog, ali nisam, morao sam treći put da pokušam. Za Svetsko prvestvo ću imati novu motku, sa kojom verujem da mogu do 6,20 metara. Beograd je sjajno mesto za skakanje, imao sam zapažene rezultate ovde već… Odlično se osećam“, rekao je Duplantis posle skoka.

Armand Duplantis, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Bilo je još 2015. jasno da će biti velikan sporta, kada je dominirao na takmičenjima mlađih kategorija, a krv nije voda u ovom slučaju. Tata Greg je kajunskog porekla i bio je skakač motkom, mama Helena se bavila sedmobojem i odbojkom, dva starija brata i mlađa sestra se takođe bave sportom, ali je najveći talenat ipak usađen Armandu.

Već kao trogodišnjak je Mondo u Luizijani počeo da skače motkom, sa sedam godina je došao do prvih takmičenja, sa 10 je obarao rekorde 12-godišnjaka, a malo je nedostajalo da se okrene fudbalu ili bejzbolu.

Tek nešto kasnije, kada je došao trenutak da mora da izabere jedan sport, napravio je idealnu odluku. Tri meseca po napuštanju koledža, 18-godišnji Duplantis je postao evropski šampion sa tada rekordom karijere od 6,05 i pripretio slavnom Bubki.

Kasnije je postepeno dizao granicu, 2020. godinu krunisao je tako što je proglašen za atletičara godine, postao je i najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade. Dive mu se legende kao što su Lavileni i Bubka, a Mondo je u Beogradu i prošle godine napadao rekord. Tada je govorio o Novaku Đokoviću, ali i o Ivani Španović, sada Vuleti, koja ga inspiriše.

„Znam za Novaka, naravno, osvojio je sve što se osvojiti može, ali meni ipak najjači utisak ostavlja Ivana Španović. Ona je stvarno vrhunska atletičarka i inspiriše me. Videli smo se nekoliko puta i nadam se da ćemo se viđati na takmičenjima. Volim da ispratim skok udalj i sviđa mi se njen stil“, govorio je Duplantis, koji će sada uz Ivanu biti najveća zvezda predstojećeg Svetskog prvenstva.

BONUS VIDEO Izjava Armanda Duplantisa nakon oborenog svetskog rekorda u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar