Foto: SAS

Švedski atletski dijamant na kome im zavidi ceo svet, 23-godišnji Armand Gustav „Mondo” Duplantis je planetarni i olimpijski šampion, i rekorder u skoku motkom (6,18 metara). U srpsku prestonicu stiže u martu 2022. da se bori za novo, sedmo zlato u dosadašnjoj karijeri.

Svetski rekorder je njegovo drugo ime, a do njega je stigao sklonivši sa trona nekoga koji je na tom mestu bio 21 godinu i za koga su mnogi smatrali da će tu ostati zauvek, čuvenog Sergeja Bubku.

PROČITAJTE JOŠ

Sve što ima da kaže prezentuje rezultatom u pozivu koji je izabrao, a to čini do potpunog savršenstva još od svoje 15 godine, zbog čega je odmah proglašen atletskim čudom od deteta.

Ukoliko nastavi stazama kojima se kreće poslednjih šest godina, zaseniće i čuvenog Juseina Bolta koji je ostavio dubok trag u ovom sportu i koji čeka na naslednika, čeka zvezdu koja će jednako kao on promovisati atletiku na najlepši mogući način.

Duplantis je na pola puta, a zlato u beogradskoj Areni bi mu značilo novi iskorak ka zvezdanom nebu koje čeka na njega.

Iako je rođen u Americi, Mondo se odlučio da na takmičarskoj sceni predstavlja Švedsku, zemlju u kojoj je rođena njegova majka. Rođen je u Luzijani, 10. novembra 1999, a već sa tri godine prvi put se susreo sa atletikom. Do prvog zlata stigao je kao 15-godišnjak na Svetskom prvenstvu za mlađe juniore 2015. Takođe je bio osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu na otvorenom 2018. sa 6,05 metara (svetski rekord u kategoriji juniora) i srebrne medalje na Svetskom prvenstvu na otvorenom 2019. Broj 21 pokazao se kao srećan za Duplantisa, jer je Bubkin rekord (6,14 metara) star 21 godinu oborio kao 21-godišnjak, učinio je to 2020. na Otvorenom prvenstvu Dijamantske lige u Rimu, preskočivši 6,15 metara.

Iste godine dva puta je oborio svetski rekord u skoku motkom u dvorani, ostvarivši 6,17 i 6,18 metara. Evropsko prvenstvo u dvorani pokorio je 2021, kao i Olimpijske igre u Tokiju gde je zlato zasijalo na njegovim grudima.

Beograd i Srbija su domaćini Svetskog prvenstva u dvorani od 18. d0 20. marta 2022. i čekaju na Duplantisov novi nebeski skok.

Foto: SAS

„Radujem se novom dolasku u Beograd. Prošli put sam bio gost i promoter, ovaj put imam poseban zadatak, borbu na Svetskom šampionatu u dvorani gde očekujem novu pobedu i osvajanje novog zlata“, ističe zlatni olimpijac iz Tokija.

Duplantis potiče iz sportske porodice, a ljubav prema atletici nasledio je od roditelja. Otac je takođe bio skakač motkom, dok je majka bila sedmobojka i odbojkašica.

„Naravno da sam ponosan na svoje svetske rekorde i olimpijsku pobedu, ali u isto vreme osećam da je ovo samo početak duge uspešne priče. Moje uspomene na rekorde i moje olimpijsko zlato su sjajni, ali već se radujem novim izazovima i rekordima. Uvek gledam napred i postavljam sebi nove zadatke“.

Atletika zahteva svakodnevan veliki rad i odricanje. Ne ostavlja prostor za izlaske, provod, sve ono što rade mladi koji nisu u ovakvoj profesionalnoj i sportskoj priči koju živi, ali mu nikada nije došlo da odustane od atletike.

„Veliko ‘ne’. Nikad nije bilo takvih dana. Uvek sam voleo to što radim i uvek sam imao ogromnu podršku majke i oca“, zaključio je Duplantis koji će biti jedna od najvećih zvezda Svetskog atletskog šampionata u dvorani u Beogradu.

Karte možete kupiti na biletarnicama: TC Ušće, Dom omladine i Bilet servis, kao i online preko sajta tickets.rs.

BONUS VIDEO Tucak: Deki Savić – gospodin i grdosija s dečačkim osmehom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar