Foto: EPA/Andreu Dalmau

Antonija Terci, nekada jedna od najlepših žena Formule 1 i najzaslužnija osoba za čuvenu promenu izgleda Vilijamsovog bolida, poginula je u svojoj 51. godini.

Ova Italijanka koja je život posvetila aerodinamici u svet Formule 1 ušla je zahvaljujući pozivu legendarnog Rorija Birna, čoveka čiji bolidi su zabeležili ukupno 99 pobeda, sedam titula u konkurenciji konstruktora i sedam titula u konkurenciji vozača.

PROČITAJTE JOŠ...

Kao izuzetno talentovana studentkinja univerziteta u Modeni privukla je Birnovu pažnju, u Ferari stigla 1999. godine, gde je ubrzo postala jedan od najvažnijih članova tima.

Tih godina Ferari je osvojio titulu u konkurenciji konstruktora, a Mihael Šumaher je uspeo da posle 21 godine vrati titulu u Maranelo. Po završetku sezone 2001. stigla je i zvanična potvrda kvaliteta i to u vidu poziva Vilijamsa, što se potvrdilo kao pravi potez.

Terci je narednih godina „dizala lestvicu“, a pravi „bum“ dogodio se 2004. godine, kada je kreirala aerodinamiku na bolidu FW26, poznatom pod nadimkom „morž“.

Skraćen „nos“ bolida povezan sa krilom doprineo je većoj aerodinamičnosti, a činilo se da bi i ekipa mogla da napravi iskorak te sezone. Ipak, drugo mesto koje je Huan Pablo Montoja zauzeo u Maleziji nije ispraćeno adekvatno, a iako je sezona okončana trijumfom u Brazilu, u Vilijamsu su odlučili da je krivica zbog zauzetog tek petog mesta (Montoja) i četvrte pozicije u konkurenciji konstruktora (88 bodova) upravo njena, zbog čega je napustila tim i povukla se iz Formule 1.

Ipak, uprkos njenom odlasku, ubrzo je veliki broj timova u manjoj ili većoj meri razradio njenu ideju i njene principe aerodinamike.

Po odlasku iz „najbržeg cirkusa na svetu“ radila je u Dalari na kreaciji takozvanog „superbusa“, potom je od 2014. do 2019. bila zaposlena u Bentliju kao glavna osoba za aerodinamiku, a 2020. godine izabrana je za profesora na Državnom univerzitetu u Kanberi u Australiji.

Zbog plave kose i svetlih očiju smatrana je za jednu od najvećih lepotica u Formuli 1, a njen bivši tim se oprostio putem Tvitera:

„Duboko smo rastuženi zbog smrti naše nekadašnje koleginice i šefa aerodinamike, Antonije Terci. Naše misli su sa Antonijinom porodicom i prijateljima u ovom teškom trenutku“, navedeno je u oproštajnoj poruci.

Poginula je u saobraćajnoj nesreći u Velikoj Britaniji pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

 

***

Bonus video: Težak sudar Hamiltona i Ferstapena, Britanac jedva izvukao živu glavu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar