Andrej Barna Foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Srpski plivač savladao neverovatne prepreke.

Ima samo 24 godine, već je jednom hteo da završi karijeru. Pobedio je rak, nacionalni je rekorder Srbije i na dobrom putu da se već u Parizu bori za olimpijsko zlato. Ipak, u našoj zemlji i dalje mnogi ne znaju za ovog vunderkinda

Andrej Barna, srpski plivač, ostvario je sjajan rezultat na mitingu u San Antoniju, jer je u finalu trke na 100 metara bio izjednačen sa Kalebom Dreselom, po mnogima najboljim plivačem današnjice (između ostalog i sedmostruki olimpijski šampion i vlasnik četiri svetska rekorda).

PROČITAJTE JOŠ

Obojica su dodirnuli taster nakon 49,13 sekundi od početka trke, pa je tako viđena izuzetno retka situacija u plivanju.

Barna je čak prvi okrenuo na 50 metara sa vremenom od 23,37 sekundi, a Dresel je kasnio 19 stotinki. Ipak, Amerikanac je pojačao tempo u drugih 50 metara, pa je uspeo da se izjednači sa srpskim plivačem. Treće mesto zauzeo je Rajan Held, koji je za pobednicima kasnio sedam stotinki.

Barna se nalazi na postdiplomskim studijama u Sjedinjenim Američkim Državama i pliva za klub Kardinalsi. Na 50 metara je stigao do B finala u kom je slavio sa 22,49, te je bio deveti u ukupnom plasmanu. Ovaj plivač je tako potvrdio da nastavlja da napreduje i očekuje se od njega da bude veliki adut za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu za dve godine.

U Tokiju je bio deveti, a 12 stotinki mu je nedostajalo da dođe do finala.

Državni je rekorder sa 47,94 sekundi na 100 metara kraul i postao je prvi Srbin koji je plivao ispod 48 sekundi.

Upravo to je uradio u Tokiju prošle godine, a pojasnio je jednom prilikom koliko mu to znači.

„Rekord iz Tokija koji sam oborio mi je puno značio, jer je to bio rekord Milorada Čavića. Takmičenje u Tokiju je bilo neverovatno iskustvo. Zbog koronavirusa je bilo malo drugačije nego što sam to gledao na televiziji, ali je stvarno bilo super. Pomoglo mi je to što sam bio deveti na kraju i što nisam bio zadovoljan tim rezultatom, što mi je dalo motiv da radim još bolje i što više pokušam da poboljšam rezultat“, rekao je Barna.

U jednom trenutku je bio blizu odluke da odustane od plivanja, ali, srećom, promenio je mišljenje. Jedan od glavnih razloga je bio nedostatak sredstava, ali Barna objašnjava da je problem bio složeniji.

„Nije bilo samo zbog nedostataka sredstava, bio sam i zasićen, a nisam bio ni na vrhunskom nivou, nisam osvajao medalje. To deveto mesto mi je pomoglo da shvatim da sam bio blizu vrha. Posle Igara sam dobio pomoć i države i Olimpijskog komiteta i to mi mi pomaže da nastavim da treniram sve do Pariza“.

On je pre dve godine imao ozbiljnih problema sa rakom bubrega zbog kojih je išao na operaciju i odsustvovao dva meseca.

„Kad sam saznao da ću dva meseca morati da napravim pauzu zbog operacije, rekao sam sebi da to ne mora da bude loše i da ću iskoristiti priliku da se odmorim, jer pre toga ne pamtim da sam imao pauzu veću od nedelju dana, pa sam hteo da to iskoristim, iako razlog nije bio baš dobar“, pojasnio je plivač.

Prošle godine je tokom 2020. godine dobio nagradu za povratak godine, a postao je inspiracija za sve ljude koji se bore sa rakom.

Oborio rekord i u štafeti

Muška štafeta 4×100 metara nije uspela da se plasira u finale Olimpijskih igara u Tokiju (10. mesto), ali je oborila nacionalni rekord.

Srpska štafeta koju su činili Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Uroš Nikolić i Nikola Aćin plivala je u sedmoj stazi, i nakon prve izmene zauzimala je sedmo mesto. Stjepanovića je zamenio Barna i dospeo do četvrtog mesta, dok su Nikolić i Aćin nešto slabijom završnicom trku okončali kao petoplasirani.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare