Adriana Vilagoš
Adriana Vilagoš; Foto: Screenshot Twitter World Athletics

Srpska atletičarka Adriana Vilagoš osvojila je zlato u bacanju koplja u kolumbijskom Kaliju i nastavila svoju atletsku bajku.

U Srbiju stiže još jedna zlatna medalja, a za 18-godišnjakinju, takmičenje u uzrastu do 20 godina delovalo je kao – dečja igra.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako se bar činilo onima sa strane koji su gledali u totalnu dominaciju jedne devojke u finalu i njen krešendo kada je bacila koplje 63,52 metra.

Ostale rivalke joj nisu bile ni blizu, pa se Adriana takmičila praktično sama sa sobom i u nekoj sopstvenoj ligi.

Četiri puta je bacila koplje preko 60 metara, osvojila je zlato i na najbolji mogući način se najavila i seniorskoj konkurenciji koja joj nije daleko.

Posle zlata na Mediteranskim igrama, odbranila je svetsko zlato i nastavila da ređa medalje, među kojima ima i evropsko srebro i priznanje druge najbolje mlade sportistkinje „starog kontinenta“.

Mnogo uspeha je nanizala za samo godinu dana, tokom 2021, što stvara i obavezu i pritisak pred seniorske izazove.

Za sada se na horizontu ne da videti atletičar ili atletičarka spremnija da odgovori na ove izazove.

Već godinama na svim velikim takmičenjima držimo palčeve kad na zaletište izađe Ivana Vuleta, nekada Španović.

Danas je slika drugačija. Ivana nije imala sreće na Svetskom prvenstvu u Oregonu, ali je u dvorani u martu bila najbolja na svetu.

Ipak, Ivana je na zalasku karijere i to je i sama rekla u nekoliko navrata. Neuspeh i sedmo mesto u Oregonu su joj dali „goriva“ da na Evropskom prvenstvu bude najbolja što može.

Opet, potrebno je da neko preuzme teret očekivanja na sebe i Adriana za sada uz još neke mlade nade srpske atletike deluje sposobno za to.

Foto: Screenshot Youtube / Atlex

Ali, nije sve od starta išlo tako glatko. Naročito ne kada počinjete da se bavite atletikom u zemlji u kojoj u tom trenutku ona nije baš najpoželjniji i najrazvijeniji sport.

Srpski atletski savez je u prethodnim godinama radio na poboljšanju infrastrukture, popravkama i izgradnji atletskih stadiona i rezultata je negde moralo da bude.

Vilagoš je svoj talenat i mogućnosti uskladila sa time i evo gde smo danas. Još pre tri godine je postavila svetski rekord u konkurenciji do 14 godina.

Začudila je Srbiju bacivši koplje od 400 grama 63,80 metara, a postala je i svetska rekorderka za atletičare do 18 godina.

Adriana Vilagoš; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Bacila je koplje od pola kilograma čak 70,10 metara i onda otišla opet korak dalje. Koplje od 600 grama je u Keniji bacila 61,46 metara i uzela zlato među juniorkama.

Postavila je i rekord države do 20 godina, pa onda pogurala sebe dodatno i postavila novi na 62,36 metara.

Možda je bila druga najbolja mlada sportistkinja Evrope, ali je bila bez dileme najbolja u Srbiji i sva je prilika da će taj epitet zadržati.

Međutim, pažnju je posebno privukla na Zimskom kupu Srbije, juniorskim rekordom sveta koji je iznenadio sve i skrenuo pažnju javnosti na nju.

VIDEO Adriana „od zlata“, naša kopljašica je najbolja na svetu

Za sve ovo glavni „krivac“ je majka Đerđe, koja je u selu Mali Iđoš, uspela da okupi grupu talentovanih atletičarki.

Zanimljivo je da je Adriana pre atletike počela da se bavi rukometom, pa je možda i ovaj sport pomogao da razvije dobar zamah.

„Mi već neko vreme u Malom Iđošu imamo devojčice koje su zajedno sa Adrianom igrale rukomet a sada su se isprobale u bacanju koplja. Mlada Virag Bači je koplje od 400 grama bacila 45,15 metara, to je njoj lični rekord i bila je prva. Ona je već godinama, posle Adriane, najbolja u Srbiji u njenom godištu (2005), a imamo i druge devojčice koje nam se pridružuju i uglavnom u Malom Iđošu svi bi da bacaju koplje ili vorteks“, rekla je Đerđe 2020. za Atleks.

Ispričala je i da joj sve to prija, jer se zaista malo roditelja može pohvaliti takvim sportskim uspesima svoje dece.

„Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport“, priča Đerđe.

U to vreme Adriana je bila primljena u mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju, pošto je i Mali Iđoš mesto sa žiteljima pretežno mađarske narodnosti.

Međutim, ljudi iz Srpskog atletskog saveza iskoristili su godinu dana koliko su imali „lufta“ dobijenog od Rukometnog saveza Mađarske da pridobiju Adrianu za sebe.

Vilagos
Foto: BETAPHOTO/ATLETSKI SAVEZ SRBIJE/EV

A pošto ništa ne kupuje kao uspeh, kada je on došao, izbor se kao logičan nametnuo sam.

Adriana je počela da osvaja medalje gde god bi se pojavila, pa je bacanje koplja postalo veća ljubav od rukometa.

Adriana je u međuvremenu počela da radi i sa Dragišom Đorđićem, trenerom koji je radio sa Tatjanom Jelačom, tako da je formom i kvalitetom nastupa išla samo nabolje.

Iza nje je nekoliko godina koje su joj donele ono najbolje iz sporta, a pred njom je možda već sada karijera kakvu pre sedam, osam godina nije mogla ni da nasluti.

Adriana Vilagoš
Foto: Instagram screenshoot vilagos_adriana

BONUS VIDEO: Zlatni skok Ivane Vulete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar