Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Jedan od najboljih igrača u istoriji bejzbola i čovek koji je obeležio čitavu jednu epohu, Henk "Čekić" Aron, preminuo je u svojoj 87. godini života.

PROČITAJTE JOŠ...

Aron je u karijeru dugoj 23 godine iznova pomerao granice, o čemu svedoči veliki broj rekorda, ali posebno impozantno deluje podatak da je za 23 sezone, koliko je trajala njegova karijera, odigrao 25 „ol-star“ mečeva.

Pored ovog, za njegovo ime vezano je još sedam rekorda zbog kojih je smatran za jednog od najboljih igrača u istoriji lige.

Sa 2,297 osvojenih poena (takozvanih „ranova“) je ubedljivo prvi na listi svih vremena, kao i po ukupnom broju osvojenih baza (6,856).

U maju 1970. postao je prvi igrač koji je zabeležio 3,000 udaraca i 500 „houm ranova“, jedini je uspeo da na 20 sezona postigne preko 20 „houm ranova“.

Takođe, 13 puta je bio među 10 najboljih u izboru za MVP-ja, jednom je osvojio nagradu (1957. godine), ali nijedan od tih rekorda ne može da se meri sa laureatom namenjenom „kralju“.

Šta je „houm ran“?

Ukoliko udarač u bejzbolu lopticu udari tako da ona ode van granica igrališta, postigao je takozvani „houm ran“, i svi njegovi saigrači koji se nalaze na jednoj od tri baze trče do poslednje baze. Broj poena („ranova“(trčanja)) koji njegova ekipa dobija zavisi od broja igrača koji se nalaze na nekon od baza u tom trenutku, tako da može biti između jednog i četiri poena, ukoliko na svakoj od tri baze stoji po igrač.

Kada je 8. aprila 1974. godine postigao „houm ran“ protiv Los Anđeles Dodžersa, stigao je do brojke od 715, čime je nadmašio rekord Bejba Ruta od 714.

Taj njegov rekord nije imao težinu samo zbog toga, već i zbog okolnosti sa kojima se susretao te sezone, s obzirom na to da je trpeo ne samo veliki pritisak, već je iz dana u dan rasla tenzija a Rutovi navijači neretko pribegavali i rasizmu kako bi omeli Erona u pohodu na tron.

Nisu uspeli, do kraja karijere stigao je do cifre od 755, i bio je na čelu MLB karavana po najvažnijoj stavci u ovom sportu sve do 2007. godine, kada ga je pretekao Beri Barns.

Uzrok smrti ovog velikana bejzbola nije saopšten. Poznato je jedino da je preminuo kod kuće, u snu, okružen porodicom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar