Olimpijske igre, hoće li ih biti i šta je sve dozvoljeno
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Olimpijske igre u Tokiju počinju (bar bi trebalo) za nešto više od dva meseca, sportisti se spremaju za najveće trenutke u karijeri, a mnogo je onih koji se protive održavanju najveće svetske smotre.

Protive se japanski lekari, čak 40 gradova otkazalo je ili je spremno da otkaže gostoprimstvo učesnicima, predsednici saveza ne mogu da budu uz svoje ekipe…

Sve je više onoga što ne može da se uradi ili da bude na snazi u Tokiju, shodno tome je i sve više protivnika održavanja Igara. Ipak, zvanične informacije govore da će Igara biti i da će predstavljati „svetlo na kraju“ u toku pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

Jer, sport treba da postoji, to je jedno, a drugo – preveliki novac je u igri i meri se milijardama evra ili dolara, kako vam je volja.

Udruženje iz Tokija, koje predstavlja oko 6.000 lekara opšte prakse, saopštilo je da bolnice u glavnom gradu imaju „pune ruke posla“ i da su skoro ostale bez slobodnih kapaciteta usled rasta broja zaraženih koronavirusom iz dana u dan.

„Zahtevamo da vlasti uvere Međunarodni olimpijski komitet da je održavanje Olimpijskih igara teško i da donesu odluku o otkazivanju Igara“, navodi se u otvorenom pismu premijeru Japana Jošihideu Sugi.

Dalje se zna da je 500 japanskih gradova registrovano da dočeka olimpijce i organizuje trening kampove, od čega je njih 40 odlučilo da to ne uradi zbog preopterećenosti medicinskih resursa usled novog talasa korone. Dodatni problem je što je prema poslednjim informacijama manje od tri odsto populacije vakcinisano.

Međutim, vakcinacija nije uslov, ali je svakako preporučljiva i Olimpijski komitet Srbije tome je posvetio veliku pažnju i kroz sjajnu edukaciju, o čemu je za Nova.rs govorio i izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije i šef misije Damir Štajner.

I Svetska zdravstvena organizacija veruje da će se Olimpijske igre ovog leta održati u Japanu, ali smatra da se mnoge odluke o formatu takmičenja i prisustva publike mogu doneti samo u poslednjem trenutku zbog nepredvidivih rizika usled pandemije. Za sada je definitivno poznato da publike iz inostranstva neće biti, a nije sigurno da li će i gledaoci iz Japana uopšte moći na tribine.

Japanski ministar Taro Kano, koji je zadužen za proces vakcinacije u zemlji, izjavio je krajem aprila da će najverovatnije takmičenje biti održano bez publike u svakom smislu zbog porasta broja slučajeva koronavirusa u Japanu.

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, otkrio je za Nova.rs sa kakvim će neočekivanim izazovima morati da se nosi tim Srbije u Japanu. Objasnio je da su mnoge procedure već poznate, pa i zabrane zbog kojih on neće moći da bude sa našim sportistima.

„Mi smo u nekoj vrsti teške izolacije, ja kao predsednik Olimpijskog komiteta i Đorđe Višacki kao generalni sekretar ne možemo da uđemo u olimpijsko selo kod naših sportista. Nijedan predsednik saveza, kako sada stoje stvari, neće moći da ide na Olimpijske igre. Predrag Danilović (predsednik KSS) imaće nadamo se tri ekipe, pored basketa 3×3 i ženske reprezentacije, da će imati i mušku, i ne može da putuje. Sve to nije normalno, to je iritirajuće, treba sačuvati hladnu glavu i boriti se u tim uslovima“, poručio je Maljković.

Zato bi Danilović, na primer, mogao da se odrekne jednog od članova ekspedicije, odnosno stručnog štaba, kako bi umesto njega bio uz ekipu i kao autoritet, i kao motivator, i kao legenda sporta koji predstavlja.

Doktor olimpijskog tima Srbije je višegodišnji doktor košarkaške reprezentacije, pa postoji mogućnost da se „prevari sistem“, ali…

Čim se razmišlja i o tim opcijama jasno je sa kakvim se sve preprekama ekipe susreću prilikom priprema za sam put.

Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

A šta ih tek čeka u Tokiju? Između ostalog dve aplikacije o kojima je govorio i šef misije tima Srbija Damir Štajner gostujući u našem podcastu „Penâl“.

„Organizacioni komitet i domaćin su se potrudili da obezbezbede sigurno okruženje, što podrazumeva čitav niz mera praćenje kretanja i kontakata svih učesnika i to dve nedelje pre ulaska u Japan putem dve aplikacije na mobilnim telefonima. One prate i kretanje i telesne parametre. Obavezno će biti PCR testiranje ne starije od 72 sata uoči ulaska u Japan i još jedno obavezno po ulasku Japan. Odatle ulazimo u jedan kontrolisani karantin i pored boravka u Olimpijskom selu moći ćemo da idemo isključivo na sportska borilišta i neophodne objekte, bez mešanja sa lokalnim stanovništvo ni u jednom trenutku“, ispričao je, između ostalog, Štajner u našem podcastu.

Iako se između 70 i 80 odsto japanskog stanovništva u brojnim anketama izjasnilo za odlaganje ili otkazivanje Olimpijskih igara, nema naznaka da će se to dogoditi – od 23. jula do 8. avgusta Tokio bi trebalo da bude domaćin najboljim planetarnim sportistima tokom Igara kakve nikada nisu viđene u istoriji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar