Foto: Irina R. Hipolito / Zuma Press / Profimedia, Meng Yongmin / Xinhua News / Profimedia,BEAUTIFUL SPORTS/Derix / imago sportfotodienst / Profimedia, Jonathan Rebboah / Panoramic / Profimedia

"Poslednji ples" omraženih velikana, Zvezdino pojačanje i dva autsajdera u grupi G.

Foto: Promo

Nakon žreba za Svetsko prvenstvo u košarci prvi utisak je bio da je reprezentacija Španije prošla odlično, pošto su aktuelni vladari planete za rivale dobili Iran, Obalu Slonovače i Brazil.

PROČITAJTE JOŠ...

Jasno je da je „crvena furija“ apsolutni favorit za prvo mesto, ali će zadatak biti nešto teži od onoga kako na papiru izgleda.

Španci će imati imperativ prvog mesta i što boljeg skora kako bi sebi koliko-toliko olakšali u narednoj fazi, pošto se grupa G ukršta sa grupom H, u kojoj su Letonija, Liban, Francuska i Kanada, jedan od favorita za medalju.

Domaćin ove grupe biće Džakarta, a turnir će otvoriti Iran i Brazil, odnosno Španija i Obala Slonovače (26. avgust), u drugom kolu Obala Slonovače igra protiv Irana a Brazilci protiv Španije u meču koji bi trebalo da odluči ko će sa prve pozicije u narednu rundu (28. avgust), dok će grupnu fazu dva dana kasnije zatvoriti Iran i Španci, odnosno Obala Slonovače i Brazil.

Španija

Španci su u Indoneziju došli sa jednim ciljem – bez previše poteškoća obezbediti prolaz u narednu rundu, a upravo to bi moglo da bude presudno kada je u pitanju konačan domet ove selekcije. „Crvena furija“ u Džakartu dolazi znatno oslabljena, bez Rikija Rubija i Lorenca Brauna, pa će najveći teret pasti na igrače koji su u poprilično poznim godinama – Serhija Ljulja (35), Rudija Fernandeza (38), Viktora Klavera (34)…

Tu su i braća Ernangomez, Vili i Huančo, koji bi trebalo da preuzmu ulogu apsolutnih lidera, dok se mnogo očekuje od mladih košarkaša, Santija Aldame iz Memfis Grizlisa, odnosno Usmana Garube, krilnog centra koji je dobio otkaz u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu i na Mundobasket dolazi nakon što je dobio otkaz u Oklahoma Tanderu.

No, na kraju dana ipak će sve zavisiti od legendi i toga koliko pre svega Ljulj i Fernandez budu sveži. Ako Španija uspe da izbegne preveliku potrošnju te dvojica košarkaša koji su sa Realom osvojili titulu prvaka Evrope drugu fazu dočekaju koliko-toliko sveži, biće u samom vrhu favorita.

Ipak, ni Alberto Dijaz ni 19-godišnji Huan Nunjez ne ulivaju previše poverenja kao dostojne zamene za Rubija, koji je prekinuo karijeru na neodređeno vreme zbog problema sa mentalnim zdravljem, i Brauna, prve zvezde tima i najzaslužnijeg košarkaša za osvajanje titule prvaka Evrope na proteklom Evrobasketu. Španci imaju mnogo „rupa“, ako to uspeju da „pokrpe“, biće u trci za sam vrh. Ako ne, ne bi bio iznenađenje da grupnu fazu ne završe na prvoj poziciji.

A čak i ako budu, pitanje je koliko mogu, pošto je i sam Rudi Fernandez, kapiten reprezentacije, svoje saigrače „otipisao“:

„Mislim da nećemo da osvojimo Svetsko prvenstvo. Radićemo na tome, prošlog leta nisam mislio da ćemo osvojiti Evrobasket, pa se dogodilo“, rekao je Fernandez u pokušaju da prizove ponavljanje istorije.

Sastav Španije: Alberto Dijaz, Serhio Ljulj, Huan Nunjez, Dario Brizuela, Aleks Abrinjes, Rudi Fernandez, Džoel Para, Viktor Klaver, Usman Garuba, Huančo Ernangomez, Santi Aldama, Vili Ernangomez

Brazil

„Karioke“ su druga selekcija po snazi, a posebna pažnja biće usmerena na 24-godišnjeg plejmejkera Jaga dos Santosa, koji je potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom i trebalo bi da predstavlja veliko pojačanje za crveno-bele.

Prva zvezda tima je ipak maestralni plejmejker Raul Neto, koji je iz NBA lige otišao u turski Fenerbahče.

Tu su još i Bruno Kaboklo, Marselinjo Uertas, Didi Luzada…

Udarna snaga su Neto, Marselinjo i Jago, od kojih zavisi bukvalno sve. Ako ova trojka bude funkcionisala kako je očekivano, onda će Brazilci biti ozbiljan takmac Špancima za prvo mesto. Ako, pak, napad ne bude išao kako žele, očekivano je da će proći grupu, ali ne dalje od toga, pošto su i Francuska i Kanada ipak znatno ozbiljnije prepreke od Irana i Obale Slonovače.

Ovo će ujedno biti i poslednje takmičenje za Uertasa, pošto sjajni Brazilac ima 41 godinu.

Sastav Brazila: Marselinjo Uertas, Jago Mateus, Raul Neto, Džordž de Paula, Vitor Benite, Giljerme Santos, Leonardo Majndl, Lukas Dijas, Bruno Kaboklo, Tim Soareš, Felipe dos Anjos, Kristijano Felisio

Iran

Iako jedna od najjačih reprezentacija iz Azije, Iran na Mundobasket dolazi sa ciljem da legende Hameda Hadadija i Arsalana Kazemija isprati u reprezentativnu penziju. Od njih se očekuje da budu i glavne uzdanice, dok bi ulogu iznenađenja mogao da ima Mohamad Amini, 18-godišnji krilni košarkaš koji igra za Monako.

No, činjenica da sem njega i Hadadija, koji nastupa u Kini za Sičuan Blu Vejlse, čitav tim Irana dolazi iz domaće lige dovoljno pokazuje da ova selekcija ima ozbiljan nedostatak kvaliteta, te je sve sem borbe za treće mesto protiv Obale Slonovače ravno čudu.

Interesantno je da je Arsalan Kazemi oborio rekord kvalifikacija sa čak 26 skokova u pobedi nad Bahreinom, dok je Mohamed Jamšidi na dve utakmice ubacio čak 73 poena. Ipak, daleko je to od nivoa dovoljnog da ozbiljnije ugrozi što Španiju što Brazil.

Sastav Irana: Sadžad Maskajehi, Mohamad Sina Vahedi, Benham Jakhčali, Piter Girgorijan, Navid Rezeafer, Mohamad Amini, Matin Aghadžanpur, Arslan Kazemi, Džalal Aghamiri, Hasan Aliakbari, Hamed Hadadi, Meisam Mirzei

Obala Slonovače

Ova selekcija na Svetsko prvenstvo dolazi u sastavu od igrača koji nastupaju u Evorpi, ali nijedan nema status zvezde na nivou Evrolige. Najzvučnije ime i uloga liderap ripada Vafesi Fofani, momku koji igra za Gravelin. Njihova prednost leži u gotovo savršenom atleticizmu gotovo svih igrača koji su u sastavu, jedino pitanje jeste da li imaju dovoljno kvaliteta da na tehničnom i taktičkom nivou isprate ostale rivale.

Od ostalih, vredi obratiit pažnju na 2p-godišnjeg Asemijana Mularea, koji predstavlja budućnost košarke ove zemlje i igr ana poziciji krila, ali i na Soloa Dijabatea, 36-godišnjaka koji ima status legende tamošnje košarke, a interesantno je da je u sezoni 2016/2017 igrao za MTZ iz Skoplja, kada je u porazu od Crvene zvezde 93:73 ubacio tri poena.

Kao što je navedeno gore, njihova snaga leži u fizikalijama, ako tehnika i taktika i u napadu i u odbrani budu na iole ozbiljnijem nivou, ne bi bilo baš toliko čudo ako bi uspeli da nateraju Špance da se pošteno preznoje.

Sastav Obale Slonovače: Solo Dijabate, Asemian Mulare, Bazumana Kone, Nisre Zouzoa, Naksens Dadit, Čarls Abou, Žan Filip Dali, Vafesa Fofana, Majk Fofana, Amadu Sidibe, Patrik Tejp, Sedrik Bah

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar