(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nakon pet uzastopnih poraza od Monaka, Zvezda je konačno slavila, a bilo je dobirh momenata i u meču sa Realom

Baš pred duplo kolo Evrolige, Zvezdu su zadesili mnogi problemi, poput niza povreda i problema sa registracijom Fakunda Kampaca. Međutim, to nije poremetilo crveno-bele, koji su najpre ubedljivo poraženi od Reala, ali su onda sve naplatili protiv Monaka.

U meču sa Realom u utorak, koji je Zvezda izgubila sa 20 razlike (59:79), Duško Ivanović nije mogao da računa na čak pet prvotimaca. Uprkos tome, sve do sredine treće četvrtine gledali smo neizvestan meč, Zvezda je početkom drugog poluvremena čak i povela, ali njena kula u tom meču bila je samo od karata.

PROČITAJTE JOŠ:

Nju je srušio gorostasni centar Reala Valter Tavares, koji je imao četiri blokade uz dabl-dabl učinak od 17 poena i 12 skokova. Pored njega, Zvezdina odbrana nije imala rešenja ni za džanana Musu koji je ubacio 19 poena, a sa skraćenim rosterom, Ivanovićeva četa jednostavno nije mogla da parira moćnom Realu.

To se najbolje ogledalo u skok igri (44:27 za Real), a Zvezda sa svega sedam pogođenih trojki i četiri slobodna bacanja, nije mogla da isparira do kraja jednoj od najboljih i najpopunjenijih ekipa u Evroligi.

Samo šest Zvezdinih igrača se u tom meču upisalo u strelce, ali se nije odstupalo od principa, samo nije bilo snage, energije i „veličine“ za više.

Trener Ivanović kao glavni problem istakao je dve-tri loše odbrane sredinom trećeg perioda, nakon kog se Zvezda potpuno ugasila, pogotovo kada je reč o igri u napadu.

Za samo dva dana, u četvrtak protiv Monaka, Zvezda je bila nebrojano puta bolja na terenu, a razloga za sreću nakon pobede od 92:58 i te kako ima.

Monako je kao i Real u samom vrhu Evrolige, ali to Ivanovića i momke nije preterano zanimalo. Od samog starta stavilo se do znanja protivniku da se neće lepo provesti, jedini koji je iole nešto ubadao u ekipi Saše Obradovića bio je Majk Džejms, ali niko drugi nije završio meč sa dvocifrenim brojem poena.

Zvezda je od Monaka bila bolja u svakom segmentu igre, sem skoku, koji nije napravio ni blizu onakvu razliku kao što je to bio slučaj sa Tavaresom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ako izuzmemo šmekerski potez Saše Obradovića pre početka meča, ono što je najviše radovale Zvezdaše, ali i ljubitelje dobre košarke, jeste povratak Luke Vildoze na parket.

Argentinac je krajem decembra povredio zadnju ložu, prognozirala se pauza od otprilike mesec dana, ali je oporavak tekao brže i bolje nego što se očekivalo, pa je Ivanović odlučio da ga uvrsti u tim za 19. kolo Evrolige. U tome nije pogrešio, pošto se Vildozin pečat odmah osetio na terenu, u vidu rasterećivanja nekih drugih igrača, ali i dodatne energije i kvalitetnog šuta spolja.

Odigrao je Vildoza 16 minuta, postigao devet poena uz po tri asistencije i ukradene lopte, a sa njim na parketu ostvaren je plus od 15 poena. Izveo je i dva poteza za TV špice – u prvom poluvremenu je proturio loptu kroz noge rivalu u kontri, a onda asistirao za Dobrića, da bi u drugo poluvremenu „izvukao asistenciju iz džepa“ za Filipa Petruševa, koji je pobegao svom čuvaru i zakucao.

PROČITAJTE JOŠ:

Naterao je Vildoza sve Zvezdaše tim magičnim potezima da se prisete i Markusa Vilijamsa, koji je izvodio nešto slično.

U svakom slučaju, Zvezda sa Vildozom igra neuporedivo bolje, što je Monako najbolje osetio na sopstvenoj koži.

Kada smo već pomenuli povrede, treba reći da se tu krije još jedan Zvezdin razlog za sreću. U pitanju je povratak onih koji u poslednje vreme nisu bili na parketu.

Nikola Ivanović je van terena još od prvog derbija sa Partizanom, kada je polomio rebro. Crnogorski plejmejker će 15. januara odraditi snimanja i dodatne preglede, a očekuje se da na terenu bude već protiv Žalgirisa u Kaunasu 20. januara.

Ben Bentil je neočekivano propustio duplo kolo Evrolige usled bolesti, ali se javio iz kreveta i ostavio moćnu poruku.

„Grudi i grlo me već ubijaju zbog boleti, ali ovi momci iz Zvezde su me naterali da urlam kao lud na TV. Tako se završava posao, momci. Ponosan sam na sve vas i jedva čekam da se vratim i budem sa vama“, napisao je Bentil posle meča.

Bentilova bolest nije ozbiljnije prirode i moguće je da će se na teren vratiti već protiv Budućnosti u nedelju u ABA ligi.

Oporavak Hasana Martina takođe ide dobrim putem, dok sudbina Fakunda Kampaca u Evroligi i dalje viis o koncu i pitanje je kada će omaleni Argentinac moći da zaigra.

I bez njega Zvezda je pokazala da sa svakim može ravnopravno da se nosi, da se nikako neće povući i da svakoga može da napadne i nadigra. Trenutno možemo samo da zamišljamo kako će igra crveno-belih izgledati sa Kampacom u Evroligi, ali i to će uskoro postati java.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nakon ovog duplog kola postalo je jasno da je Filip Petrušev jedan od najboljih igrača na unutrašnjim pozicijama u Evropi. Najpre je Realu ubacio 17 poena uz tri skoka, iako se u meč uveo sa tri promašaja i izgubljenom loptom. Protiv Monaka bio je još volji sa 21 poenom, šest skokova i indeksom korisnosti 25.

Petrušev je po ko zna koji put pokazao da se odlično snalazi i na poziciji krilnog centra, ali i na petici, da gotovo svakom može da isparira u visini i snazi, a da u napadu može da poentira na razne načine.

Petrušev polako, ali sigurno postaje jedna od glavnih šrafova Zvezdine mašinerije ove sezone, a ističe i kandidaturu za igrača meseca u Evroligi.

U decembru za igrača meseca proglašen je Luka Vildoza, pa bi još jedno priznanje za igrače Zvezde bilo više nego jasan pokazatelj dometa tima i pojedinaca u nastavku sezone i bliskoj budućnosti.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Pored Petruševa svetla tačka u oba meča bio je i Nemanja Nedović, koji je popravio procente šuta za tri, ali oni nisu i dalje ona visoko kako srpski bek ume da ih postavi.

Odigrao je i Stefan Marković u oba meča čak i preko svojih mogućnosti i pre svega svojim iskustvom nadomestio izostanak i nedovoljnu spremnost ostalih Zvezdinih organizatora igre.

Teško je za očekivati da će Marković u nastvaku sezone imati minutažu kao u poslednja dva-tri meča, ali je srpski plejmejker više nego jasno stavio do znanja da svi treba ozbiljno da ga shvataju, čak i u poznim godinama igračke karijere.

Stvar koju bi možda trebalo staviti i u prvi plan kada je reč o meču sa Monakom je Zvezdin šut za tri poena. Crveno-beli su ubacili 15 trojki iz 32 šuta, a 92 ubačena poena najbolje pokazuju Zvezdinu moć kada je krene šut spolja.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Navijače crveno-belih može da raduje i energija, kako na terenu, tako i na tribinama, mada nje nikako nije zafalilo ove sezone. Naravno, sve je lakše i lepše kada se pobeđuje, ali jasno je da srpsko-argentinska veza jača iz meča u meč, a na terenu ne postoji izgovor da se sportski ne pogine.

Za kraj, tu je i pečat Duška Ivanovića, koji je svojim izabranicima, a i svima nama pokazao da će se Zvezda svakome suprotstaviti bez straha, sa verom u najbolje, te da se bez svakog može i da su najbolji igrači oni koji su dostupni za datu priliku.

BONUS VIDEO Luda trojka VIldoze raspalila Pionir i oduševila Kampaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar