Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde na odličnom su putu da osvoje trofej regionalnog šampiona, pošto vode u finalnoj seriji protiv Partizana sa 2-0.

Crveno-beli su u sredu savladali večitog rivala sa 80:73 u punoj hali „Aleksandar Nikolić“ i tako po drugi put u ovoj seriji odbranili domaći teren, što je već dugi niz godina ključna stvar u ABA ligi.

Finalna serija naravno još nije gotova, igra se na tri pobede, a Partizan se i te kako pita, pogotovo zato što će u Beogradskoj areni imati priliku da sve zakuva. Ipak, u ovom trenutno crno-beli su zaista daleko od odbrane titule u regionalnom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

I prvi i drugi derbi u finalu odlučivali su detalji, ekipe su sličnog kvaliteta, a nekoliko trenutaka inspiracije može sve da promeni. Međutim, presudan faktor u drugom meču bila je odbrana Zvezde, koja je skoro tokom svih 40 minuta bila na visokom nivou.

Partizan je već dve sezone zaredom jedan od napadački najpotentnijih timova u Evropi, što potvrđuju statistike i ofanzivni rejting, koji je na izuzetno visokom nivou. Kada takvu jednu ekipu uspete da spustite na 73 poena, kao što je Zvezda uradila u drugoj utakmici, na odličnom ste putu da dođete do cilja.

Željko Obradović je davao šansu desetorici igrača, četvorica su bili dvocifreni, ali niko nije bio baš posebno razigran, pogotovo ne oni koji bi trebalo da budu nosioci igre. Džejlin Smit imao je 12 poena (4/7 za tri), dok su Bruno Kaboklo, Pi Džej Doužer i Zek Ledej imali po 11.

Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Kaboklo je uz Smita ostavio verovatno najpozitivniji utisak u prva dva duela, ali zato Doužer i Ledej čak ni sa svim tim poenima nisu bili važan faktor u drugom meču. Kao i u prvom derbiju, Doužer je dobro otvrio utakmicu, eksploatisao je prednost sa niskog posta protiv (uglavnom) Jaga dos Santosa, ali onda kao da se isključi. Ledej takođe nije bio agresivan kako je umeo u nekim prethodnim derbijima, ali je utisak i da ne preuzima dovoljno odgovornosti u napadu. Takođe, deluje da ga Trej Tompkins i Dejan Davidovac dosta dobro čuvaju kada dođe do igre jedan na jedan.

Najbolji posao u odbrani, Zvezda je uradila čuvajući Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija, ofanzivno dva najbolja igrača Partizana. Panter je za više od 22 minuta u igri ubacio svega sedam poena, nije imao asistenciju, a iz igre je šutirao 2/8. Branko Lazić jeste specijalista za odbranu, pa je još jednom pokazao kako Panter može da se ograniči. Ipak, glavni utisak ostavio mi je Jago, koji je u trećoj četvrtini „davio“ Pantera, stalno je bio uz njega, parirao mu je u kretnjama i brzini, a Kevin nema toliko kvaliteta da ga napadne sa niskog posta.

Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

I ranije tokom sezone se dešavalo da Panter previše drži loptu kod sebe, previše pokušava sam da kreira i da premalo dobija loptu iz nekih kretnji i blokova. Tako je bilo i sada.

Što se Nanelija tiče, on je odigrao maestralno u prvoj utakmici, ali je u sredu imao svega dva poena (0/9 iz igre), uz šest skokova i jednu asistenciju za skoro 34 minuta u igri. Promašio je Naneli tri trojke u veoma bitnim trenucima u drugom poluvremenu (doduše odbrana Zvezde tada i nije bila baš najbolja na njemu), ali lopta nije htela u koš.

Smisleno su crveno-beli nekad ostavljali Mateušu Ponitki više prostora u napadu, a rotacije u odbrani bile su brze i efikasne. Džoel Bolomboj je centar koji može da sačuva bekove kod preuzimanja, dok su ostali Zvezdini igrači u nekim situacijama uspešno „smanjivali mis-mečeve“, tako da Teodosić i Jago nisu ostajali na visokim igračima, već su to radili na primer Lazić i Giedraitis.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada smo već kod Litvanca, da napomenemo da je bio veoma agresivan i fokusiran na odbranu, pa mu treba odati priznanje, iako na prve dve utakmice skoro ništa nije ubacio (samo tri poena, šut za tri 1/9, ali ta jedna došla je za +9 u drugom poluvremenu drugog meča).

Čak je i Nemanja Nedović odigrao više nego solidnu odbranu, što često nije slučaj kada je on u pitanju. Ume Nemanja da zaspi nekada na strani pomoći, ali je u drugom derbiju finala bio odličan u odbrani jedan na jedan. U očima mu se videla ogromna želja, nije se štedeo u odbrani i kada je bio na terenu Zvezda nije trpela. Bio je Nedović mnogo bolji u odbrani od njegovih čuvara (uglavnom Pantera) u prvom poluvremenu, kada je stavio 21 poen.

Upravo je odlična timska odbrana Zvezde uticala i na slabu energiju crno-belih, koji jednostavno nisu imali pravi odgovor na sve što ih je sačekalo u drugoj utakmici. Takođe, isplivao je i problem u rotaciji crno-belih, a utisak je i da uloge u timu nisu najbolje raspoređene.

Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Treba istaći i da je Janis Sferopulos taktički odlično spremio utakmice, nadigrao je čak i Željka Obradovića u nekim situacijama i odlično vodio tim.

Nema sumnje da će do kraja serije biti zanimljivo, Partizan uopšte nije bio daleko od brejka, pogotovo u prvoj utakmici, ali sada Zvezda ima tri meč lopte. Do sada je utisak da je Zvezdina odbrana jača od Partizanovog napada, posebno se to videlo u drugoj utakmici, ali sve se može okrenuti.

Naredna utakmica finala igra se u nedelju od 20.30 u Beogradskoj areni pred navijačima Partizana.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare