Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Iako su za mnoge navijače Crvene zvezde utakmice protiv Olimpijakosa više prijateljske nego takmičarske, nije bilo lako preći preko nekih susreta bratskih klubova u poslednjih nekoliko godina.

Poslednji poraz Crvene zvezde u utakmici Evrolige rezultatom 81:79 uz sudijski šou program evocirao je uspomene na 2017. godinu kada su beogradski crveno-beli na svom parketu izgubili ključnu utakmicu od Olimpijakosa za plasman u Top 8.

PROČITAJTE JOŠ

I tu utakmicu, baš kao i nedavnu u hali „Aleksandar Nikolić“ sudio je Damir Javor, a čovek odluke, baš kao i ove godine, bio je Jorgos Printezis koji je poenima u poslednjim sekundama rastužio  Zvezdine navijače.

Susret iz 2017. godine bio je za infarkt. Posle zaostatka od 13 poena na poluvremenu, Zvezda je prešla u vođstvo posle serije 18:0, a Printezis je prvi put izvukao svoj tim kada je trojkom u poslednjem minutu obezbedio produžetak. U dodatnih pet minuta poeni su uglavnom stizali sa linije za slobodna bacanja, ali se ključan detalj desio dvadesetak sekundi pre kraja kada je Marku Guduriću ispala lopta prilikom prodora.

Javor je odlučio da pregleda snimak jer nije bio siguran ko je imao poslednji kontakt sa loptom, da bi posle više od jednog minuta odlučio da svira „mrtvu“ loptu. Strelica je pokazala da će lopta pripasti gostima iz Pireja koji su ni krivi ni dužni dobili zadnji napad i to vešto iskoristili.

Printezis je 3,2 sekunde pre kraja, baš kao i 2012. protiv CSKA u finalu Evrolige, u svom stilu pogodio flouter za pobedu 66:64 koja je Zvezdu na kraju koštala plasmana među osam najboljih.

Zvezda se u košarci osam puta sastajala sa Olimpijakosom i ima dve pobede što i nije tako loš rezultat imajući u vidu snagu grčkog velikana, ali poraz iz 2017. godine posebno peče utoliko pre jer je konačan ishod skrojila sumnjiva sudijska odluka.

Foto: EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Na fudbalskom susretu bratskih klubova 2019. godine nije bilo sudijskih bisera, ali je ostao gorak ukus nakon što je Žander u finišu meča skrivio penal kojim je Olimpijakos dobio utakmicu sa 1:0 i u poslednjem kolu istisnuo Zvezdu sa trećeg mesta B grupe Lige šampiona.

Zvezdi je na „Karaiskakiju“ bio dovoljan i bod nakon što je na svom terenu protiv Olimpijakosa upisala pobedu od 3:1. Velika prilika propuštena je kada je Tomane u 41. minutu promašio penal, pre nego što je Žander posle traljave reakcije igrao rukom u šesnaestercu u 87. minutu i omogućio Grcima da eliminišu srpskog šampiona.

Zvezda je osim dva meča u Ligi šampiona, sa Olimpijakosom igrala još dva puta, ali u prijatejskim susretima. Utakmica iz 2016. završena je nerešeno 2:2, dok je 1994. Olimpijakos bio prvi inostrani klub koji je gostovao u Beogradu nakon ukidanja sankcija. Zvezda je taj susret dobila sa 4:1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar