Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa rezultatom 79:81 (30:16, 15:21, 16:25, 18:19) posle velike drame u poslednjim sekundama meča 13. kola Evrolige, u hali "Aleksandar Nikolić".

Prisustvo publike na tribinama, kao i do sada, nije dozvoljeno zbog koronavirusa, a navijači bi sigurno uveličali okršaj beogradskih i atinskih crveno-belih, zbog dobro poznate veze pristalica dva kluba.

Dodatna šteta što su tribine “Pionira” bile prazne je što je ovo jubilarni, 500. meč košarkaša Crvene zvezde u evropskim takmičenjima. A propustili su i da vide veliku borbu rešenu u poslednjim sekundama, kroz koje su gosti odneli bodove u Pirej.

PROČITAJTE JOŠ

Junak, opet Jorgos Printezis, koji je i ranije znao da presudi beogradskim crveno-belima.

Neverovatnu prvu četvrtinu, verovatno najbolju u sezoni, odigrali su izabranici Saše Obradovića, ali su u druge dve ukupno postigli samo poen više (31) nego u uvodnoj deonici.

To je bio i glavni razlog zašto je Olimpijakos sa pola koša prednosti (61:62) ušao u poslednji, odlučujući kvartal.

Okršaj bratskih timova začinile su sudije, kad već nije publike, i to prilično čudnim odlukama. Ne samo kod faulova, već i kod vraćanja na svoju polovinu, vraćanja poena posle kasnog gledanja snimka…

Foto: Starsport

U takvom haosu i rastrzanoj igri u drugom delu treće četvrtine bolje su se snašli crveno-beli iz Pireja, ali je odluka o pobedniku odložena za samu završnicu. Na ulasku u poslednji minut na semaforu je pisalo 78:76. Izjednačio je Printezis u svom stilu, domaćin se spetljao, pa je Olimpijakos imao napad za pobedu.

Lazić je faulirao Spanulisa na zahtev trenera Obradovića, a legenda grčkog velikana pogodila je jedno od dva slobodna bacanja 78:79. Imala je Zvezda 8,6 sekundi i napad za pobedu, bila je dobra akcija i faul nad O’Brajantom koji je promašio je prvi i pogodio drugi penal za novo izjednačenje.

Činilo se da će produžeci posle dva sata, ali opet – Printezis. Prošao je kroz gužvu, u kojoj je Spanulis gurnuo Lazića, i pogodio pod faulom, za pobedu Olimpijakosa 79:81. Iako je promašio dodatni penal, to nije dodatno uticalo na krajnji rezultat, jer Lazić sa svoje polovine nije mogao da pogodi čudesnu trojku.

Meč 13. kola Evrolige između Crvene zvezde i Olimpijakosa mogli ste da pratite uživo u blogu na Nova.rs.

Crvena zvezda – Olimpijakos 79:81 (30:16, 15:21, 16:25, 18:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić. Bez gledalaca. Sudije: Javor, Paterniko, Aliaga.

Crvena zvezda: O’Brajant 16 (4sk), Volden 13, Lojd 13 (4sk, 5as), Uskoković 2, Davidovac 8 (3sk, 3as), Lazić 3, Rit 7 (4sk), Dobrić 5, Simonović, Jagodić-Kuridža 10 (4sk), Kuzmić 2, Teri.

Olimpijakos: Herison 12, Larencakis 11, Spanulis 14, Slukas 12, Martin 1, Vezenkov, Printezis 16, Papanikolau, Žan-Šarl 8, Dženkins, Elis 4, Mekisik 3.

EVROLIGA, 13. KOLO

Crvena zvezda – Olimpijakos 79:81

Alba – Fenerbahče 89:63

Baskonija – Makabi 63:67

Real Madrid – Zenit 79:72

Valensija – Efes 76:74

Petak:

Himki – CSKA 18

Panatinaikos – Žalgiris 20

Bajern – ASVEL 20.30

Barselona – Armani 21

Foto: Printscreen/Sofascore/Evroliga

 

POSLEDNJI MINUT Poraz Zvezde!

Pogodio je Džoni O’Brajant oba slobodna bacanja posle čega se Zvezda dobro odbranila, ali su sudije videle faul u napadu Davidovca. Još 54 sekunde od kraja, na semaforu 78:76. Izjednačio je Printezis u svom stilu, Lojd se spetljao, a Volden promašio trojku, pa je Olimpijakos imao napad za pobedu.

Obradoviće je tražio da se pravi faul, što je uradio Lazić na 8,6 sekundi pre kraja. Spanulis je promašio prvo slobodno bacanje, a pogodio drugo za 78:79. Imala je Zvezda napad za pobedu, bila je dobra akcija i faul nad O’Brajantom na šest sekundi pre kraja – promašio je prvo, drugo pogodio za izjednačenje.

Više od dva sata trajala je ova uzbudljiva utakmica, Printezis je kroz gužvu, u kojoj je Spanulis gurnuo Lazića, prošao i pogodio pod faulom, za pobedu Olimpijakosa 79:81. Promašio je dodatni penal, kao i Lazić trojku sa svoje polovine.

39′ DRAMA

Printezisu je sviran faul u napadu, na drugoj strani Voldenu koraci… I onda još jedan faul u napadu Olimpijakosa, ovaj put Žan-Šarl, ostaje 76:76.

Foto: Starsport

38′ KAKAV FAUL!

Skoro u hokejaškom stilu… Slukas je podigao ruku i u lice udario Dobrića čime je zaustavio i kontru Zvezde.

37′ VOLDEN!

Važan trenutak za srpskog evroligaša – trojka Korija Voldena pod faulom, ali promašuje dodatni penal. Zato je precizan sa linije za slobodna bacanja bio Rit za 74:76.

36′ Zvezdina serija 8-0

Uhvatila je Zvezda ritam kako tako uz odličnu odbranu i ukradenu loptu Dobrića, što su materijalizovali Davidovac i Lojd u seriji 8-0 za minus jedan, na šta je odgovorio Larencakis trojkom za 69:73.

Foto: Starsport

34′ Zvezda smanjila na minus 5

Zvezda se muči u napadu… Jagodić-Kuridža je uz ofanzivni skok, iz odbojke, izmislio poene, dok je Lazić dobro odbranio Hasana Martina, posle čega je O’Brajant iz reketa smanjio na 65:70, a bilo je i devet razlike.

32′ Olimpijakos beži

Dvojka Spanulisa, pa trojka Printezisa za 61:67, i posle 77 sekundi morao je Saša Obradović da uzme tajm-aut. Pre toga faul u napadu Kuzmića, a posle loše dodavanje Lazića ka Lojdu.

30′ TREĆA ČETVRTINA Crvena zvezda – Olimpijakos 61:62

Preokrenuo je Olimpijakos i sa prednošću ulazi u poslednji kvartal posle trojke Larencakisa za 61:62, jer je Dobrićev dalekometni šut u poslednjih pet sekundi stao na prvom obruču. Zvezda je u drugoj i treći četvrtini zajedno postigla samo poen više nego u prvoj…

28′ SUDIJSKI ŠOU

Pregledale su sudije snimak i jednu trojku Olimpijakosa pretvorile u dvojku, neverovatno šta rade arbitri u „Pioniru“. Trojku za Zvezdu pogodio je Jagodić-Kuridža za 55:55 pred završnicu ove mnogo čudne deonice.

25′ Tri trojke Herisona

Ušao je Aron Herison da čuva Lojda, a uz to je vezao čak tri trojke – 52:51.

Foto: Starsport

24′ PET RAZLIKE!

Haos na parketu… Rastrzana igra, sudije nisu videle preko pola Slukasa, a jesu faul Lazića u napadu, iako se samo gradio pri skoku, pa su upisale i trojku Slukasu umesto dvojke… Zvezdinu igru poremetila je i treća lična Voldena.

22′ Lojd odbija nalet Olimpijakosa

Printezis i Slukas (trojka) na iskustvo potpuno rezultatski vraćaju Olimpijakos, dok je Lojd posle penala ubacio i trojku za 50:42.

DRUGA ČETVRTINA Crvena zvezda – Olimpijakos 45:37 (30:16, 15:21)

Kori Volden je pogurao Zvezdin napad, pomogli su mu Rit i Jagodić-Kuridža, dok je Spanulis novom trojkom i sa pet vezanih poena sprečio da Olimpijakos ima dvocifren zaostatak na poluvremenu – 45:37.

18′ Tri Zvezdina prazna minuta

Od onog polaganja Lojda sredinom četvrtine samo dva penala O’Brajanta pogodila je Zvezda, ali nije sviran čist faul nad Lojdom u prodoru… Smanjio je Olimpijakos na 39:30 posle trojke Spanulisa i pogocima Mekisika i Žan-Šarla.

16′ TEHNIČKA OBRADOVIĆU

Sudija Paterniko, koji je nedavno isključio Aleksandra Đorđevića u italijanskom prvenstvu, sada je dao tehničku i Saši Obradoviću.

Foto: Starsport

15′ Pogađa i Lojd

Do sredine druge deonice čekalo se na koš Džordana Lojda, i posle prodora je položio za 37:23.

13′ TROJKA LAZIĆA

Zvezdina odbrana i dalje na nivou, u napadu je počelo malo da škripi, pa je stigla trojka Lazića za 35:21. Jedini igrač crveno-belih bez poena, a da je igrao, je Lojd. Simonović i Teri još nisu ulazili.

11′ Osam strelaca

Čak osam košarkaša Zvezde upisalo se u strelce već u prvoj četvrtini, uz sjajnu odbranu, pa je rezultat taj koji jeste na startu druge deonice – 30:16.

PRVA ČETVRTINA Crvena zvezda – Olimpijakos 30:16

Verovatno najbolja Zvezdina četvrtina ove sezone… Jagodić-Kuridža je pogodio šestu timsku trojku iz ukupno osam pokušaja domaćeg tima, nakon što je prve evroligaške poene upisao i Aleksa Uskoković.

9′ Zvezda na plus 13

Sjajna četvrtina izabranika Saše Obradovića… Davidovac je lepo položio posle prodora Dobrića, zatim pogodio i oba penala, a O’Brajant novu trojku za 25:12. Ušao je i Aleksa Uskoković, da odmori Volden, pa ima direktne duele sa legendarnim Vasilisom Spanulisom.

7′ Magija Lojda

Sve je uradio Zvezdin bek, fantastično proigrao kroz reket O’Brajanta za zakucavanje. Zvezda prilično agresivna u odbrani, ima tri faula i drži rivala na samo sedam poena za sedam minuta – 16:7.

6′ Zvezda „cepa“ trojke

Posle Rita i Voldena, trojku je pogodio je i Džoni O’Brajant, a dobrom odbranom domaći crveno-beli su sačuvali +9 i 14:5. Zatim je Lojd fauliran udarcem po glavi s leđa, sudije su gledale snimak da bi presudile da li je nesportski faul i odlučile su da je ipak običan.

4′ VOLDEN!

Dve vezane trojke za Korija Voldena, pa Zvezda odlazi na 11:5 protiv gostiju iz Pireja.

2′ TROJKA

Promašila je Zvezda prva dva napada, ne i treći, jer je Rit ubacio trojku posle čega je Slukas promašio iz igre, a Kuzmić uvećao vođstvo šutem s mnogo osećaja – 5:2.

1′ POČELA JE UTAKMICA

Duop Rit je promašio uvodnu trojku, ne i Kostas Slukas na drugoj strani iz teške pozicije za 0:2.

18.59 PETORKE

Zvezda: Volden, Lojd, Lazić, Rit, Kuzmić. Olimpijakos: Slukas, Dženkins, Papanikolau, Žan-Šarl, Elis.

18.57 KO SVE IGRA?

Svi parovi 13. kola Evrolige

Crvena zvezda – Olimpijakos 19

Alba – Fenerbahče 20

Baskonija – Makabi 21

Real Madrid – Zenit 21

Valensija – Efes 21

Petak:

Himki – CSKA 18

Panatinaikos – Žalgiris 20

Bajern – ASVEL 20.30

Barselona – Armani 21

18.51 Dženkins jedini kao Ročesti

Branko Lazić bio je akter svih sedam utakmica dva tima, a Tejlor Ročesti je do ove večeri bio jedini igrač koji je u okršajima beogradskih i atinskih crveno-belih nastupao za obe ekipe. Sada će to biti i miljenik Zvezdine publike Čarls Dženkins.

18.46 Zvezdin trijumf u pet mečeva

Košarkaši Crvene zvezde nalaze se u lošoj seriji, vezali su tri poraza, a u svim takmičenjima samo jednom su slavili na posledjnih pet susreta i to u večitom derbiju.

18.44 STANJE NA TABELI

Zvezda trenutno ima učinak od 4 četiri pobede i 8 poraza, dok je Olimpijakos na šest trijumfa i pet poraza.

18.40 DOBRO DOŠLI

Dobro veče i dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo večeras pratiti meč 13. kola Evrolige između Crvene zvezde i Olimpijakosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar