Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/AGIF / ddp USA / Profimedia/Mateusz Birecki / imago sportfotodienst / Profimedia/Mariano Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia

Završene su kvalifikacije za Mundobasket koji će se održati u Filipinima, Indoneziji i Japanu od 25. avgusta do 10. septembra i sada znamo sve 32 selekcije koje će tamo nastupati.

Po drugi put su nakon 2019. godine održani „prozori“, po kojima su se reprezentacije sa svih kontinenata kvalifikovale na Svetsko prvenstvo. Pre 2019, selekcije su mesto na Mundobasketu tražile preko plasmana na svom kontinentalnom takmičenju, te su zbog toga sada bila moguća velika iznenađenja u kvalifikacijama i baš zbog toga nećemo gledati neke od košarkaških velikana.

PROČITAJTE JOŠ

Najveća senzacija je ta što nećemo gledati Argentinu, koja je u odlučujućem meču kvalifikacija poražena od Dominikanske Republike. Nisu samo „gaučosi“ ostali bez mesta među 32 najbolje selekcije sveta u košarci. Nećemo tamo gledati ni osvajače četvrtog mesta na Evrobasketu, Poljsku, kao ni Hrvatsku, Češku i Tursku.

Foto: EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Evropa će na Mundobasketu imati 12 predstavnika, Afrika pet, Severna Amerika sedam, dok će Azija imati osam predstavnika od kojih su dva domaćini, Japan i Filipini.

Kako Argentina neće nastupati na Mundobasketu, tako i najveće zvezde njihovog tima, košarkaši Crvene zvezde Fakundo Kampaco i Luka Vildoza, neće biti deo planetarne smotre.

„Gaučosi“ su bili sjajni 2019. godine kada su izgubili u finalu od Španije, a na putu ka njemu su savladali i Srbiju u četvrtfinalu.

Kampaco je tokom tog turnira beležio 13,3 poena uz 7,8 asistencija i bio je jedan od predvodnika tima, dok je Vildoza beležio 5,8 poena uz 2,1 asistenciju.

Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra

Biće ovo prvi put od 1982. godine da Argentinu nećemo gledati na Mundobasketu, a pored košarkaša crveno-belih neće igrati ni Niko Laprovitola, Leandro Bolmaro i Gabrijel Dek.

Hrvati su takođe igrali veoma loše tokom kvalifikacija i već su u prvom prozoru ispustili šanse za plasman na Mundobasket. To znači da će SP propustiti i NBA asovi poput Bojana Bogdanovića i Ivice Zupca, ali i Darija Šarića.

Bogdanović ove sezone igra sjajno i u dresu Detroit Pistonsa beleži čak 21,6 poena po utakmici. Hrvati imaju još nekoliko sjajnih košarkaša koji igraju u Evroligi, poput asa Real Madrida Marija Hezonje, i centra Makabija Anta Žižića.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Hrvati imaju još nekoliko sjajnih košarkaša koji igraju u Evroligi poput asa Real Madrida Marija Hezonje i centra Makabija Tel Aviva Antea Žižića.

Poljska je doživela veliki peh i nakon četvrtog mesta na Evropskom šampionatu nije uspela da se plasira na Mundobasket, što znači da tamo nećemo gledati košarkaša Panatinaikosa Mateuša Ponitku koji je blistao na EP.

Ni Turska opet nije deo najbolje smotre, pošto je ostala ispod Srbije, Grčke i Letonije u kvalifikacionoj grupi, pa će Mundobasket propustiti zvezda Efesa Šejn Larkin, košarkaš Klivlend Kavalirsa Čedi Osman, ali i odlični Alperen Šengun koji pruža sjajne partije u Hjuston Roketsima.

Izrael se takođe neće naći na najvećoj košarkaškoj smotri, te ni sjajno krilo Vašington Vizardsa Deni Avdija neće moći da pokaže svoje umeće.

EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Bosna i Hercegovina je porazom od Mađarske u poslednjem kolu zapečatila svoju sudbinu i ponovo se neće naći na Mundobasketu. Zbog toga će i centar Portland Trejlblejzersa Jusuf Nurkić, koji beleži ove sezone 13,8 poena i 9,4 skoka po utakmici, imati više vremena za odmor.

Velika zvezda Evrolige i košarkaš Olimpijakosa, Saša Vezenkov, nalazi se na dobrom putu da na kraju ove takmičarske godine bude proglašen za MVP, ali ne može da se pohvali da njegova Bugarska pravi dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Bugarska se muči i da se plasira u kvalifikacije za Evrobasket, dok joj je Mundobasket misaona imenica.


Najbolji igrači koji će propustiti Mundobasket

Fakundo Kampaco (Argentina)

Luka Vildoza (Argentina)

Bojan Bogdanović (Hrvatska)

Ivica Zubac (Hrvatska)

Mario Hezonja (Hrvatska)

Mateuš Ponitka (Poljska)

Šejn Larkin (Turska)

Aplren Šengun (Turska)

Čedi Osman (Turska)

Deni Avdija (Izrael)

Saša Vezenkov (Bugarska)

Jusuf Nurkić (Bosna i Hercegovina)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar