KK Crvena zvezda, KK Armani Milano
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Sezona u Evroligi se bliži kraju, pred Crvenom zvezdom je ostalo još 40 minuta igre protiv Albe u Berlinu, pa je vreme da polako sumiramo utiske i podvučemo crtu ispod učinka tima sa Malog Kalemegdana.

Zvezda je u evroligašku sezonu ušla sa ciljem da se umeša u borbu za plasman u plej-of, ali umesto mesta među osam najboljih crveno-beli su već na polovini sezone mogli da se posvete isključivo borbi za što bolje mesto u ABA ligi nakon dve velike serije poraza.

PROČITAJTE JOŠ...

Tim koji je sa klupe na početku sezone predvodio Saša Obradović takmičenje je započeo protiv Fenerbahčea 2. oktobra u Ulker hali, i čini se da je već ova utakmica najavila dalji tok Zvezdinog učešća.

Posle prvih 20 minuta utakmice Fener he imao prednost 42:30, razlika je porasla i u trećoj deonici, da bi na kraju Fener rutinski slavio sa 77:63. Odličnu utakmicu odigrao je Lorenco Braun, koji je svom bivšem klubu ubacio 17 poena, dok su sa druge strane bolji od ostalih bili Džordan Lojd i Lengston Hol sa 15, odnosno 12 poena.

Ipak, napadačka rapsodija protiv Baskonije u drugom kolu donela je nadu navijačima da je meč protiv Fenerbahčea bio zapravo samo loš dan, te da će Zvezda ponovo biti jedno od najprijatnijih iznenađenja Evrolige. Brutalnu partiju odigrao je Džordan Lojd, koji je po prvi put od dolaska na Mali Kalemegdan pokazao sav talenat koji poseduje, pogodio je pet trojki, ubacio ukupno 30 poena i bio ubedljivo najefikasniji.

Pored njega, odličan je bio i Marko Simonović sa 16 poena, pa su navijači Zvezde utakmicu trećeg kola sa Žalgirisom dočekali uvereni u trijumf svojih ljubimaca.

Umesto toga, uprkos fantastičnom početku i vođstvu 9:2, Litvanci su do kraja prve četvrtine stigli do prednosti 15:14, u drugom periodu Žalgiris je razliku povećao i na 38:31. Čuvali su gosti tu razliku i držali vođstvo, ali su crveno-beli tokom poslednje četvrtine zahvaljujući Lojdu, Koriju Voldenu i Lengstonu Holu uspeli da priđu na 69:67. No, to je bilo sve, Hol je promašio napad za izjednačenje, Zvetzda je do kraja meča postigla još samo dva poena, i to u poslednjoj sekundi, dok su gosti sa linije za slobodna bacanja ubacili šest, pa je meč završen sa 75:69, a crveno-beli otišli na 1-2.

Nakon ovog meča crveno-beli je trebalo da gostuju Asvelu, ali je utakmcia odložena zbog velikog broja zaraženih koronavirusom kod francuskog tima, pa su posle Žalgirisa igrači Zvezde odmerili snage sa CSKA i napravili najveće iznenađenje dotadašnjeg toka sezone, pošto su nakon produžetka zabeležili pobedu 86:84 i došli do skora od 2:2.

Ponovo je briljantan bio Lojd sa 31 poenom, i zaista su crveno-beli izgledali kao ozbiljan kandidat za borbu za Top 8.

No, ubrzo je usledio „hladan tuš“ u vidu dva vezana poraza. Prvo je Himki slavio u Rusiji, potom i Bajern iz Minhena u Nemačkoj, Zvezda pala na 2-4.

Odloženi meč 4. kola i Zvezdino gostovanje Asvelu i doneli su najubedljiviju partiju sezone. Nakon prve četvrtine koju je Asvel dobio 21:17 usledile su tri deonice tokom kojih je Zvezda igrala fantasitčno. Prvo su došli do preokreta sa 27:17 u drugoj deonici, a potom u naredne dve Asvel zadržali na po 15 poena, u napadu ubacili oba puta preko 20, pa je meč dobijen sa velikih +21, 89:68.

Ponovo je bio odličan Džordan Lojd sa 29 poena, devet manje ubacio je Kori Volden.

Usledio je poraz od Real Madrida u Beogradu, potom pobeda nad Armanijem u Milanu, kada je ponovo briljirao Džordan Lojd ubacivši 17 poena.

Usledili su porazi od Barselone, Efesa, Makabija, Olimpijakosa, te Albe nakon produžetka, pa je nakon 14 kola Zvezda imala skor 4-10.

Tada je u Beograd 18. decembra stigla Valensija a crveno-beli ponovo na krilima Lojda (20 poena) zabeležili petu pobedu (76:73).

Predvođena Obradovićem, Zvezda je doživela još težak poraz u Sankt Peterburgu, 98:69, pa je 24. decembra usledio rastanak sa dotadašnjim šefom struke, a u Zvezdu se vratio Dejan Radonjić. Stručnjak iz Crne Gore bio je lišen pomoći Džordana Lojda zbog koronavirusa, pa je konce igre preuzeo Kori Volden i bio najbolji pojedinac u pobedi nad Panatinaikosom 74:71.

Početkom 2021. godine Zvezda je poražena od Fenerbahčea nakon drame u Beogradu 73:71, nakon čega je trebalo da usledi put u Madrid na megdan Realu. Ipak, ovaj meč je pomeren, pa je Zvezda prvo odmerila snage sa Valensijom i izgubila 91:71, da bi tri dana kasnije, 18. januara, usledila herijska partija i velika pobeda nad Realom od 79:77, ponovo bez Lojda, kog je odmenio Volden sa 18 poena, a odlični su bili Dobrić sa 13 poena, Rit sa 19, a Ognjen Kuzmić je sa devet skokova podsetio na neke stare dane.

No, umesto trenutka koji će doneti preokret sezone ispostavilo se da je trijumf nad Madriđanima bio poslednji Zvezdin bljesak u sezoni. Od 22. januara i utakmice sa Barselonom u Beogradu pa do 5. marta i meča sa Olimpijakosom u Pireju Zvezda je zabeležila čak osam vezanih poraza, pa je od skora 7-12 i makar teoretske šanse da se domogne plej-ofa Zvezda, usled ogromnih problema sa koronavirusom zbog čega je više od mesec i po dana igrala bez nekoliko igrača, stigla do 7-20, te je to 28. kolo dočekala bez rezultatskog imperativa.

Stabilizovali su se crveno-beli, savladali Himki u Beogradu 92:81, potom i Panatinaikso u Atini 86:82, u međuvremenu je i Džordan Lojd postao rekorder crveno-belih po broju postignutih poena u Evroligi.

Nakon još dva poraza, od CSKA u Moskvi i Armanija u Beogradu (93:72) Lojd je ponovo bio najbolji, ubacio 21 poen, Simonović i Noko su imali po 11 skokova a Makabi u Izraelu savladan 76:64.

Crveno-beli će protiv Albe u meču za 16. mesto na tabeli staviti tačku na sezonu u Evroligi, nakon čega će moći da se posvete obavezama u ABA ligi, gde će pokušati da titulom u regionalnom takmičenju obezbede učešće u Evroligi i naredne sezone.

Opšti utisak jeste da su crveno-beli mogli delimično bolje, mada je velikog uticaja na sezonu imala i korona, s obzirom na to da je Radonjić tokom dobrog dela drugog dela sezone u ionako zgusnutom rasporedu računa na dodatno skraćenu rotaciju, pa je veliko pitanje da li bi i klubovi sa znatno većim finansijskim sredstvima uspeli da se izbore sa svim problemima.

Ono što je pozitivno jeste to što je, uprkos rezultatskom krahu, Radonjić dobio priliku da na najbolji mogući način vidi ko može i koliko da pomogne i ko se do koje mere uklapa u njegove zamisli kako bi ekipa trebalo da izgleda početkom naredne sezone.

A navijačima ostaje vera da će naredne sezone, pod uslovom da crveno-beli osvoje titulu u ABA ligi, uspeti da ostvare ono što je bilo priželjkivano ove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar