Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde nadigrali su Partizan rezultatom 90:74 u osmom kolu ABA lige i tako se ponovo primakli vrhu tabele.

U sudaru trenerskih legendi Duška Ivanovića i Željka Obradovića, radovao se Zvezdin trener, kome je u potpunosti pripala taktička borba. Ono što se posebno izdvojilo u debriju su poeni u reketu, pretežno visokih igrača, gde je Zvezda napravila prevagu. Crveno-beli su iz reketa došli do 42 poena, dok je Partizan stao na svega 18.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je dobrim kretnjama otvarala prostor, širila je crno-bele i omogućavala prodore Luki Vildozi i Nemanji Nedoviću, koji nisu iskakali iz sistema i radili su baš ono što se od njih tražilo. Nije tu bilo ishitrenih rešenja, obojica su bili strpljivi, a kada je trebalo da se spusti lopta na niski post ni tu nisu bili sebični. Iako niko od Zvezdinih visokih igrača nije bio dvocifren, poeni su bili dobro raspoređeni, pa je Partizan imao mnogo muke da to odbrani, a čini se da ni Obradović nije najbolje spremio ekipu za tako nešto.

Posledica toga može se naći i u skraćenoj rotaciji crno-belih, o čemu je pričao Obradović nakon utakmice.

„Matijas Lesor nije trenirao od Madrida, imao je velike bolove na zagrevanju. Što se tiče Smailagića, njegova procena je bila da mora pauzira šest sedmica i na ličnu odgovornost je igrao. Brodžijanskom treba vremena da se uigra. Može da se vidi koliko smo minuta igrali sa klasičnom peticom. Koncentracija, igrači Zvezde se zaleću na skok pa čak i na slobodnom bacanju… Poslednjih pet minuta smo imali tajmaut, tri izgubljene lopte i dva promašena šuta.“

Probali su crno-beli sa nižim petorkama u drugom poluvremenu, gde je Ledej bio na centru, a Papapetru na četvorci, ali to nije urodilo plodom čak ni u napadu i potencijalno boljoj spoljašnjoj igri.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Partizan je u prvom poluvremenu odlično šutirao za tri poena, pogađao je u serijama, ali je Ivanović na vreme postao svestan da ne može tako da se pobedi u večitom derbiju protiv crno-belih tako što će se igrati koš za koš. Zbog toga je na poluvremenu verovatno tražio agresivniju i angažovaniju odbranu, što se pokazuje i po broju primljenih koševa – u prvom delu Zvezda je primila 49 poena, a u drugom samo 28, što je manje nego u drugoj deonici.

Odluka Ivanovića da na startu drugog dela ubaci Džona Holanda, koji nije zaigrao ni minut od tada, ispostavila se kao ispravna, ali i veoma hrabra. Holand je na terenu proveo deset minuta, ubacio je pet poena, ali je odigrao dobro u odbrani, što i jeste njegov glavni posao. Ivanović je u tim trenucima kombinovao veoma dobre i čvrste defanzivne petorke, kojima je uspeo da „ukroti“ Partizan. Svako je u crveno-belom dresu imao neku ulogu na parketu, a vidi se da je svako dobio i na samopouzdanju od dolaska Ivanovića na klupu.

Bitan detalj u odbrani Zvezde bila su i česta preuzimanja, koja Partizan nije uspeo da kažnjava u drugom poluvremenu. Nije tu više bilo otvorenih pozicija, Zvezda je brzo rotirala, nekoliko puta su i spoljni igrači uspeli da sačuvaju visoke, a Zvezda nije imala problem ni u skoku.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ivanović je poznat i po čestim izmenama, pa ni u debriju nije odstupao od toga. Ono što je bitno je da Zvezda zbog toga nije padala, svako je odrađivao svoj deo posla, a udvajanja na niskom postu, često su se ispostavljala kao uspešna i znatno su otežavala posao Partizanovim unutrašnjim igračima.

Na početku sezone atmosfera u timu je verovatno bila bolja u crno-belom taboru, ali se dolaskom Ivanovića sve promenilo. Crnogorski trener je više puta do sada pričao o veri i strpljenju kod Zvezdinih igrača, a upravo je to uspeo da im vrati, što se vidi na terenu. Niko se ne plaši da šutne, igra se tačno ono što se nacrta, ne ispada se iz sistema, nema srljanja, a uloge su jasno podeljene.

Zbog toga je Zvezda sada u naletu, koji sigurno neće trajati doveka, ali već sada mnogo znači za nastavak sezone i borbu na dva velika fronta. Sa druge strane, Obradović će usled problema sa povredama morati da zbije redove i bolje raspodeli minutažu, jer su stranci do sada imali možda i preveliku ulogu.

BONUS VIDEO Neverovatna završnica, neshvatljiva greška i pobeda Zvezde, na tribinama haos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar