"Žućkova levica" ne menja vlasnika treću godinu zaredom Foto: Starsport

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu u finalu Kupa Radivoja Koraća (85:84) posle produžetka i treću godinu uzastopno ukrasili "Žućkovom levicom".

Večiti rivali prijuštili su ljubiteljima košarke duel za pamćenje. Utakmica protkana uzbuđenjima, preokretima i neizvesnošću, završena je tek nakon dodatnih pet minuta, a trofej ne menja vlasnika i ostaje u Humskoj.

Treće finale zaredom sa istim akterima i istim ishodom. Partizan je nesavladiv za večitog rivala u borbi za „Žućkovu levicu“.

PROČITAJTE JOŠ

Motivisani rivali, u uzavreloj atmosferi dvorane „Čair“, pružili su borben duel sa pregršt neizvesnosti. Crno-beli su rano stekli vođstvo koje su, uz blage oscilacije održavali do sredine četvrtog kvartala. U završnici susreta Crvena zvezda je uspela da nadoknadi zaostatak i pređe u vođstvo. Izabranici Dragana Šakote su 30 sekundi pre kraja imali plus šest (76:70) što se ispostavilo nedovoljno da prekinu niz Partizana.

Branilac trofeja je iskoristio neshvatljiv pad koncentracije protivničkih igrača, pre svega Panterov prekršaj u napadu sedam sekundi pre kraja, i preko Pejdža obezbedio produžetak.

Ni u dodatnih pet minuta nisu izostale neizvesnost i tenzija. Ognjen Jaramaz predvodio je crno-bele sa svih sedam poena, a priliku da posle tri godine vrate trofej u crveno-bele vitrine nisu iskoristili Bili Beron i Lorenzo Braun.


CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 84:85 (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7)
Dvorana: „Čair“. Gledalaca: 5.000. Sudije: Jovčić, Belošević, Nikolić.

CRVENA ZVEZDA: Panter 12, Braun 17, Davidovac 16, Lazić 0, Beron 8, Dobrić 0, Gist 11, Jagodić Kuridža 4, Dženkins 5, Simanić 0, Odžo 0, Štimac 11.
PARTIZAN: Volden 9, Zagorac 11, Pejdž 21, Mekadu 0, Stefanović 0, Jaramaz 19, Veličković 9, Birčević 4, Janković 6, Tomas 2, Trifunović 2, Mozli 2.


zvezda partizan zvezda partizan

TOK MEČA IZ MINUTA U MINUT

PRODUŽETAK
5′ Partizan je odbranio Kup Radivoja Koraća!
Beron nije pogodio trojku 14 sekundi pre kraja produžetka, posle čega je Štimac faulirao Mozlija. Centar Partizana promašio je oba slobodna bacanja. Crveno-beli su i u narednom napadu bili neprecizni, pa je Partizan posle velike drame treću godinu uzastopno stigao do trofeja u Kupu Radivoja Koraća – 84:85.
4′ Briljantna igra Ognjena Jaramaza
Briljira Jaramaz u produžetku. Trojkom je nastavio seriju poena Partizana pa je Šakota bio primoran da tajm-autom pokuša da probudi svoje izabranike. Kratka pauza je urodila plodom imajući u vidu da su Štimac i Davidovac sa linije penala smanjili zaostatak na samo pola koša 84:85.
3′ Jaramaz budi Partizan
Jaramaz je iskoristio dva slobodna bacanja, a onda je Beron prekršajem u napadu pružio priliku crno-belima da preokrenu rezultat što je i učinio trenutno najraspoloženiji pojedinac Partizana – 80:82.
2′ Vođstvo crveno-belih
Džejms Gist je zakucavanjem doneo vođstvo Zvezdi. Usledio je faul u napadu Pejdža – 80:78.
1′ Gist neprecizan na startu
Gist nije realizovao prvi napad Zvezde što nije kaznio Jaramaz, pa je rezultat posle jednog minuta igre u produžetku nepromenjen – 78:78.

ČETVRTA ČETVRTINA
40′ Zvezda ispustila pobedu i trofej, sledi produžetak
Jaramaz je trojkom održao tenziju, a rafal je nastavio Davidovac za 76:70 na 30 sekundi do kraja. Usledila je dramatična završnica u kojoj je Pejdž pogodio osam sekundi pre zvuka sirene, a onda je Kevin Panter napravio faul u napadu. Zatim je, dve sekunde pre kraja, Pejdž iskoristio dva slobodna bacanja posle prekršaja Gista i izborio produžetak za Partizan – 78:78!
39′ Kucanje Gista za euforiju zvezdaša
Gist je zakucavanjem probudio zvezdaše i zapalio atmosferu u „Čairu“ – 71:66.

38′ Tri za tri
Pejdž je pogodio trojku, ali je već u sledećem napadu Beron uzvratio pogotkom van linije 6,75 – 69:66.
37′ Nastavlja se neizvesna borba
Davidovac je iskoristio oba slobodna bacanja – 66:63.
36′ Volden precizan van linije 6,75 metara
Volden je pogodio trojku i smanjio zoastatak crno-belih – 63:62.
35′ Beron za najveće vođstvo crveno-belih
Bili Beron je pogodio za prednost Zvezde od četiri poena što je ujedno najveća zaliha šampiona ABA lige od početka susreta – 63:59.
34′ Rezultatska klackalica
Mozli je pogodio dva slobodna bacanja, a Braun je trojkom nastavio rezultatsku klackalicu – 61:59.
33′ Zvezda prelazi u vođstvo
Gist je pogodio i još jednom vratio Zvezdu na pola koša zaostatka, a potom je Dženkins ukrao loptu i doneo vođstvo crveno-belima posle pola sata – 58:57.
32′ Panter drži priključak
Markus Pejdž je trojkom probudio crno-belu publiku, ali je Panter održao korak pogodivši tri slobodna bacanja – 54:57.
31′ Veličković čuva +3
Panter je pogodio za dva, na šta je odgovorio Veličković – 51:54.

Velika borba u finalu Kupa Koraća Foto: Starsport

TREĆA ČETVRTINA
30′ Zagorac ne dozvoljava preokret
Zagorac je sa dve vezane trojke režirao mini-seriju Partizana na koju je odgovorio Dženkins pogotkom van linije 6,75 – 49:52.
29′ Izjednačenje
Štimac je bio polovičan sa penala, kao i Mozli u narednom napadu. Potom je Panter, doneo prvo izjednačenje još od četvrtog minuta – 46:46.
28′ Trojka Davidovca
Davidovac je ostao usamljen na spoljnoj poziciji što je kaznio trojkom. Posle novog promašaja Partizana, Panter je imao priliku da donese izjednačenje crveno-belima, ali je bio neprecizan.
27′ Panter siguran sa linije za slobodna bacanja
Panter je iskoristio dva slobodna bacanja – 40:45.
26′ Partizanov rafal trojki
Birčević je trojkom u poslednjim sekundama napada odgovorio crveno-belima, a posle lošeg napada Zvezde, Pejdž je novom trojkom vratio plus sedam prednosti izabranicima Andree Trinkijerija – 38:45.
25′ Crveno-beli na pola koša zaostatka
Džejms Gist je zakucavanjem smanjio zaostatak Zvezde na samo pola koša – 38:39.
24′ Štimac topi razliku
Vladimir Štimac je napravio korak ka izjednačenju – 36:39.
23′ Kraj serije promašaja
Posle nekoliko veoma loše organizovanih akcija rivali su realizovali po jedan napad – 34:39.
22′ Zvezda dva minuta bez poena
Haotičan minut bez promene rezultata obeležili su promašaji na obe strane – 31:37.
21′ Partizan raspoložen na početku drugog poluvremena
Janković je postigao prve poene za crno-bele u nastavku utakmice, a nadovezao se Volden sa linije slobodnih bacanja – 31:37.

DRUGA ČETVRTINA
20′ Prekid zbog nesportskog navijanja
Posle kratkog prekida zbog nesportskog navijanja Partizanovih pristalica, usledio je napad crno-belih u kojem je Volden bio neprecizan, pa je branilac trofeja otišao na veliki odmor sa tri poena vođstva i 34:31.
19′ Jagodić-Kuridža stoprocentan sa penala
Ponovo je Jagodić-Kuridža završio na liniji penala, i još jednom je bio stoprocentan prilikom izvođenja – 31:34.
18′ Tehnička Tomasu
Usledila su po dva poena na obe strane, a onda tehnička greška Tomasu zbog nesportske proslave postignutog koša. Beron je pogodio slobodno bacanje, ali je Jaramaz već u sledećem napadu kaznio nonšalantnu odbranu rivala trojkom – 27:32.
17′ Birčević i Štmac u klinču
Veliki naboj i tenzija odrazili su se na igrače. Sve je kulminiralo koškanjem Štimca i Birčevića koje je završeno obostranim tehničkim greškama – 26:29.
16′ Novi poeni Partiznovog kapitena
Veličković je postigao nove poene sa poludistance, a u narednom napadu Jagodić-Kuridža je pogodio dva slobodna bacanja – 24:27.
15′ Zvezdin Amerikanac u prvom planu
Braun je posle sjajnog prodora i polaganja upisao nove poene, pa je Trinkijeri morao da zatraži prvi tajm-aut. Nije potez Italijana promenio mnogo na parketu, pa je Braun posle atraktivne akcije i asistencije Berona upisao nove poene – 22:25.
14′ Trojka, pa dve greške Brauna
Lorenco Braun je postigao trojku za Zvezdu, ali je u naredna dva napada crveno-belih gubio loptu što je kaznio Zagorac – 18:25.
13′ Janković primorao Šakotu na tajm-aut
Džejms Gist je napravio treću ličnu grešku i tako još jednom sprečio crveno-bele da priđu još bliže Partizanu. Usledila su dva napada u kojima je Janković kaznio pad koncentracije crveno-belih i upisao četiri poena pa je Šakota reagova tajm-autom – 15:23.
12′ Krenuo i Davidovac
Davidovac je upisao prve poene i smanjio zaostatak Crvene zvezde na minus četiri – 15:19.
11′ Haotičan početak četvrtine
Konfuzno su večiti rivali otvorili drugu deonicu. Mekadu je napravio dve greške u napadima Partizana, dok je na drugoj strani Davidovac bio neprecizan – 13:19.

PRVA ČETVRTINA
10′ Mini-serija Pejdža
Pejdž je vezao četiri poena u poslednjem minutu, Braun je smanjio zaostatak, ali je njegov učinak neutralizovao Gist prekršajem nad Zagorcem. Košarkaš Partizana pogodio je jedan penal pa crno-beli imaju šest poena vođstva nakon deset minuta – 13:19.
9′ Štimac siguran pod obručom
Tomas je promašio oba slobodna bacanja što je u narednom napadu kaznio Štimac – 11:14.
8′ Trojka Pantera!
Sjajno je Amerikanac pogodio preko Pejdža i smanjio zaostatak crveno-belih. Ipak, odmah je Volden dvojkom održao korak crno-belih 9:14.
7′ Serija Partizana
Jaramaz je upisao nova dva poena i uvećao prednost branioca trofeja. Posle prekršaja koji je načinio Štimac Mozli je imao polovičan učinak sa linije za slobodna bacanja – 6:12.
6′ Koš za koš
Beron je poentirao posle prodora, a Veličković je u narednom napadu pogodio šut pored Jagodić Kuridže – 6:9.
5′ Crno-beli održavaju korak
Jaramaz je vratio Partizanu tri poena prednosti – 4:7.
4′ Novica trojkom razgalio partizanovce
Veličković je pogodio trojku i izazvao erupciju oduševljenja publike. Uzavrela atmosfera nije omela Štimca koji je u narednom napadu dvojkom smanjio zaostatak – 4:5.
3′ Odgovor Jaramaza
Janković je presekao napad Zvezde, a Jaramaz upisao prve poene za crno-bele – 2:2.
2′ Štimac se prvi upisao u strelce
Centar crveno-belih je prekinuo niz promašaja i upisao prve poene – 2:0.
1′ Počelo je finale!
Rivali su uz dosta naboja i nervoze ušli u meč što se odrazilo na igru u napadu. Tri akcije završene su bez pogotka, pa je na semaforu posle prvog minuta rezultat nepromenjen – 0:0.

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana sastaju se u četvrtom uzastopnom finalu Kupa Radivoja Koraća. Crno-beli u niškoj dvorani „Čair“ brane „Žućkovu levicu“, dok crveno-beli susret sa večitim rivalom očekuju sa željom da posle dve godine vrate prestižni trofej u svoje vitrine. Na putu do finala, Partizan je savladao Slobodu i FMP, dok je Crvena zvezda eliminisala BKK Radnički i Megu.