FOTO: STARSPORT

Košarkaši Partizana su se plasirali u finale Kupa Radivoja Koraća pobedom na FMP iz Železnika rezultatom 85:77.

Branilac trofeja je do šanse da se ponovo bori za „Žućkovu levicu“ u niškoj hali „Čair“ stigao posle velike borbe sa ekipom iz beogradskog predgrađa. Tvrda i teška utakmica je bila obeležena brojnim lošim potezima na obe strane, izgubljenim loptama i prekršajima, a sastav iz Železnika je meč završio bez prvog trenera Vladimira Jovanovića i njegovog pomoćnika Miodraga Dinića.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je utakmicu započeo napadajući preko Novice Veličkovića, koji je se našao u startnoj postavi pošto je prethodno propustio četvrtfinalni duel sa čačanskim Borcem.

Veoma važnu ulogu u tom periodu, koji je Partizan uglavnom imao u kontroli, odigrao je Stefan Birčević, koji srećom po „crno-beli“ tim nije zadobio težu povredu u prethodnom meču. Njegov nekadašnji saigrač, iz perioda prethodnog boravka u Partizanu, a sadašnji plejmejker FMP Stefan Pot je prvu deonicu okončao pogotkom sa više od pola terena, čime je sveo zaostatak na minimalan nivo.

U nastavku je, predvođen Stefanom Đorđevićem i Markom Pecarskim, FMP je uspeo da stigne do preokreta i vođstva, Partizan se našao u kontraritmu, a trener Andrea Trinkijeri je imao velike zamerke na ponašanje svog tima. Do poluvremena je FMP sačuvao prednost stečenu u drugoj deonici, ali je poene u nastavku čekao gotovo pet minuta, što je protivnik iskoristio i ponovo stekao prednost.

Treći kvartal je trajao čitavu večnost zbog velikog broja promašenih napada, prekršaja i sudijskih reakcija, u vidu dosuđenih nesportskih, tehničkih i isključujućih greški. U takvom ritmu je Partizan profitirao i stekao prednost koja je već na startu poslednje četvrtine mogla da dostigne dvocifrenu vrednost, ali je Rade Zagorac donosio pogrešne odluke u napadu.

Do kraja meča je Partizan uspeo da uspostavi potpunu kontrolu nad ritmom utakmice, u jednom momentu je imao i 11 poena viška, posle trojke Zagorca, što je bilo dovoljno da se ostvari pobeda u polufinalu Kupa Radivoja Koraća.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu je bio Rašon Tomas sa 13 poena, šest skokova i dve ukradene lopte, ali je još važnije od toga, dao je veliki odbrambeni doprinos, provodivši vreme i na poziciji krila. Po 11 poena su ubacili Kori Volden i Ognjen Jaramaz, dok su Zagorac, Markus Pejdž i Birčević dodali po deset poena. Vredi istaći i učinak Vilijama Mozlija, sa osam poena, tri skoka i po dve blokade i ukradene lopte, uz već standardnu fanatičnu energiju u odbrani i konstantno menjanje smera napada protivnika.

Na drugoj strani je Ognjen Kuzmić ubacio 13 poena, ali je u nekoliko navrata bio dekocentrisan prilikom pokušaja saigrača da mu obezbede prostor za napad. Odličan utisak je ostavio Filip Čović sa 12 poena, osam asistencija, po tri skoka i ukradene lopte, te šest iznuđenih faulova.

Dvocifreni učinak je ostvario i Duop Rit sa deset poena, ali i pet izgubljenih lopti, a vredi pomenuti i partiju Đorđevića, koji je za svega 17 provedenih minuta na terenu ubacio osam poena i šest skokova.
Partizan će se u finalu Kupa Radivoja Koraća nastati sa Crvenom zvezdom, u nedelju od 21.00.


Kup Radivoja Koraća, polufinale
Partizan – FMP Železnik 85:77

(24:22, 16:23, 23:12, 22:20)
Hala „Čair“, Niš, gledalaca: 4.500.
Partizan: Volden 11, Zagorac 10, Pejdž 10, Mekadu 4, Stefanović, Jaramaz 11, Veličković 4, Birčević 10, Janković 2, Tomas 13, Trifunović 2, Mozli 8.
FMP Železnik: Rit 10, Čović 12, Uskoković, Pecarski 5, Jeremić 6, Pot 9, Radanov 12, Šešlija, Ulubaj 6, Kuzmić 13, Đorđević 8, Momirov.


Tok meča ste mogli da pratite na našem sajtu:

KRAJ 4/4 – Partizan potvrdio trijumf!

FOTO: STARSPORT

10′ – Mozli stavlja tačku!
Centar Partizana je predivnim rolingom prevario čuvare i pogodio, dok je Ulubaj trojkom postavio konačan rezultat, 85:77 za Partizan.
9′ – Zakucavanje Mozlija, trojke Radanova i Tomasa
Opet je američki centar bio aktivan na obruču, a potom su usledili precizni šutevi krilnih igrača obe ekipe.
8′ – Trojka Zagorca!
Odgovor je stigao veoma brzo, takođe iz ugla, iz mesta krilni igrač Partizana je ubacio trojku za novih +11.
Partizan vodi 78:67
8′ – Trojka Čovića!
Nije previše uticala blokada Mozlija na igrača tima iz Železnika pošto je već u sledećem posedu pogodio trojku, iz kornera, bez driblinga, što je navelo Trinkijerija da zatraži minut odmora.
Partizan vodi 73:67.
7′ – Mozli laktom blokirao Čovića!
Omaleni plejmejker FMP se zaleteo pod obruč Partizana, ali je to teritorija za američkog centra.
7′ – Sevnula kontra Partizana!
Odličnom odbranom „crno-beli“ tim je omogućio sebi lagani kontranapad koji je zakucavanjem završio Birčević.
Partizan vodi 73:62.
5′ – Konfuzija…
Partizan i dalje ima višak od deset poena, ali su igru u ovom delu poslednje četvrtine obeležile izgubljene lopte na obe strane.
Partizan vodi 69:59.
3′ – Mozli!
Opet je Zagorac „zaglavinjao“ pod obruč FMP, promašio je težak šut, ali je doleteo Mozli i zakucao za +10.
Partizan vodi 67:57.
2′ – Zagorac propustio šanse
Mogao je krilni igrač Partizana da donese dvocifrenu prednost svom timu na startu poslednjeg kvartala, ali je potrošio dva napada bez učinka.
Partizan vodi 65:57.

KRAJ 3/4 – Tenzija, faulovi, promašaji… Vodi Partizan

Treću deonicu je obeležilo „mrtvo vreme“ igrača FMP na startu, a potom su na cenu stupile sudije i delile sve kazne koje su im na raspolaganju, dok je za to vreme Partizan sticao prednost.

Posle 30 odigranih minuta Partizan vodi 63:57.

FOTO: STARSPORT

10′ – Jaramaz!
Trojka beka Partizana, crno-beli vode 63:55.
9′ – Jovanović napustio teren!
Nije bilo baš najjasnije šta se dogodilo u ovom slučaju, ali je izgleda drugu tehničku grešku dobio trener Jovanović koji je potom otišao u svlačionicu!
9′ – Jaramaz!
Sjajno se snašao bek Partizana, nije dobio najbolje dodavanje od Jankovića, ipak je iskontrolisao loptu i pogodio uz četvrti prekršaj Jeremića.
Partizan vodi 59:52.
8′ – Sudije su svirale sve
Jedan od članova stručnog štaba ekipe iz beogradskog predgrađa je isključen zbog reakcije usmerene prema sudijskoj trojci.
Tehničku grešku je dobio i trener Jovanović.
Pejdž je pogodio jedno od tri, a potom i promašio trojku, da bi u sledećem napadu Jeremić šutirao tri slobodna bacanja posle prekršaja Jankovića.
Partizan vodi 55:50.
7′ – Jeremić pa Jaramaz!
FMP je prekinuo post trojom Jeremića, ali je istom merom uzvratio Jaramaz.
Partizan vodi 54:48.

FOTO: STARSPORT

6′ – FMP bez ideje, dvocifrena serija Partizana
I dalje bez poena za tim iz Železnika u trećoj deonici, dok je sa druge strane bio precizan Zagorac.
Partizan vodi 51:45, serijom 11:0.
4′ – FMP do bonusa bez poena, vodi Partizan
Igrači FMP nisu uspeli da postignu poene za prva četiri minuta treće deonice, ali su za to vreme napravili četiri faula u napadu.
Usledio je koš Voldena i minimalnu prednost Partizana – 46:45.
2′ – Novica!
Umalo prvo izjednačenje u drugom poluvremenu. Kapiten Partizana je težak prodor kroz koš završio pogotkom uz faul, ali je promašio slobodno bacanje.
FMP vodi 45:44.

KRAJ 2/4 – Preokret FMP

Zaostatak iz prve deonice su igrači tima Vladimira Jovanovića uspeli da anuliraju, a iz velikog broja izjednačenja rezultata su izvukli preokret i vođstvo posle 20 minuta igre.

FOTO: STARSPORT

10′ – FMP održao prednost
Nije uspeo dogovor igrača Partizana, do kraja deonice je ostalo pet poena viška.
FMP vodi 45:40.

Buran tajm-aut Trinkijeriji

Ponovo je na meti bio Ognjen Jaramaz, kao i u meču protiv Borca.
„Šta mene pitaš? Igraj odbranu!“, vikao je trener na mladog beka, kome je potom savete dao i Nemanja Gordić, koji nije u sastavu zbog povrede.
8′ – Čović u elementu
Prednost FMP vraća nedavno pojačanje iz Crvene zvezde, najpre sa pet uzastopnih poena, a potom i asistencijom za Kuzmića.
FMP vodi 41:36.
7′ – Birčević!
Promašena slobodna bacanja Jankovića je anulirao Tomas najpre skokom u napadu, a potom i asistencijom za trojku Birčevića.
Novo izjednačenje, 36:36.

FOTO: STARSPORT

6′ – Zakucavanje Birčevića
Posle izgubljene lopte Čovića usledio je trk Birčevića i zakucavanje na drugoj strani.
FMP vodi 34:33.
5′ – Partizan u kontraritmu, Ulubaj pogađa trojku!
Nekoliko napada ekipa trenera Andree Trinkijerija je završavala šutem Veličkovića iz velike daljine, zbog čega je italijanski stručnjak morao da izvrši čak tri promene.
Nekoliko trenutaka posle toga Ogben Ulubaj je pogodio šut za tri poena i doneo vođstvo FMP od 34:31.
4′ – Đorđević i Pecarski održavaju egal
Nekoliko propuštenih napada ekipe iz Železnika je iskoristio Partizan i stigao do četiri poena viška, ali su potom opet na obruču bili aktivni centri FMP.
Rezultat je izjednačen, 31:31.
1′ – Izjednačenje, trojka i Pecarski!
Ponovo je Đorđević ostao usamljen u reketu, da bi zatim Volden ubacio šut za tri poena, posle čega je koš uz faul upisao Marko Pecarski.
Rezultat je izjednačen, 27:27.

KRAJ 1/4 – Partizan napada, FMP „diše za vratom“

10′ – Pot sa više od pola terena!
Posle promašenih slobodnih bacanja Mozlija, Stefanu Potu je ostalo oko dve sekunde da uputi šut ka košu.
Bivši igrač Partizana je to učinio sa polovine svoje ekipe i postigao poene za 24:22 na kraju prve deonice, iako su „crno-beli“ imali i sedam poena viška.
8′ – Brze ruke Tomasa i Mozlija, odgovor Đorđevića i Rita
Tri ukradene lopte je osvojio američki tandem iz Partizana, ali su se potom poenima revanširale njihove rivale iz protivničke ekipe.
Partizan vodi 22:17.

FOTO: STARSPORT

7′ – Opet trojke!
Ubacio je Birčević, ali se revaširao Rit.
Partizan vodi 18:13.
6′ – Skok Birčevića i trojka Pejdža!
Krilni centar Partizana nije zadobio težu povredu u utakmici protiv Borca, našao se na parketu već u startnom kvartalu, uhvatio skok u napadu i potom omogućio Markusu Pejdžu da ubaci trojku.
Partizan vodi 15:9.
6′ – Mozli „očistio“ Kuzmića!
Centar Partizana je zaigrao na polovini prve deonice i odmah zabeležio rampu nad bivšim reprezentativcem Srbije, svojim već karakterističnim skokom iz mesta.
Partizan vodi 12:9.
5′ – Trojke!
Prvu trojku na utakmici postigao je bek Partizana, pošto je prethodno Kuzmić ubacio dva slobodna bacanja, da bi zatim i Rit pogodio šut za tri poena.
Niz je nastavio Kori Volden, dok je tačku stavio Radanov divnim šutem ispod ruke Nikole Jankovića.
Partizan vodi 10:9.
2′ – Partizan napada preko Veličkovića, FMP prodorima
Posle dva promašaja na startu kapiten Partizana je bio precizan, dok je na drugoj strani prve poene za FMP postigao Duop Rit, posle prodora Alekse Radanova.
Rezultat je 2:2.

FOTO: STARSPORT

Kuzmić i Čović spremni za meč

Novajlije iz Crvene zvezde su se našle u igri na početku utakmice.

Novica u startnoj petorci

Kapiten Partizana nije igrao u četrtfinalnom duelu protiv čačanskog Borca, ali ovaj meč počinje kao startni krilni centar.

Dobrodošli!

Pratićemo uživo utakmicu polufinala Kupa Radivoja Koraća između Partizana i FMP