Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Himki rezultatom 92:81 i tako prekinuli seriju od devet vezanih poraza. Džordan Lojd se upisao u istoriju tima sa Malog Kalemegdana.

Crvena zvezda je u utakmicu ušla sa ciljem da prekine niz od devet vezanih poraza, ali nije izgledalo da će uspeti u tome pošto su nakon prvih 10 minuta postigli samo osam poena.

PROČITAJTE JOŠ...

Uhvatili su crveno-beli ritam u drugoj deonici, predvođeni Džordanom Lojdom držali priključak, ali je Himki čuvao prednost, pa je na poluvremenu razlika bila četiri poena u korist sastava iz Rusije. A onda su se početkom druge četvrtine razgoropadili crveno-beli.

Probudili su se Davidovac i Dobrić, nadovezao se Volden serijom od sedam poena, a Zvezda prvi put povela nakon pogotka Dobrića uz faul i iskorišćenog slobodnog bacanja 59:58.

Činilo se da će Lojd ostati „kratak“, pošto mu je bilo neophodno još tri poena kako bi „preskočio“ Tejlora Ročestija kao najbolji strelac crveno-belih u jednoj evroligaškoj sezoni.

Nije uspevao da doođe do svog 13. poena sve do faula sredinom treće deonice pri šutu za tri poena. Kada je vezao sva tri pogotka, kao da se nešto „otkačilo“ u Lojdu, pa je u narednim napadima počeo da pogađa trojke i sa osam metara, i nakon rolinga, iz ćoška…

Kako je igrače Himkija prestao da služi šut, a na Lojda se nadovezao i Lazić, bilo je jasno da će Zvezda konačno prekinuti seriju poraza i doći do svoje osme pobede u ovogodišnjem izdanju Evrolige.

Lojd je ubacio 22 poena, od čega pet trojki, Davidovac je dodao 16, a Volden 15, dok je kod Himkija Mekolum sa 29 imao podršku u Mikiju sa 27. Ostatak tima je bio jednocifren.

Evroliga, 29. kolo

Crvena zvezda – Himki 92:81 (8:15, 26:23, 28:22, 30:21)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Panter, Perez, Vikliki.

Bez gledalaca

Crvena zvezda: Hol 2, Volden 15, Lojd 22, Uskoković 4, Davidovac 16, Lazić 8, Rit 6, Dobrić 12, Simonović 1, Jagodić Kuridža, Noko 6

Himki: Mekolum 29, Karasev 8, Zajcev 6, Vijalcev, Monija 2, Šarapov 2, Ponkrašov 3, Voronov, Valijev 4, Miki 27

U ostalim mečevima, Olimpija iz Milana je savladala CSKA u Moskvi nakon sjajne partije Kevina Pantera, Panatinaikos je bio bolji od Makabija, a pobede su zabeležili još i Alba nad Asvelom u Francuskoj, kao i Barselona protiv Real Madrida u prestonici Španije.

Evroliga, 29. kolo

ČETVRTAK

CSKA – Milano 76:84

Panatinaikos – Makabi 81:63

Crvena zvezda – Himki 92:81

Asvel – Alba 89:95

Real Madrid – Barselona 76:81

PETAK

18.30 Efes – Žalgiris

19.00 Baskonija – Bajern

20.00 Olimpijakos – Zenit

21.00 Valensija – Fenerbahče

Kraj! 

Pobeda Zvezde 92:81!

39′ Šuterska rapsodija Lojda

Nova trojka, Zvezda je stigla do 90. poena, 90:77.

38′ Luda trojka Lojda

Novi poeni nakon fantastičnog driblinga i rolinga. Pogodio je za tri, a Zvezda grabi ka prvoj pobedi nakon devet vezanih poraza.

36′ Rešeta Zvezda koš Himkija

Fantastična trojka Lojda, potom i pogodak za tri poena Lazića, crveno-beli odlaze na +10!

36′ Tri penala za Lojdovu istoriju

Zajcev je faulirao Džordana Lojda pri šutu za tri poena. Amerikanac je pogodio sva tri i tako postao najbolji strelac u istoriji Crvene zvezde kada su u pitanju mečevi u Evroligi. Lojd sada ima 404 poena, jedan više od Tejlora Ročestija.

35′ Davidovac ponovo za tri!

Zvezda vodi 72:71. Zakucava Miki sa druge strane nakon odlične asistencije Mekoluma, 73:72 za Himki.

33′ Trojka Davidovca!

Momak iz Zrenjanina postiže svoj 13. poen, uzvraito je Mekolum, 69:69.

33′ Prosula je Zvezda šest poena prelako…

Karasev, Miki i Zajcev nakon greške Uskokovića za manje od pola minuta su Himkiju doneli izjednačenje, 66:66.

Foto: Starsport

32′ Dobrić, Davidovac, +6 za Zvezdu! 

Crveno-beli na 66:60 nakon kontre.

Počinje poslednja četvrtina 

Crveno-beli vode pred završnih 10 minuta 62:60

30′ Dobrić uz faul!

Odlična odbrana, kontra, položio je Dobrić uz faul i doneo izjednačenje, a u narednom napadu crveno-beli su uspeli da se odbrane, fauliran je Dobrić, pogodio drugo, Zvezda vodi 59:58!

28′ Kakve trojke Voldena i Rita!

Zvezda je vezala brzih šest poena, pa su crveno-beli uhvatili priključak, a pred ulazak u poslednji minut treće deonice Himki vodi 58:55.

28′ U igri je Džordan Lojd

Do sada je ubacio 10 poena, čime je postao drugi košarkaš u istoriji Zvezde koji je u Evroligi prebacio 400 poena (ima 401), a nedostaju mu još tri kako bi pretekao Tejlora Ročestija i postao najbolji strelac u istoriji Zvezde, kada je u pitanju Evroliga.

27′ Simonović fauliran

Himki čuva vođstvo, za sad je 53:45, a Marko Simonović je sa linije za slobodna bacanja pogodio prvo pa je Zvezda prišla na -7.

24′ Noko pogađa penale

Fauliran je Zvezdin internacionalac, pogodio je snažni centar oba penala pa su crveno-beli prišli na -9, ali je promašio u narednom napadu levi poluhorog, dok je Dobrić faulirao Mekoluma ispod koša.

24′ Serija Himkija

Rusi u trećoj deonici za sad imaju 12-5, i vode 11 poena razlike, 50:39.

23′ Nesportska Hola

Loš napad Zvezde nije završio Hol kako je želeo, Zajcev je došao do lopte a Hol napravio namernu ličnu. Pogodio je oba bacanja, potom i dugu dvojku, pa Himki ide na +9. Loš ritam Zvezde, Noko je napravio faul u napadu.

23′ Trojka Dobirća, pogađa Hol za dva

Sa druge strane pogađaju i Rusi, 44:39 za tim iz Moskve.

Ognjen Dobrić
Foto: Starsport

Počinje drugo poluvreme

Prvi napad ima Crvena zvezda.

Kraj prvog poluvremena

Himki na +4.

20′ Faul u napadu Zajceva

Uspeo je Volden da odigra odličnu odbranu, postavio se tako da ga je Zajcev udario pri pokušaju prodora, a u napadu Zvezde Lazić je bio precizan za tri poena, 36:34 za Himki.

19′ Lepa finta Mikija

Došao je košarkaš Himkija do svog 14. poena nakon lepe finte i pogotka iz reketa, 36:31.

19′ Volden za tri!

Crveno-beli su prišli na samo dva poena minusa zahvaljujući Koriju Voldenu, koji je postigao sedam uzastopnih poena, pa su Rusi morali da zatraže minut odmora.

18′ Tri penala za Voldena

Uhvatio je ritam Volden, pogodio sa poludistance, nakon dobre odbrane faulirao ga je Ponkrašov pri šutu za tri poena, a Ameirkanac pogodio dva, pa crveno-beli prilaze na 33:28.

17′ Valijev pogađa posle skoka u napadu

Loše Zvezda gradi koš, Valijev je uhvatio loptu nakon promašaja Mikija za tri poena, a nakon što je Davidovac promašio dva bacanja, Ponkrašov je odlično asistirao a Miki pogodio za dva, 33:24.

16′ Začaran koš Himkija

Kuridža je promašio horog nakon što se odlično izborio za prostor, sa druge strane Mekolum je posle skoka u napadu bio precizan ispod reketa,

14′ Dobrić pogađa trojku

„Žive“ crveno-beli od šuta za tri poena, pogodio je Dobrić pa je Zvezda prišla na 24:18.

12′ Trojka Lojda

Šesti poen beka Zvezde, 19:13. Uzvratio je Miki sa poludistance, ali je ponovo Lojd pogodio za dva, sa druge strane bio je precizan Mekolum za tri poena, 24:15.

Počinje druga četvrtina 

Zvezda nastavlja da se muči, ubacili su samo dva poena crveno-beli u drugoj deonici za minut i po igre…

Kraj prve četvrtine – 15:8 za Himki

Loša partija crveno-belih, samo jedna pogođena dvojka, i minus od sedam poena nakon prve deonice.

10′ Davidovac za tri

Zvezda je do sada postigla tri koša iz igre, od čega dve trojke. Nakon Lojda precizan sa distane bio je i Davidovac, pa su igrači Dejana Radonjića prišli na četiri poena minusa. Nakon što je fauliran Ponkrašov od strane Hola, pogodio je prvo, promašio drugo bacanje, ali je Kuridža napravio grešku u koracima nakon skoka u odbrani. nadovezao se Mekolum gršekom u koracima, zatim je Dobrić promašio a Šarapov bio precizan sa linije za slobodna bacanja nakon prekršaja Noka.

Poslednji napad Zvezde nije iskoristio Hol, pri tom je dobio udarac u lice, a nakon prvih 10 minuta Himki ima prednost 15:8.

9′ Izlazi lopta iz koša

Probao je Dobrić, lopta je nakon prodora praktično „iscurela“ iz koša, Mekolum sa druge strane pogodio oba penala, 12:5 za Ruse.

8′ Zakucava Noko

Konačno dobra akcija i laki poeni, Noko je zakucavanjem smanjio razliku na 8:5, ali je sa druge strane Miki poentirao, pa Himki ima 10:5.

7′ Očajna četvrtina Zvezde

Za više od sedam minuta igre crveno-beli su postigli samo tri poena, dok je Himki ubacio pet više, pa je na 2:49 pre kraja prve deonice 8:3 za Ruse, a Zvezda je dobila šansu da priđe nakon faula Mikija u napadu.

5′ Lojd za tri!

Amerikanac je prepolovio prednost ruskog tima i prišao na samo devet poena od upisivanja u istoriji crveno-belih.

4′ Loš početak Zvezde

Crveno-beli bez poena za prva četiri minuta igre, sa druge strane Miki je ubacio četiri, a sastav iz Rusije ima 6:0.

Dobro došli na prenos meča 29. kola Evrolige između Crvene zvezde i Himkija na portalu Nova.rs!

U prvom meču koji su ove dve ekipe odigrale u okviru 6. kola Evrolige Himki je slavio 83:77.

U ruskom timu tada je bio sjajan Erik Mekolum sa 23 poena, dok je Zvezdu predvodio Lojd sa 18, a Džoni O’Brajant, doskorašnji košarkaš crveno-belih, ubacio je tada 14 poena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram