Košarka Partizan vs Crvena zvezda Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Partizana imaju priliku o kakvoj su 10 godina sanjali - tri meč lopte za osvajanje ABA lige.

Bar jedna od njih biće u beogradskoj Areni, ali nema sumnje da će crno-beli pokušati da finalnu seriju protiv Crvene zvezde reše već u nekom od naredna dva meča u hali „Aleksandar Nikolić“.

Partizan trenutno ima prednost od 2-0 u seriji sa Zvezdom, jer je najpre slavio sa 88:80, a onda u četvrtak rezultatom 87:78.

PROČITAJTE JOŠ:

Domaći teren za crno-bele ove sezone znači verovatno više nego ikada pre, navijači po posetama obaraju rekorde u nizu i na regionalnom i na evrpskom tlu, a ekipa Željka Obradovića bila je motivisanija u oba meča i zasluženo slavila.

Na taj način nastavljen je neverovatan niz u finalima ABA lige. Poslednji brejk u finalu ABA lige napravio je Aleksandar Džikić sa ekipom Budućnosti pre više od pet godina. Od te utakmice zaključno sa drugom u finalu ove godine, domaćin je u finalima ABA lige nanizao 20 pobeda.

I prošle sezone u finalu je domaći teren bio ključan, međutim, tada je Zvezda povela sa 2-0, Partizan izjednačio, ali je onda poražen u petoj utakmici. Sada su crveno-beli u situaciji da moraju da jure rezultat i deluje da im je pozicija veoma neugodna i da im samo pravo čudo može doneti trofej regionalnog šampiona.

Iako je drugi meč izgubila sa više razlike nego prvi, Zvezda je evidentno bila i energetski i košarkaški bolja i konstantnija nego u prvom duelu. To joj nije pomoglo da izbegne poraz, a prema rečima Duška Ivanovića i dalje ne postoji sumnja u podizanje trofeja.

Košarka Partizan vs Crvena zvezda Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ako se za prvi meč može reći da je Partizan pitanje pobednika rešio u prvom poluvremenu, kada je poveo sa 22 razlike, sada je duel rešen u drugom delu. Najviše zasluga za to ima najviše Džejms Naneli, koji je u ključnim momentima pogađao šuteve, dok je Zvezda promašila nekoliko zicera, a u tom segmentu istakao se Stefan Lazarević, koji je na pet razlike za crno-bele imao neshvatljiv promašaj.

Partizan je u prvom meču bio šuterski nadmoćniji, pre svega u trojkama (43,5% naspram 32,1%), dok je u drugom razliku napravio u šutu za dva poena – 70% naspram 54,5%. Naravno da to nisu bili jedini statistički parametri koji su bili na strani Partizana, ali je evidentno gde je napravljena najveća razlika.

Zvezda je bila skakački dominantnija (28-22), ali to nije uspela da uskoristi na pravi način, pa je na kraju odnos u timskoj valorizaciji, odnosno indeksu korisnosti bio 99 naspram 67 na strani crno-belih. Previše za jedan meč finala u kom se juri brejk.

Košarka Partizan vs Crvena zvezda Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zek Ledej i Kevin Panter pokazali su u finalu zašto su lideri tima, Matijas Lesor uglavnom radi pod košem veliki deo poslao, ali je „x-faktor“ u oba meča bio Alen Smailagić. Pored njega pojavio se i već pomenuti Naneli sa svojim hladnokrvnim šutevima, dok je motivisani Jam Madar potpuno nadomestio nešto tiši učinak Dantea Egzuma.

Kdo Zvezde jednostavno ima manje raspoloženih igrača u mečevima za trofej. Nemanja Nedović imao je moćnu partiju sa 21 poenom, Ognjen Dobrić je u oba duela bio solidan, dok je Fakundo Kampaco kao motor ekipe bio usporen u drugoj utakmici. Dobra vest za crveno-bele jeste da se vratio Luka Vildoza, koji nije odigrao briljantno, ali može se očekivati neka preko potrebna „eksplozija“ u nastavku serije.

Evidentno je da Zvezdi fali i produkcija pod košem. Hasan Martin nije na nivou potrebnom da bi se osvojio trofej, dok Ben Bentil, Luka Mitrović i Filip Petrušev imaju solidan učinak, ali ništa više od toga.

Upravo kroz njihove bolje partije Zvezda bi mogla da traži pobedu i preokret u finalu, a ukoliko se priključi liderski bekovski trojac i uz njih Dobrić, sve je moguće.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, Partizan je pokazao da se i te kako pita u ovoj seriji, da je s razlogom igrao Top 8 fazu Evrolige i da ima tim koji je kadar za trofeje.

Nema sumnje da će crno-beli ponovo pokušati šutem sa distance da nadigraju večitog rivala, a deluje da u nekim trenucima Zvezda jednostavno nema rešenje za brz protok lopte i dobre kretnje igrača u crno-belom dresu. Te padove koncentracije u defanzivi spominjao je i Ivanović na konferenciji za medije, a da bi se dobio Partizan svih 40 minuta morate da budete u fokusu.

Prve dve utakmice pokazale su zašto je Partizan bio nadomak Fajnal-fora u Evroligi, odnosno zašto Zvezda nije bila u Top 8. Jednostavno rečeno, tako izgleda odnos večitih u dosadašnjem delu finala, što ne znači da slika ne može da se promeni već u nedelju.

Foto: Starsport

U Zvezdi očigledno veruju u čudo u preokret, počev od trenera Ivanovića preko igrača, ali došlo je krajnje vreme da se sa reči pređe u dela.

U Partizanu situacija je znatno drugačija, kruna sezone bila bi titula koja se čeka čak 10 godina. Neverovatno, zar ne? Obradović zna da ima mašinu koja funkcioniše i koja ima mnogo napadačkog oružja, ali posao nije gotov.

Treći meč u seriji igra se u nedelju od 20.30 u hali „Aleksandar Nikolić“.

BONUS VIDEO Zvezdina akcija za pamćenje i lukavi Vildoza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar