Željko Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zvuči skoro kao filmska priča ono što se dešava sa pojačanjima Partizana pred novu sezonu. Sa nekima od njih sasvim sigurno.

PROČITAJTE JOŠ:

Navijači crno-belih se i dalje diče jednom titulom prvaka Evrope u košarci i nje se drže kao svetog pisma, tvrdeći uvek ponosno kako su najbolji u igri pod obručima.

Istina, koliko god i kako god da se klatno dominacije u domaćoj košarci menjalo između Partizana i Crvene zvezde, Partizan će uvek imati tu titulu prvaka Evrope, koju je osvojio davne 1992. godine u Istanbulu.

Kao što je u fudbalu argument zvezdašima titula prvaka iz Barija 1991, tako ovaj Istanbul partizanovci uvek potežu kada se priča o košarci.

Upravo tada 1992. za Partizan je igrao i jedan, u tom trenutku još uvek 23-godišnji momak. Na unutrašnjim pozicijama stajao je Slaviša Koprivica.

Slaviša je otac Partizanovog pojačanja predstavljenog u ponedeljak. Balša Koprivica pokriva poziciju centra i ima 21 godinu, a devet godina unazad proveo je u Americi.

Kalio se uz neke fizički nadarene igrače, upoznao se sa sistemom, a već godinama se piše o tome kako mu je otac preneo ljubav prema Partizanu, kad je već gene za košarku nasledio prirodno.

Koprivica senior je u ponedeljak za „Mocart“ rekao da njegov sin kreće iz iste tačke odakle je krenuo i on pre skoro 30 godina, s tim što je njega (Slavišu) trenirao trener početnik, a Balšu sada trenira jedan od najboljih trenera u istoriji košarke – Željko Obradović.

I tada pre 29 godina je Žoc bio na klupi Partizana, ali kao trenerski „ruki“. Koliko je sudbina uplela prste u čitavu priču, svedoči i jedna ispovest, sada pokojne legende Partizana – Milenka Savovića.

On je opisao kako je slavni stručnjak uopšte postao trener, iako je tek bio načeo četvrtu deceniju života.

„Željko je trebalo da bude kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Rimu. A sve se dešava u noći pre odlaska na to prvenstvo. Željko i ja sedimo u ‘Klubu književnika’ sa ženama na večeri i dogovaramo se da nađemo klub u kojem ćemo zajedno igrati sledeće sezone. Mi smo dugogodišnji prijatelji i kumovi. Tada nije bilo mobilnih telefona i izlazi kelner iz kuhinje i kaže mi ‘Savo, telefon’. Na vezi je Kićanović i pita: ‘Gde ste? Tražimo vas po celom gradu. Dođite kod mene kući'“, pričao je Savović.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Sve je dogovoreno „na brzaka“, pa je Obradović postao trener, a Koprivica jedan od njegovih igrača. Neiskusan trener, mlad tim, sve već unapred miriše na debakl… Ali sudbina nije tako htela.

„Mi smo autsajderi. Imamo mlad tim, ne možemo da igramo pred našom publikom, rivali su ekonomski neuporedivo moćniji od nas… Zainteresovani smo za Zorana Savića“, rekao je Obradović pre tri decenije, a davno je objavio magazin „Koš“.

Možda je manje poznato, ali u istanbulskom finalu u Abdi Ipekči areni protiv Huventuda, upravo je Balšin otac bio akter akcije u kojoj je Aleksandar Đorđević postao junak i dao čuvenu trojku.

Koprivica je uz Korija Tompsona čekao u reketu da se završi akcija koju je pored Đorđevića poveo Tomas Hofresa i nekako je poentirao za dva.

Slaviša je bio najbliži, izveo je brzo loptu do Saleta, a ovaj je za oko osam sekundi istrčao napad i dao trojku za titulu.

Time je od epiteta autsajdera koji nije mogao da igra kod kuće, Partizan došao do epiteta „prvak Evrope“, a Obradović se preporučio i jačim i bogatijim klubovima.

Koprivica je godinu kasnije napustio crno-bele i u dugoj karijeri još jednom se, po treći put vratio među njih 1997. godine.

Slaviša Koprivica i Predrag Drobnjak, Foto: Starsport

Igrao je još devet, deset sezona u slabijim ekipama do 2007, 2008, dok je Obradović paralelno kao trener dominirao Evropom sa Huventudom, Realom, Panatinaikosom.

Skupljao je trofeje i iskustvo koji će mu sada biti glavni adut na klupi Partizana. Možda je Balša doveden u klub koji ima jednog od najboljih trenera, ali postoji i jedna razlika u odnosu na Žocovu bajku od pre 29 godina.

Partizan će se naredne sezone takmičiti u Evrokupu, pa neće moći da postane prvak Evrope. Bar ne odmah.

Prvo će i Balša, a i ostali morati mnogo dobrih partija da prikažu, da bi se dokazali čoveku čije je oko sada već izoštreno za igrače i njihovo umeće do nivoa perfekcije.

Ako se njemu dokažu, to već znači da su postali opasna ekipa, koja već sada, po imenima na početku sezone, ne važi za autsajdersku.

Naprotiv. Navijači očekuju da i Balša nastavi stopama svog oca, bar kada je reč o uspesima u crno-belom, što neće biti nimalo lako, jer će, za početak naspram sebe imati jaku Crvenu zvezdu i ostale ekipe iz regiona.

Ali, ko je rekao da je put do srećnog kraja bajke jednog kluba ikad bio lak?

BONUS VIDEO: Kurucs o Beogradu i zašto ga podseća na dom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare