Foto: Srdjan Stevanovic/STARSPORT

Bilo mu je lakše jer je već znao srpski i hrvatski jezik, a kad je uhvatio i emociju Srbina, "klik" košarkaških umova je bio gotovo neminovna stvar.

Dimitris Itudis je već godinama jedan od najboljih evropskih trenera u svetu košarke i to potvrđuje i ove sezone sa Fenerbahčeom.

PROČITAJTE JOŠ:

Štiklirao je još jedan trijumf protiv nemoćnih crveno-belih, sa šest pobeda i jednim porazom zadržao prvo mesto u Evroligi i vratio Fener tamo gde ga je nekoliko godina držao Željko Obradović.

Nije slučajno što je Itudis sada tu gde jeste i sam je više puta isticao da je mnogo naučio upravo od današnjeg trenera Partizana.

„Mi smo profesionalci, pokušavamo da radimo najbolje svoj posao. Ja mogu da mu budem samo zahvalan na saradnji, i za ono što imamo familijarno. On je moj kum, venčao me je, krstio mi dete, iza nas je mnogo lepih godina. Mogu biti samo zahvalan na svemu što je uradio za mene. I kad sam dobio ponudu Banvita, prvi čovek kog sam pozvao za savet bio je Željko. On je za mene kao veliki brat, mogu biti subjektivan, ali svi koji budu čitali intervju, složiće se – ako nije najbolji na svetu, među najboljima je. Dugo je među najboljima, u timovima koji zahtevaju samo pobede, ‘broj 1’ je u tome. Takođe, veliku zahvalnost dugujem i Dušanu Ivkoviću, koji me je i preporučio da budem pomoćnik Željku u Panatinaikosu“, rekao je Itudis svojevremeno za Blic.

Dimitris Itudis; Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Pedantno je u svoj notes beležio sve tokom 13 godina saradnje, a onda i kumstva sa Obradovićem, kom je bio asistent u Atini do 2012.

Danas je na putu da nadmaši svog mentora i kada se poredi njihov učinak u Evroligi, stvari stoje u korist grčkog stručnjaka.

Itudis verovatno nikad neće moći da dogura do devet titula u Evroligi, ali je za osam godina u CSKA vodio tim na 255 utakmica i ima 74,9 posto pobeda. Sada taj postotak samo podebljava i u Feneru.

Ima iza sebe i šest Fajnal forova i dve titule u elitnom evropskom takmičenju. Žoc je za sedam godina u Fenerbahčeu imao 217 utakmica, četiri Fajnal fora i jednu titulu.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

S jednom bitnom razlikom. Željko je vodio do titule tim koji je nikad nije video, a Itudis je u ruke posle Banvita dobio klub u kom ako ne pobediš dve, tri utakmice, već ti traže zamenu.

Imaš budžet, ali i stalni pritisak rezultata i pobeda. Posebno kad igra protiv kuma i nekadašnjeg učitelja kog je sa 6:5 nadigrao u međusobnim duelima, igrajući na poen više.

Itudis je Evroligu osvajao 2016. i 2019, ali ima 52 godine i još mnogo vremena ispred sebe.

Više problema ga za sada mori u nacionalnom timu u kom se suočava sa istim problemom koji muči i srpskog selektora Svetislava Pešića i ostale šefove stručnih štabova reprezentacija.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fenerbahče je druga priča. Tu kao i u CSKA novca ima, igračima može da se kaže „stop“, kada je reč o nacionalnom timu i svaka priča prestaje.

Itudis je smiren gotovo uvek van terena, osim kad je svestan da zbog višegodišnjeg sukoba između Evrolige i FIBA ne može da računa na mnogo kvalitetnih igrača.

Tokom godina je stvorio dovoljno kredita da može da digne glas i kaže šta misli o ovakvim pitanjima, gde se saglašava sa Željkom, koji je posle poraza Partizana od Olimpijakosa „zagrmeo“ i rekao da igrači plaćaju cenu te da FIBA i Evroliga moraju da sednu za sto i razgovaraju.

Itudis će i dok se to ne desi po svoj prilici nastaviti da ređa pobede i da polako vraća Fenerbahče tamo gde ga je svojevremeno uzdigao njegov veliki prijatelj i mentor.

BONUS VIDEO: Luda završnica poluvremena i neverovatan pas Vukčevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar