Željko Obradović
Željko Obradović; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Odlučujuće borbe na Jadranu podigle su tenziju do vrhunca.

Košarkaši Partizana od 19.00 počinju polufinalnu seriju ABA lige protiv Budućnosti na domaćem terenu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ovaj susret imao je neobičnu uvertiru. Ona dolazi iz dva različita izvora, a i dalje nije otkriven pravi razlog. Ipak, biće jasno svima koji budu gledali susret protiv Crnogoraca.

Ostoja Mijailović, predsednik Partizana, odlučio je da na dan kada crno-beli igraju jedan od najbitnijih mečeva u sezoni fokus javnosti skrene na sebe. Nije bilo podrške igračima, već je govorio o aferama koje mu se prišivaju (i za koje smatra da mu se prišivaju), bio je neobično oštar i veoma direktan.

Partizan hvata poslednji voz da spasi sezonu, jer ke Evrokup završio već u osmini finala porazom od Burse (imao je pet poena prednosti na 75 sekundi do kraja susreta), a sve se glasnije govori iz Humske da bi mogli da bojkotuju KLS.

Veliko interesovanje izazvala je i konferencija Željka Obradovića koji je poznat kao čovek koji uvek prvi brani svoje igrače i retko kada iznosi „prljavi veš“. Ovog puta je odstupio od toga, a odlučio je da javno podeli da nije zadovoljan onim što vidi na treninzima.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„U našem poslu se kaže, da tuguješ i živiš do sledeće utakmice. Od one utakmice koju smo izgubili prošlo je mnogo vremena. Imali smo dosta dana ispred nas da se pripremamo i treniramo. Dao sam vreme ekipi, da se odmore, da se vrate i zaborave na to, da imamo ispred sebe novo važno takmičenje. To je izgledalo korektno, igrači su radili korektno. Međutim, danas smo imali najgori trening, ne znam razloge, rekao sam im da ću to da kažem“, rekao je Obradović dan pred meč protiv Budućnosti.

Isto tako je rekao igračima reprezentacije da će reći šta su radili nakon debakla na Evropskom prvenstvu 2005. Upravo ova paralela je i zabolela mnoge, a mogla bi da razbudi navijače da u velikom broju ispune dvoranu. Partizanu je sada preko potrebna podrška, pa je ovo možda svojevrsna šok-terapija za igrače, da budu svesni da će njihovi postupci postati javni, ali i navijače kojima je ovo najbolji poziv da budu šesti igrač.

Onda je Obradović odlučio da objasni razloge, istakao je da nijedan od njegovih igrača nisu osvajali ABA ligu (Nemanja Dangubić je to uradio tri puta sa Zvezdom), a onda pojasnio da mu nije jasno kako nemaju motiva.

„Ako gledam da neko neće da igra odbranu, da neće da trči, da pravi blok, onda je to problem. Rekao sam im da je trening bio katastrofa, nadam se da će reakcija sutra da bude bolja. Ako oni nisu svesni, Partizan je poslednji put bio u finalu 2013. ako mi nemamo tu motivaciju i želju da igramo finale… Rade Zagorac je kao kapiten skupio igrače, razgovarali su između njih. Ja sam mu zahvalan na tome. Najiskrenije se nadam da će biti drugačiji“, objasnio je Obradović.

Nema razloga da ovo bude pravi alarm, ali u slučaju da rezultat ne bude zadovoljavajući svakako će morati da se odradi nešto duži sastanak i razmotre različite opcije. Partizanu bi se potencijalna sezona iz snova pretvorila u krajnje košmarno buđenje.

Željko Obradović Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Da li je ovo taktički potez da se Budućnost možda i previše opusti (teško da će na ovaj trik pasti Aleksandar Džikić) ili je nešto stvarno „trulo“ saznaćemo vrlo, vrlo brzo.

Simptomatično je što Obradović nije sve to spomenuo onako uzged, već je detaljno govorio o svemu, ali odmereno bez pominjanja pojedinačnih igrača. To dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je poručio „Da je izgubljeno godinu dana porazom u osmini finala Evrokupa“. Taj stav nije mnogo promenio.

„Od 15 igrača na treningu je trojica košarkaša zadovoljila kriterijume o tome kako bi trebalo da igraju. Sa trenerske strane, nema ništa bolje od toga da igrači izgaraju… Svi su oni svesni svega o čemu pričamo. Motivacija je najvažnija stvar i Partizan devet godina nije igrao finale ABA lige. Mi smo izgubili godinu dana, sad je prilika da napravimo nešto dobro. Do poslednjeg sekunda bilo koje utakmice sam uz njih. Samo, nema razloga da ja ne izađem i ne kažem ono što sam video danas na treningu“, objasnio je slavni trener.

Ovaj utorak je zato na neki način i „dan D“ za crno-bele.

BONUS VIDEO Željko Obradović viče na Aleksu Avramovića

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare