Foto: EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

Ol-star utakmica je jedna od najdužih tradicija u NBA ligi, događaj koji sa nestrpljenjem očekuje gotovo čitava planeta, ali ove godine to uzbuđenje je zamenila velika količina negativne energije.

PROČITAJTE JOŠ

Utakmica svih zvezda NBA lige će biti održana u noći između nedelje i ponedeljka (7. na 8. mart). Ipak, nepunih mesec dana pre toga postalo je jasno da će ovo biti najčudniji, i verovatno najlošiji Ol-star meč u istoriji lige, najviše zbog revolta igrača koji bi na njemu trebalo da nastupe.

Od kako je ozvaničena odluka da će meč biti odigran, usledile su poprilično burne reakcije najvećih zvezda ovog šampionata.

Prva zvezda lige i aktuelni lider po broju glasova, Lebron Džejms, istakao je da je organizacija ove utakmice praktično „udarac u lice“:

„Imam nula energije i nula entuzijazma zbog Ol-star utakmice ove godine. To što su je zakazali za vreme kada je trebalo da usledi pauza od pet dana je poput šamara, i nije mi jasan proces zahvaljujući kom su došli do te odluke“, rekao je Džejms nakon pobede nad Denver Nagetsima 114:93.

Džejmsa su podržali i Janis Adetokumbo, Diaron Foks, koji je ideju nazvao glupom, zatim Kemba Voker, Džejms Harden, koji je zatražio odmor, a možda najjasniji u svom stavu bio je Kavaj Lenard, koji je istakao – Ol-star se igra samo zbog para.

Nije teško zaključiti da je upravo Lenard najbliži pravom razlogu iz kog liga želi da Ol-star bude odigran gotovo po svaku cenu, pogotovo nakon što TV rejtinzi u poslednjih par nedelja rastu.

No, kako prosečan ljubitelj NBA lige u Srbiji nema finansijsku korist od NBA lige, koji su to drugi razlozi iz kojih bi trebalo da navija za i protiv održavanja ove utakmice?

Razlozi za

Nikola Jokić

Prvi razlog je, očekivano, Nikola Jokić. Centar Devnera briljira ove godine, po mnogima je najbolji centar šampionata i očekuje se da i odnjega vidimo i neko atraktivno zakucavanje ove godine. Nastup u prvoj petorci Zapada je kruna individualno sjajne sezone (do MVP titule teško da može, iako je legitiman kandidat, dok je Denver miljama daleko od iole ozbiljnije priče o tituli). Srpskom centru je sve ovo samo ogroman podstrek da nastavi da gazi kao i do sada.

Kratki predah

Navijači bi dobili priliku da bar na nekoliko dana odmore od takmičarske košarke i provedu jedno veče uživajući u nekoliko sati zabave koje bi igrači pružili na parketu. Nakon kratke međusezone, Ol-star vikend bi mogao da posluži kao šansa da navijači bar nekoliko dana odmore od dešavanja u takmičarskom delu, ali da ipak imaju o čemu da razmišljaju kada je u pitanju igra pod obručima.

Tradicija

Od 1951. godine, kada je održana prva smotra najboljih zvezda NBA lige, Ol-star meč je otkazan samo jednom, i to tokom „lok-auta“ 1999. godine. Sem tog jednog, meča, sve ostale su odigrane po programu, pa je ovo jedan od simbola čitave lige i nešto bez čega je sezona gotovo nezamisliva.

Razlozi protiv

Potencijalna ugroženost nastavka sezone

NBA liga je od početka pandemije na poprilično dobar način čuvala igrače, mada je bilo slučajeva zaraze među košarkašima zbog čega je odložena 31 utakmica. Odlazak u Atlantu bi mogao samo da pogorša situaciju, jer bi na jednom mestu bile okupljene gotovo sve najveće zvezde lige, a u slučaju da se ispostavi da je makar jedna od njih bila zaražena, ambicije velikog broja timova bi zbog egzibicionog meča mogle da padnu u vodu.

Sitaucija bi mogla da bude još i gora ukoliko bi se zaraza proširila na više igrača, a liga bila prinuđena da napravi pauzu.

Premor igrača

Već sada je jasno da će igračima biti neophodna pauza kako bi se na pravi način vratili takmičenju kad dođu borbe za titulu, što je trebalo da bude i svrha te petodnevne pauze. Umesto toga, u martu će biti prinuđeni na još putovanja i nastup, makar i egzibicioni, pa je veliko pitanje kakav kvalitet košarke ćemo gledati u završnici ligaškog dela.

Očajan kvalitet

Jasno je da veliki broj košarkaša ne želi da se nađe na ovogodišnjem Ol-staru, što nas dovodi u paradoksalnu situaciju da će meč koji bi trebalo da bude najzabavniji u godini zapravo odigrati oni koji tamo ne žele da budu. A koja je svrha Ol-star utakmice ukoliko je, narodski rečeno, otaljaju? Uostalom zbog povreda su otpali Kevin Durent i Entoni Dejvis, a njih će zameniti Domatas Sabonis i Devin Buker.

Opet Jokić

Da, Džoker apsolutno zaslužuje mesto i biće savršeno videti ga u startnoj petorci Zapada, ali da li je zaista vredno toga da prvi nastup kao starter zabeleži na utakmici koju bi svi želeli što pre da zaborave?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram