Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Zadar 95:76 u meču 19. kola ABA lige i revanširali su se hrvatskom timu za poraz iz prvog dela sezone.

Zvezda je meč rešila u prvom poluvremenu, ponajviše u drugoj četvrtini kada je „praćku“ potpuno oslobodio Nemanja Nedović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ubacio je 19 poena do poluvremena, zagrevao se pogocima iz prodora, a onda počeo da „sipa“ trojke i imao je odgovor na svaki potez, trojku ili šut za dva Antonija Jordana i Luke Božića.

Na teren se vratio i Hasan Martin, posle duže pauze zbog povrede, što može samo da raduje navijače crveno-belih, iako nije imao mnogo vremena da se pokaže.

Ono što ne može da raduje je povreda Stefana Lazarevića koji je posle sudara sa Arijanom Lakićem završio na parketu u bolovima i nije se vraćao u trećoj i četvrtoj četvrtini.

Najefikasniji je kod pobednika bio upravo Nedović koji je za 21 minut imao 29 poena, što mu je rekord sezone u ABA ligi. Fakundo Kampaco je imao deset poena i devet asistencija pa je ostao nadomak dabl-dabla, Luka Mitrović je postigao 13 poena, a Ognjen Dobrić 12. Na drugoj strani je Luka Božić imao 25, Dario Drežnjak 21 poen, a Jordano 16.

Ni sjajni Božić nije bio dovoljan Zadru, koji je u prvom delu sezone savladao Zvezdu bez svog najboljeg igrača u Beogradu i time praktično uručio otkaz Vladimiru Jovanoviću.

Prvo poluvreme pripalo je Nemanji Nedoviću u dvorani „Krešimira Ćosića“. Bek Zvezde je preneo šutersku formu iz mečeva sa Igokeom i Makabijem u ovaj, i od starta je počeo da se nameće.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Zvezda je od uvodnih minuta meča pokazala da je „drugačija zverka“ od one koju je Zadar pre tri meseca ukrotio u novembru.

Luka Mitrović je svojim poenima i potezima doneo crveno-belima uvodnu prednost od 12:6 uz pomoć trojki Filipa Petruševa i Luke Vildoze, ali je Drežnjak uzvratio serijom 7:0.

Zadar je do 13:12 pokazivao zube, Beograđani su prekinuli kraće mučenje u napadu sa nekoliko izgubljenih lopti prodorom Nedovića za koš uz faul.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Crveno-beli su poveli 15:13 na tri minuta pre kraja prve četvrtine i zadržali su prednost do kraja tog perioda.

Druga četvrtina je u pojedinim trenucima ličila na „brisanje parketa“ Zadrom, koji je tek na mahove nagoveštavao da ume da igra dobru košarku.

Njegovi igrači su uglavnom brzali, tražili rešenja u ranoj fazi napada, što je za posledicu imalo čak osam izgubljenih lopti.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Uz raspoloženog Nedovića koji je nastavio da pogađa spolja, u paru sa hicima Vildoze van linije 6,75 metara, Zadar nije imao mnogo rešenja.

Fakundo Kampaco je svojim košem doneo Beograđanima prvu dvocifrenu prednost 28:18, Nedović je to trojkama održavao na 13 poena viška, dok nije pogodio još jednu za 41:25, posle čega je Vildoza bio precizan za +21.

Tek tada se Zadar malo vratio u život igrom u reketu gde su Leon Šantelj i Arijan Lakić poentirali teškom mukom i sačuvali svom timu nadu da u drugih 20 minuta može da nadoknadi 16 poena zaostatka i preokrene 47:31 koliko je Zvezda vodila.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Faul Lazića, pa ukradena lopta Jordana i poeni Zadra označili su nešto dramatičniji nastavak meča, tim pre što je Jordanova lopta za -12 skliznula s obruča Zvezdinog koša.

Nakon toga su Dobrić i Kampaco pogodili po jednu trojku i Zvezda je začas vratila 20 poena prednosti.

Uz manje oscilacije je to održavala tokom treće četvrtine serijom 8:0 do 55:33. Zadar je trojkom Jordana prišao na 15 poena zaostatka, vratio je trojku Dobrić, a na dva minuta pre kraja je dao još jednu za 66:47.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Zadar je uspevao da odigra u napadu tek toliko da se održi tu na petnaestak poena minusa, mada se Božiću priključio i Jordano.

Antonio je ubacio trojku u završnici treće četvrtine, a onda je na pola terena napravio faul na šutu Nedovića za tri jeftina penala i taj deo igre je završen 73:56 u korist srpskog tima.

Dobrić je u ranoj fazi četvrte pogotkom za tri vratio 20 razlike Zvezdi, Drežnjak je udvajan i na toj razlici, Kampaco je nastavio da ređa asistencije, a i Petrušev je iz njegovih dodavanja profitirao na obruču.

Prednost Zvezde je nastavila da raste čim bi se odbrana malo stegla, pa je Zvezda pokazala da neće ništa prepuštati slučaju i upisala je ubedljivu pobedu u gostima.

Crveno-beli sada imaju skor od 17 pobeda i jednog poraza i prvi su na tabeli, dok je Zadar sa devet pobeda i deset poraza šesti u ABA ligi.


ABA liga, 19. kolo:

Zadar – Crvena zvezda 76:95

19.00 Partizan – Borac

Subota:

Budućnost – Igokea 91:58

FMP – Cedevita Olimpija 79:86

Studentski centar – Mega basket 83:103

Petak:

Cibona – Split 72:90

Mornar – MZT Skoplje 93:84


Standings provided by Sofascore


Zadar – Crvena zvezda 76:95 (18:22, 13:25, 25:26, 20:22)

Dvorana: Krešimir Ćosić, Zadar; Sudije: Matej Boltauzer, Damir Javor, Nermin Nikšić

Zadar: Dejvis 0, Jordano 16, Klarica 3, Čampara 3, Lakić 6, Drežnjak 21, Božić 25, Ramljak 0, Šantelj 2; Trener: Danijel Jusup.

Crvena zvezda: Vildoza 8, Lazarević 0, Kampaco 10, Mitrović 13, Lazić 3, Martin 2, Dobrić 12, Ivanović 3, Ilić 6, Nedović 29, Petrušev 8, Bentil 1; Trener: Duško Ivanović.


Zadar - Crvena zvezda 76:95 (18:22, 13:25, 25:26, 20:22)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar