Otkako Duško Vujošević nije u Partizan, nijedan igrač nije otišao u NBA iz Partizana
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Iako za ime Duška Vujoševića ljubitelji košarke mahom vezuju broj osvojenih trofeja, jedan drugi podatak zapravo pokazuje koliko su crno-beli izgubili od kako je napustio Humsku.

Vujošević je Partizan predvodio u četiri navrata. Prvi put od 1986. do 1989, zatim u sezoni 1990/91, od 2001. do 2010, da bi po treći put na klupu crno-belih seo 2012, a napustio je 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Za to vreme, počev od 2002. godine, iz Partizana je u NBA ligu draftovano osam igrača – Nenad Krstić, Miloš Vujanić, Kosta Perović, Nikola Peković, Jan Veseli, Žofri Lovernj, Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov.

Poslednji igrač Partizana koji je draftovan jeste Vanja Marinković, ali uprkos tome što ga je 2019. izabrala ekipa Sakramento Kingsa, za njegov razvoj najzaslužniji je upravo Vujošević, koji ga je „bacio u vatru“ kao 17-godišnjaka, i u naredne dve sezone od njega stvorio jednu od udarnih igala Partizana.

Na ovim košarkašima se priča ne završava, jer je nemoguće ne spomenuti i Davisa Bertansa. Šuter Vašingtona je tehnički draftovan kao član Olimpije, ali je u Partizanu eksplodirao, i pod Vujoševićevom palicom izrastao u jednog od najboljih šutera sveta.

Vujošević je klub napustio u septembru 2015. godine, i od tada ne samo da nijedan igrač nije razvijen od strane trenera koji su sedeli na klupi ovog kluba dovoljno da bude primećen od strane skauta NBA ekipa, već takvih igrača nema ni na tragu.

Trifunović u prodoru pored Cerovine i Atića; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Na primer, ove godine najmlađi član tima je 20-godišnji Uroš Trifunović, pre njega u klubu je bio i Marko Pecarski, koji je smatran jednim od najvećih talenata u Evropi u generaciji rođenoj 2000. godine, ali ni jedan ni drugi nisu uspeli da se izbore za iole ozbiljniju ulogu, mada je utisak da nisu ni imali dovoljno šanse za takvo nešto.

Pecarski je, dok je nosio dres Partizana, u prvoj sezoni prosečno igrao 8,3 minuta po meču u ABA ligi, što je naredne sezone palo na manje od dva minuta, i to na samo deset mećeva za čitavu sezonu u regionalnom takmičenju. Trifunović je trenutno član tima, ali je sa više od 14 minuta prosečno tokom prošle minutaža mladog beka smanjena na osam minuta u proseku na proteklih osam utakmica u ABA ligi, i za to vreme je ubacio ukupno devet poena – 1,1 po utakmici?!

Dolazak Saša Filipovskog preporodio je crno-bele, ali ni Slovenac se ne oslanja previše na mlade snage. Doduše, Filipovski je stigao na već formiran sastav, pa ćemo tek nakon narednog prelaznog roka imati prilike da vidimo da li će i on, poput Nenada Čanka, Aleksandra Džikića, Andree Trinkijerija ili Vlada Šćepanovića, više pažnje posvetiti kreiranju tima koji će doneti momentalni kvalitet, ili krenuti putem koji je Duško Vujošević utabao, a koji bi crno-bele mogao da vrati ne samo u vrh regionalne košarke, već i na mapu najjače lige na svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare