Šams Čaranija
Šams Čaranija; Foto: Screenshot Youtube Pardon My Take

U NBA ligi je uvek posebno zanimljivo ispratiti poslednje sate tokom transfer perioda. Trejdovi se objavljuju, a onda slede analize ko je najviše profitirao. Ipak, ko se krije iza profila koji donose ekskluzive?

Dva najpoznatija košarkaška novinara na svetu su bez ikakve dileme Adrijen Vojnarovski, novinar ESPN, te Šams Čaranija, koji radi za „The Athletic“.

PROČITAJTE JOŠ

Godinama unazad smo navikli da upravo Vojnarovski donosi svetske ekskluzive. Gotovo da ne postoji ljubitelj košarke koji nije pritisnuo „zvonce“ na Tviteru kako bi ispratio najnoviju informaciju iz sveta košarke, pogotovo u vreme velikih trejdova.

Vojnarovskog prati 5,2 miliona ljudi i verovatno je čovek sa najvećim uticajem iza kulisa. Mnogi igrači su govorili da su vest o tome da menjaju NBA klub prvo pročitali na Tviteru, a da im je tek onda to saopštio agent. A onda su vremenom svi navikli da Voj ima informacije koje nema niko drugi u NBA ligi. Ipak, malo pomalo se u gradu pojavio novi šerif.

Iako Šams Čaranija još uvek nije podjednako popularan kao stariji kolega i on ima impresivnih 1,5 miliona pratilaca. Ovog puta su oni uglavnom prvi saznavali ekskluzive. Nakon završenog prelaznog roka izvedena je i jedna neobična analiza po kojoj je Čaranija pobedio Vojnarovskog. Verovatno je to prvi put u karijeri iskusnog novinara ESPN da je neko uspeo da ga nadmaši u insajderskim informacijama. Čaranija je plasirao 11, a Vojnarovski „samo“ osam bombi.

Vojnarovski je čak otišao toliko daleko da je čak prekinuo i sopstveni intervju kako bi lansirao „Voj bombu“. Naime, prekinuo je da priča kada je primio poruku, a onda je samo desetak sekundi kasnije objavio planeti da ćemo videti novi transfer.

Bio je ovo prvi put da najpoznatijeg NBA insajdera vidimo na delu i da shvatimo kako zapravo izgleda život čoveka koji prvi saopštava najbitnije informacije.

Posebno je impresivno što nijednom do sada ova dva novinara nisu izneverila svoje pratioce, nijednom se nije desilo da objave nešto što se kasnije neće ostvariti. Upravo zbog tog poverenja se njihove informacije uzimaju kao podjednako legitimne kao i zvanična saopštenja klubova.

Bije ih glas da mogu istovremeno da obavljaju nekoliko stvari, a jedan drugog dodatno motivišu i lestvicu pomeraju još više.

Čaranija je sa samo 25 godina postao izuzetno uticajan, ali kao perfekcionista želi da se ustremi na sam vrh. Istakao je da čak ni profesori na fakultetu nisu razumeli šta radi jer se dešavalo da izađe sa časa kako bi obavio razgovor. Nakon toga bi objavio neku od udarnih vesti.

Proslavila ga je vest da će Luol Deng biti trejdovan u Klivlend za Endrua Bajnuma i pikove sa drafta. To je bila jedna od najvećih vesti te sezone u NBA, a sa samo 19 godina je čitava planeta čula za Čaraniju.

Od tada je počeo njegov uspeon, a do vrha još uvek nije stigao.

BONUS VIDEO Jokićev trener o odlasku u Megu i viziji o Partizanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar