Radmanović i Stojaković
Foto: EPA/JIM BRYANT

Vladimir Radmanović, proslavljeni košarkaš, prisetio se momenata u reprezentativnom dresu, ali i početaka NBA karijere.

Bivši košarkaš Crvene zvezde, FMP-a, i brojnih NBA klubova na parketu je ispisao fenomenalnu košarkašku biografiju u kojoj posebnu pažnju privlači svetsko zlato iz Indijanapolisa. Ipak, prisećanje na igre u državnom timu probudilo je gorak ukus u ustima nekadašnjeg krila.

„Bio sam 13. igrač u juniorskoj ekipi koja je osvojila šamppionat u Italiji. Otpisan sam sa spiska neposredno pred takmičenje, ali sam bio deo reprezentacije u Indijanapolisu. To Svetsko prvenstvo budi mi pomešane emocije, ostvarili smo uspeh, ali je senku bacio sukob koji sam imao sa selektorom“, rekao je Radmanović tokom intervjua za NBA Evropa na Instagramu i premotao film još tri godine unapred, na Evrobasket održan u Srbiji i Crnoj Gori, a koji je naša reprezentacija završila u plej-ofu:

PROČITAJTE JOŠ

„Mediji su uticali da atmosfera ne bude idealna, poredili su igrače iz NBA i Evrope, plate jednih i drugih… Bili smo odličan tim, prvi kandidat da osvojimo Evropsko prvenstvo, ali atmosfera nije bila na potrebnom nivou. Igrali smo u Novom Sadu i uz dosta oscilacija ipak prošli u narednu fazu. Usledio je poraz od Francuske koji je bio bolan udarac za nas. Selektor je izašao pred ceo tim i rekao neke stvari koje su mi zasmetale. Potom sam odlučio da više ne igram za nacionalni tim. Ne mogu da kažem da sam žrtvovao leta zbog reprezentacije jer sam sa ponosom igrao za svoju zemlju, ali svakako da sam razočaran“

Tokom video intervjua koji je vodio Roni Turjaf Radmanović se prisetio i momenata sa počekta NBA lige i dolaska u Sijetl Supersonikse kao 12. pik na draftu 2001. godine.

„Sijetl je bio idealno mesto za mene i smatram da sam imao sreću na draftu, sa trenerom Nejtom, saigračima… Proveo sam pet sjajnih godina tamo. Potom sam otišao u Lejkerse kao igrač koji je trebao da donese poene, da šutira, a meni su se znojile ruke, tresao sam se i nisam mogao da pogodim koš. Počelo je da mi opada samopouzdanje. Prva godina u Los Anđelesu je bila vrlo teška“.

Radmanović i Brajant
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Radmanović je dodao i da nije imao konkretnog košarkaškog idola, a potom se osvrnuo na činjenicu da su zemlje bivše Jugoslavije konstantni izvor odličnih igrača i trenera.

„Balkan je miks svega, talenta, krupnih ljudi, građenih za sport… Imamo odlične trenere još od 50, 60. godina prethodnog veka, ljude koji su doneli košarku na ove prostore. Imamo sjajne sportiste i u odbojci, vaterpolu, čak i fudbalu. Ne znam tačan odgovor zašto je to tako, ali sam srećan da smo uspeši u sportu“, rekao je Radmanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram