Vladimir Radmanović
Vladimir Radmanović; Foto: NBA

Čak 60 dečaka i devojčica uzrasta 13-14 godina iz 25 zemalja Evrope i Bliskog istoka, u kojima trenutno rade juniorski NBA programi, učestvovalo je u četvorodnevnom juniorskom NBA EME elitnom kampu održanom u Rimu od 4 do 7. maja 2022.

Na kampu su bili nekadašnji NBA i WNBA igrači Anastasia Kostaki (Grčka), Zaza Pačulija (Gruzija), Vladimir Radmanović (Srbija), Roni Turijaf (Francuska) i bivši glavni NBA trener Rajan Sanders (SAD) trenirali mlade igrače.

PROČITAJTE JOŠ

Osnovna svrha junior NBA EME Elite kampa bila je da okupi decu iz čitavog regiona Evrope i Bliskog istoka, te da im omogući pristup bivšim NBA i WNBA igračima. Osim što su dobili priliku da ih treniraju NBA treneri i osoblje NBA košarkaških operacija, klinci su mogli da se zabave i druže sa vršnjacima iz ostalih delova sveta.

Vladimir Radmanović, nekadašnji reprezentativac i NBA as, izneo je utiske o kampu.

„Mislim da je kamp bio super. Dosta talentovane dece se okupilo, možda ne i baš najtalentovanije, ali generalno smo proveli predivna četiri dana sa ovom decom. Napredak se vidi već posle prvog dana rada sa njima, i to je najvažnije: da su spremni da uče, da prihvataju nove stvari i nadamo se da će ova deca u budućnosti pronaći sebe kao košarkaše i izvući korisna iskustva iz ovog kampa“, rekao je Radmanović.

Srpski košarkaš je istakao značaj kampa.

„Ovakva iskustva generalno donose deci više od same košarke: mogu da steknu prijateljstva, radne navike, da steknu iskustva van sredine u kojoj žive i igraju košarku. Uvek sam iz ovakvih kampova pokušavao da naučim nešto novo, mada ih nije bilo mnogo u moje vreme. Za ovu decu je važno da procene gde se trenutno nalaze, da se uporede sa drugima i da nastave da rade. Uživao sa u druženju sa Ronijem Turijafom i Zazom Pačulijom, to je veliko prijateljstvo iz perioda kada smo zajedno igrali u NBA. Nadam se da će i ova deca na kampu upoznati prijatelje za ceo život.

Srpski as je govorio i o plej-ofu, a ima tri želje.

„Iako nisam posvećeno pratio ovogodišnji plej-of, navijam za moj nekadašnji klub, Voriorse. Podržavam fenomenalnog Luku Dončića i Dalas, sa Džimijem Batlerom sam igrao u Čikagu, tako da ako Voriorsi, Dalas ili Majami osvoje šampionat, meni će srce biti puno“, završio je Radmanović.

Foto: NBA

Među učesnicima juniorskog NBA EME Elite kampa bio je petnaestogodišnji Vukašin Kovač iz Beograda koji je poručio.

„Bilo je odlično, upoznao sam dosta ljudi, a treninzi koje smo imali uopšte nisu bili laki. Nikada do sada nisam upoznao toliko ljude iz cele Evrope i sa Bliskog Istoka na jednom mestu, naučio sam pametne stvari kako o košarci, tako i o životu.“

Mladi talenat iz Srbije je potvrdio da je njegov najomiljeniji NBA igrač naš Nikola Jokić.

BONUS VIDEO Reakcija Nikole Jokića o pročitanoj akciji Golden Stejta

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare