Foto: AP Photo/Sarah Phipps

Francusko košarkaško čudo od 19 godina ima nestvaran raspon ruku 2,43 metara ili kako to Amerikanci vole da prikažu - širina dve klupice u parku.

San Antonio Sparsi su još jednom uboli decenijsku premiju. Viktor Vembanjama, najtraženiji igrač od Lebrona Džejmsa 2003. godine, počeće NBA karijeru u Teksasu kod legendarnog trenera Grega Popoviča.

Nakon samo četiri pripremna meča Vembanjama je pokazao zbog čega su ga mnogi poredili sa Lebronom Džejmsom i Majklom Džordanom, jer zaista deluje da poseduje taj nivo talenta.

PROČITAJTE JOŠ

Za 20,9 minuta na terenu Francuz je zabeležio učinak ok 19,3 poena, 4,8 skokova i 1,5 asistencija po meču.

Šutirao je u proseku 51 odsto iz igre, 32% za tri poena, 63% za dva i čak 86% sa linije penala. Zaista impresivna statistika za dečka koji je napunio tek 19 godina u 4. januaru.

Pored sjajnih napadačkih sposobnosti Vembanjama je pokazao i da će biti strah i trepet u odbrani.

Čak 2,8 blokova imao je Francuz, ali ono što je još bitnije jeste način na koji je on blokirao protivnike. Uglavnom je to radio ispod reketa, ali je nekoliko puta uspeo da lupi „bananu“ velikanu kao što je Klej Tompson prilikom šuta za tri poena.

Koliko je dominantan Vembanjama najbolje je pokazao protiv Golden Stejta kada je lako zakucao pored dva protivnička igrača u reketu.

Tome je prethodila pomenuta blokada i zaista malo ko ovo može da uradi, pa gotovo niko, i ovakvog igrača NBA ligi nikada nije imala.

Probali su timovi da ga udvajaju, ali on bi samo zbog svoje visine dodao loptu bukvalno preko njih, te se zaista postavlja pitanje: Kako čuvati ovog „vanzemaljca“?

Neki smatraju da bi za Vembanjamu trebalo izmisliti zasebnu poziciju, a ukoliko je neko spreman to da uradi to je Greg Popovič koji je od Tima Dankana napravio prvu zvezdu lige i čoveka na kom se zasnivala čitava dominacija franšize.

Ranije je sličnu stvar uradio sa „Admiralom“ Dejvidom Robinsonom.

„Ne postoji ništa zapisano u kamenu da možemo da kažemo ‘Biće tako’. Ljudi su pitali o Timu Dankanu ‘Šta mislite da mu je potrebno, šta ćete da radite’, a ja sam rekao ‘Nemam pojma, pokušaćemo da ga izvedemo na teren i da vidim kako igra i kako mu je tamo’. Sve je u očekivanjima. Nije u preskakanju koraka, kako to često govorim. To je od A do B do C do D na različitim nivoima“, poručio je jasno američki trener srpskih korena.

Mladi Francuz je u dresu Metropolitana predvodio u svim statičkim parametrima francusko prvenstvo prošle sezone sa 21,6 poena, 10,4 skokova i 3,1 blokadom po meču. Postao je najbolji igrač, defanzivac, košgeter, bloker i mladi igrač šampionata. Pokupio je pet individualnih priznanja u jednoj godini i tako pokazao o kakvom se talentu radi.

Zbog toga što bi mogao da donese u ligu, Adam Silver, komesar NBA, morao je da zapreti da će pomno pratiti da nema namernog gubljenja mečeva (takozvano „tankovanje“) kako bi timovi imali veću šansu da dođu do Vambanjame. I zaista sada se sa nestrpljenjem čeka kako će izgledati Sparsi sledeće sezone i kako će izgledati Francuz protiv najboljih igrača na svetu.

Oktobra prošle godine je došao na dve egzibicione utakmice u Las Vegasu, koji je gledao svaki skaut u NBA ligi. Ubacio je 37 poena, postigao čak sedam trojki i upisao pet blokada. Zamerili su mu neki što je šutirao previše, a on je mirno poručio.

„U nekom trenutku morate da preuzmete, jer je mom timu bilo neophodno da neko iskorači. Tri je više od dva, pa sam ovog puta uradio ono što sam morao“, rekao je Vembanjama i pokazao da ima taj liderski nerv. To pogotovo voli da vidi Popovič.

Zato spremite se za novu eru NBA lige koju će predvoditi Viktor „vanzemaljac“ Vembanjama.

BONUS VIDEO Alen se bunio, Željko: Nemoguće je to videti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar