Foto: Starsport

Košarkaši Srbije igraju protiv Nemačke u finalu Mundobasketa u Manili od 14.40 i valja pogledati kako se naš tim merio protiv nemačkog u zvaničnim mečevima.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Meč pred koji rastu napetost i tenzija, gde strepnju i nesigurnost menjaju euforija i osećaj – razbiće ih „orlovi“. I obrnuto.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve se to roji u glavama ljudi koji na zlato čekaju 21 godinu, od Indijanapolisa. U zemlji košarke to je dug period, a sada je šansa bolja nego pre.

Srbija je igrala finale Mundobasketa 2014. protiv američkog tima nabijenog NBA zvezdama, od kojih su neke danas kandidati i sigurni „stanari“ Kuće slavnih.

„Orlovi“ su zaslužili i finale 2010. da je sudija video očigledan aut Kerema Tundžerija u polufinalu sa Turskom. Amerikanci su i tada uzeli zlato.

Pre četiri godine smo kiksirali protiv Španije i Argentine, dok je o 2006. godini i tom periodu u srpskoj košarci tužno govoriti.

Za sve to vreme, nemačka košarka je rasla i razvijala se, pa danas imaju evroligaše i više igrača NBA kalibra.

Srbija se sa Nemcima ukrštala osam puta u prethodnih 13 godina i samo jednom na Svetskom prvenstvu. Bilo je to baš u Turskoj 2010. kada je Nemačka nanela Srbiji jedini poraz u grupi A.

Kuriozitet je da su tada dalje otišle Srbija, Argentina, Australija i Angola tim redom, dok je Nemačka sa petog mesta u grupi eliminisana, ali je sa 82:81 izašla na kraj sa srpskim timom posle dva produžetka (69:69).

Kosta Perović, Milan Mačvan i Novica Veličković su dobro uveli Srbiju u meč i „orlovi“ su vodili 17:14 posle prve četvrtine. Kasnije se razigrao Hajko Šafarcik sa osam poena u drugoj deonici, a i Jan Jagla je bio bitan faktor preokreta i +3 za Nemce na poluvremenu.

Demond Grin je potom preuzeo stvari u svoje ruke uz Štefena Hamana, pa je Aleksandar Rašić trojkama doneo Srbiji prvi produžetak u kom su Tepić trojkom i Kosta Perović slobodnim bacanjem obezbedili drugi. Epilog je bio takav da je Jagla dao trojku 64 sekunde pre kraja, Rašić je slobodnim bacanjima primakao srpski tim na poen minusa, ali nije preokrenuo za pobedu.

I nakon toga je bilo nekih tvrdih mečeva, ali sa drugih takmičenja, pa se još pamti koš za pobedu Nemanje Bjelice sa Evropskog iz 2015. i 68:66 za Srbiju.

Pamti se i kako je Nemačka pobeđivala u kvalifikacijama za Mundobasket u Kini sa 79:74 i 88:81, ali i kako je izašla na kraj sa našim timom 59:58 pre turnira u Turskoj 2010.

Srbija je prošle godine pre Evrobasketa slavila ubedljivo sa 83:56 i bilo bi lepo da odigra još jedan takav meč i u finalu u Manili.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar