Foto: FIBA

Košarkaši Danske poraženi su od Finske 89:85 u drugom meču grupe G u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025.

Srbiji je poraz Danaca odgovarao jer se osamila na vrhu grupe sa dve pobede, pošto su „orlovi“ posle Finske savladali i Gruziju, koju su Danci iznenadili u prvom meču.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovog puta Danska nije uspela da priredi novo iznenađenje iako je imala praktično sve u svojim rukama u prvom poluvremenu.

Mikael Jantunen je kod pobednika imao 19 poena, sedam skokova i četiri asistencije, Aleksander Madsen je ubacio 15 poena, Edon Mađuni 14, Elijas Valtonen 13, a Jakog Grandison 10.

U poraženom timu je Ife Lundberg imao 26 poena, Kevin Larsen 20, Mads Sturup 12, a Bakari Diba 11 poena i sedam skokova.

Danci su imali i 17 poena prednosti tokom prvih 20 minuta i sve su prosuli u trećoj četvrtini koju su Finci dobili sa 30:14.

Nije vredelo ni što su 30 minuta momci predvođeni sjajnim Ife Lundbergom bili u prednosti, pošto je Finska, koja nije prebacila pet razlike i koja je vodila tokom pet minuta meča, na kraju „otela“ pobedu.

Posle poluvremena završenog 58:42 za Dansku, Finci su na krilima Mikaela Jantunena i Aleksandera Madsena krenuli ka preokretu.

Jantunen je dao važnu trojku, posle koje je Edon Mađuni iznudio faul za tri penala, a kada je Jantunen iz prodora stigao do obruča semafor je za pet minuta treće četvrtine već pokazivao deset poena manje nego što je bilo na poluvremenu u korist Danske – 62:56.

Njena prednost je nastavila da se topi do kraja trećeg perioda, pa je posle trojke Remua Rajtanena bila samo dva poena, a posle polaganja Elijasa Valtonena bilo je 72:72.

Tako se ušlo u poslednju četvrtinu u kojoj je Finska pitanje pobednika rešila u poslednja dva minuta.

Jantunen je pogodio za preokret 85:84, Madsen je onda uhvatio alej-up, dok je Lundberg na drugoj strani promašio trojku 63 sekunde pre kraja.

Madsen je do kraja još jedanput fauliran, pa je iskoristio oba penala da samo potvrdi pobedu pošto je Lundberg do isteka vremena pogodio još samo jedno slobodno bacanje.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO: Sjajna akcija Petruševa i Mitrovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar