Košarkaši Srbije pobedili su Gruziju 76:63 u drugom kolu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

„Orlovi“ su u Tbilisiju upisali i drugu pobedu, pojačani evroligaškim igračima, pa se ove kvalifikacije do sada teško mogu porediti s nekim prethodnim ciklusima.

PROČITAJTE JOŠ:

Gruzija je bila više sparing partner, nego opasan rival, ali je u nekim momentima poslužila i kao upozorenje za Svetislava Pešića. Srbija je igrala uz oscilacije i na kvalitet Marka Gudurića, Vanje Marinkovića i nadahnutost Filipa Petruševa, te energiju Alekse Avramovića uspela da izbori drugi trijumf posle onog nad Finskom.

Meč je prelomljen u četvrtoj četvrtini kada je Gruzija još imala kakav-takav priključak, dok George Cincadze nije napravio nesportsku ličnu grešku da bi zaustavio kontru posle ukradene lopte Avramovića.

Srbija je tada sa deset poena viška otišla penalom Avramovića i trojkom Marinkovića iz dodatnog napada na 15 poena viška i konačno je slomila otpor upornih Gruzina.

Najefikasniji je kod pobednika bio Marko Gudurić sa 16 poena, Vanja Marinković je imao 15, Aleksa Avramović 12 poena i sedam asistencija, a Filip Petrušev 11 poena i osam skokova. U poraženom sastavu je Tornike Šengelija imao 19 poena i sedam skokova, dok je Džo Tomason imao 13 poena, a Đorđi Šermadini pet poena i devet skokova.

Filip Petrušev Srbija vs Gruzija u kvalifikacijama za Evrobasket Foto:.fiba.basketball

Prvo poluvreme igralo se po principu toplo-hladno. Tako su izabranici Svetislava Pešića igrali i u odbrani i u napadu.

Videlo se od starta da Gruzija nema ni tu sigurnost, ni uigranost u ofanzivi, pa je bilo jasno da će morati podosta da se oslanja na ono što u reketu Srbije uradi Toko Šengelija.

Kretanje lopte u napadu nije išlo kako bi želeli Aleksandar Džikić i igrači Gruzije, pa su pokušavali od starta da što više napadaju nepostavljenu odbranu „orlova“.

Pešić je izveo na parket Jaramaza, Gudurića, Mitrovića, Dobrića i Petruševa kao startere i Filip je ubacio prvu trojku na meču. Marko Gudurić je probao da bude agresivan od prvog minuta, odmah je uzvratio i Šengelija svojim prvim poenima.

Priključio se ubrzo i Đorđi Šermadini, Luka Mitrović je izveo lep potez za još dva poena Srbije, a timovi su bili u egalu sredinom prve četvrtine na 7:7.

Vanja Marinković Srbija vs Gruzija u kvalifikacijama za Evrobasket Foto:.fiba.basketball

Gruzini su uspeli i da povedu manjom serijom od pet poena, a kad se stegla odbrana Srbije, stigla je i prva opipljiva prednost, 16:10, posle trojke Ognjena Jaramaza.

Petrušev je u završnici prve četvrtine imao dve spektakularne rampe na Beki Bekauriju i Davitu Kakušadzeu, a Srbija je sačekala drugu četvrtinu sa 21:12.

U drugoj deonici je naš tim nastavio da igra po sličnom principu. Trojkom Alekse Avramovića Srbija je otišla na 24:14, Gruzija se vratila serijom poena do 26:23, a onda je Vanja Marinković ušao u seriju.

Išao je do koša, pogodio i trojku, pa je sa osam brzih poena doneo srpskom timu 38:25 posle sredine druge deonice. Završnicu tog perioda je Srbija odigrala lošije u napadu, Gruzija je to znala da kazni i primakla se na 38:31.

Gudurić je u trećoj četvrtini nastavio tamo gde je stao na početku meča i on je bio jedini na kog su saigrači mogli da se oslone.

Dušan Beslać Srbija vs Gruzija u kvalifikacijama za Evrobasket Foto:.fiba.basketball

Ubacio je šut za dva, pa onda i dva bacanja, a kad je Gruzija vezanim trojkama Šengelije i Tomasona prišla na -4, upravo je Gudurić imao spreman odgovor.

On i Ognjen Dobrić su dali po trojku, ona Markova je završila u obruču posle nekoliko odbijanja od obruča i Srbija je imala 51:41.

Avramović je ubrzo ubacio još jednu trojku za +11, ali je odmah Očhikidze uzvratio pogotkom spolja, a Burjandaze u tranziciji dvojkom.

Do kraja treće četvrtine je Petrušev pronašao bitan šut za dva, a ostaje žal što Dušan Ristić posle skoka u odbrani i jeftinog faula Burjanadzea nije ubacio nijedno od dva bacanja, pa je semafor posle 30 minuta pokazivao 60:52 za Srbiju.

Filip Petrušev Srbija vs Gruzija u kvalifikacijama za Evrobasket Foto:.fiba.basketball

Poslednja deonica nije idealno počela po „orlove“ jer je Beka Burjanadze pogodio za dva, a Šengelija ubacio dva penala posle promašene trojke Avramovića.

Međutim, onda je Vanja Marinković otišao prodorom do koša, pa je Avramović na centru ukrao loptu i iskoristio grešku u bloku igrača Gruzije.

Asistirao je Ristiću u kontri, a onda pogodio trojku i začas je prednost Srbije skočila sa četiri na 11 poena i 67:56.

Usledila je izgubljena lopta i nesportska lična Cincadzea, posle koje je Avramović dao jedno bacanje, a Vanja trojku za 71:56 sredinom četvrte četvrtine.

Od tog trenutka do kraja pitanje pobednika je bilo rešeno, a Gruzija nije uspela da ponovi igru iz druge i treće četvrtine gde je bila u egalu sa srpskim timom, pa sada ima dva poraza iz isto toliko mečeva u grupi G, dok Srbija ima dve pobede na prvom mestu.

Standings provided by Sofascore

Gruzija – Srbija 63:76 (12:21, 19:17, 21:22, 11:16)

Dvorana: Tbilisi arena, Tbilisi; Sudije: Johan Roso, Martin Horozov, Mihal Prok

Gruzija: Bekauri 0, Burjanadze 6, Džinčaradze 4, Kakušadze 2, Očhikidze 5, Šengelija 19, Šermadini 5, Tomason 13, Pakadze 3, Cincadze 6, Selektor: Aleksandar Džikić.

Srbija: Dobrić 5, Gudurić 16, Jaramaz 3, Mitrović 8, Petrušev 11, Avramović 12, Beslać 0, Davidovac 2, Đurišić 0, Koprivica 0, Marinković 15, Ristić 4; Selektor: Svetislav Pešić.

Gruzija - Srbija 63:76 (12:21, 19:17, 21:22, 11:16)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare