Pierija Henri (desno), Foto: EPA-EFE/L. Rico

Pierija Henri bio je pre nekoliko godina jedan od najboljih plejmejkera u Evropi, ali je onda došlo do doping skandala, koji mu je uništio karijeru.

Dugo je bila misterija šta se desilo sa Henrijem otkako je pao na doping testu krajem prošle sezone, a sada je stigla nova presuda FIBA, po kojoj će pomenuti košarkaš biti suspendovan do 13. januara 2027. godine, odnosno narednih 48 meseci.

Kako stoji u saopštenju, Henri je suspendovan zbog upotrebe ili pokušaja upotrebe zabranjene supstance. Navodno, Henri nije imao pozitivan uzorak na doping kontroli, već je lažirao uzorak urina, odnosno koristio je sintetički.

PROČITAJTE JOŠ:

Videćemo da li će Henri imati pravo na žalbu, pošto je na primer Dinos Mitoglu svojevremeno kažnjen na 2,5 godine, ali mu je ovog leta kazna umanjena, pa se posle godinu i po vratio košarci.

Pijerija Henri je u sezoni 2022/23 odigrao 13 mečeva za Baskoniju u Evorligi, a beležio je 9,9 poena uz 6,2 asistencije, 2,8 skokova i 1,4 ukradenih lopti.

„Totalbasket“ iz Grčke je nekada pisao da se Crvena zvezda interesovala za Henrija, a ovaj plejmejker je igrao i za Baskoniju, Fenerbahče, Uniks, Tofaš, Hapoel Eilat, Ulm i Vitu iz Tbilisija. Pokušao je da ode i u NBA, ali nije mogao zbog doping skandala.

Kod Duška Ivanovića, bivšeg trenera Zvezde, postao je šampion Španije sa Baskonijom 2020, a bio je i deo najboljeg tima ACB lige, između ostalog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar