Foto: Printscreen Youtube / WToll11

Košarkaš Toleda Majls Kouplend, koji je i vatrogasac, uspešno je izvršio reanimaciju srca na sudiji koji se srušio usred utakmice.

Majls Kouplend, završio je 24-časovnu smenu kao vatrogasac u Toledu i odvezao se u Njujork 11. juna da bi sa svojim timom Toledo Glas Siti igrao u utakmici plej-ofa, polu-profesionalne Košarkaške lige protiv Džejmstaun Džeksa.

PROČITAJTE JOŠ

Usred utakmice, sudija Džon Skali se srušio na teren, a Kouplend je odmah pritrčao da pomogne.

„Bilo je nekako instinktivno. Iznenadilo me je koliko sam brzo uspeo da se prebacim u taj režim, posebno kada sam bio na košarkaškoj utakmici. Vatrogasci i kada su bez posla, zaista nisu bez posla. Uvek morate da pazite na zajednicu i šta se dešava oko vas“, rekao je Kouplend.

Reanimaciju je izvodio 10 minuta, što je na kraju pomoglo da sudiji spase život.

Kouplend je rekao da je reanimaciju počeo da primenjuje, kada nije osetio puls kod sudije. Skali je bio svestan, pričao je kada je iznesen na nosilima i prebačen u obližnju bolnicu.

Skali je sudija već 40 godina, a ove nedelje bi trebalo da ima operaciju srca kako bi popravio blokadu koja je dovela do kolapsa.

„Bio je ovo božanski trenutak, da sam bio tu na pravom mestu u pravo vreme“, kaže Kouplend.

Njegov tim je pobedio tu utakmicu rezultatom 96:93, a on je postigao samo dva poena. 

„Ovakav momak zaslužuje da bude veličan. Ne samo zato što je spasao život, već zbog skromnosti sa kojom se posle toga nosio“, rekao je predsednik lige Dejvid Megli.

PROČITAJTE JOŠ

Kouplend je vatrogasac u vatrogasno-spasilačkoj službi Toleda oko godinu dana. Igrao je koledž košarku na Univerzitetu Trine u Indijani, a ovo mu je prva sezona u Košarkaškoj ligi.

Zbog smena na poslu, u stanju je da stigne na treninge i utakmice samo kada ima slobodan dan.

„Ovo je uobičajena hitna situacija i svako bi trebalo da zna bar osnove reanimacije, jer se ovo može desiti svakom“, rekao je Amerikanac.

„Nisam osetio kao da sam uradio nešto posebno. To je ono zbog čega sam ovde. Mislim da me ljudi vide kao heroja, ali ja sebe ne vidim tako“, završio je Kouplend.

BONUS VIDEO Golden Stejt – Novi stari šampioni NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar