Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

ACB liga je položila prvi deo završnog ispita za sezonu 2019/2020. Stidljiva ideja o turniru sa 12 ekipa prelila se u realnost.

Tačnije svi učesnici su se okupili u Valensiji i prethodnih pet dana, u specifičnim uslovima, shodno zdravstveno-sigurnosnim preporukama i pravilima, pripremali se za odlučujuće borbe za špansku krunu koje će početi u sredu.

„Samo da počne…“, s nestrpljenjem kaže za Nova.rs Vanja Marinković, uzdanica Valensije, koji je bez obzira što je njegova ekipa domaćin, kao i svi gosti, morao da pomenutih pet dana provede na relaciji hotel – dvorana.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kako kaže, taj vid izolacije svih timova od ostatka sveta, nije bio težak, kako mnogi misle.

„Bio je to svojevrstan put u nepoznato, jer nismo znali kako ćemo se osećati u datim okolnostima. Ali zar put u nepoznato nije bio i tokom pandemije? Nije što je u moj klub organizator završnice, ali za sada sve funkcioniše besprekorno, od vidova kontrola koje su, pre svega uvedene u interesu našeg zdravlja, pa nadalje. Mislim da će više o njima biti priče kasnije, kada se završi takmičenje, naravno u pozitivnom smilu.“

I ljubitelji košarke u Španiji s nesptrpljenjem očekuju prvo podbacivanje lopte, a svakog dana, dok traje grupna faza, biće ih majmanje tri, koliko će se dnevno igrati utakmica. Imena igrača i timova su poznata. Još je nepoznanica u kakvoj će formi biti ekipe.

„Iskreno, ni mi još ne znamo, jer smo svi zajedno imali dugu pauzu. Ali, da se ne vraćamo na to što je iza nas, već da gledamo unapred.“

A „unapred“ su mečevi, bez publike, pa Valensija, iako organizator turnira, neće imati prednost domaćeg terena, izuzev toga što su njeni igrači navikli na „La Fontetu“, za razliku od rivala.

„Gledao sam ovih dana nekoliko utakmica prvenstva Nemačke. Izleda čudno onako bez publike. Ali, opet uželeli smo se košarke. Čim krene utakmica zaboravite na spoljašnost, fokusirani ste na teren, uskočite u ritam koji svi volimo. Naravno svi bismo želeli da osvojimo pehar. Tačno je da nismo mali prostora za trening mečeve, trebaće malo vremena da se ‘nađemo’. Ali, idemo utakmicu, po utakmicu, pa da vidimo kako će da bude“, kazao je Marinković.

Podsetimo, usled nepredviđene pauze zbog koronavirusa, Liga Endesa promenila je format završnice te će se 12 ekipa od 17. do 30. juna boriti za trofej. Učesnici su podeljeni u dve grupe po šest klubova, a domaćin Valensija je u grupi sa Real Madridom, Saragosom, Andorom, Burgosom i Kanarijom. Prvi duel Markovića i njegove saigrače očekuje 18. juna protiv Andore.

Po dve najbolje ekipe iz obe grupe plasiraće se u polufinale zakazano za nedelju, dok će se finale odigrati 30. juna.

Grafika: ACB liga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar