Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Cedevita Olimpiju 83:82 u derbiju 17. kola regionalne ABA lige.

Meč je rešen u neverovatno napetoj završnici u kojoj je delovalo da je sve rešeno trojkom Jogija Ferela na dva minuta pre kraja, kada je Cedevita Olimpija otišla na +5.

PROČITAJTE JOŠ:

Umesto toga, usledile su trojke Nikole Ivanovića i Ostina Holinsa, onda i faul nad Ivanovićem koji do tog trenutka nije mogao da pogodi gotovo ništa.

Realizovao je dva penala za 83:82 u korist Zvezde, dok je Cedevita Olimpija za sedam i po preostalih sekundi promašila šut za pobedu.

Najefikasniji je kod crveno-belih bio Ostin Holins sa 18 poena, Nejt Volters je ubacio 14, Branko Lazić 11, a Nikola Kalinić deset.

U timu Cedevita Olimpije je prednjačio Jaka Blažič sa 21 poenom, 13 je imao Zek Ogast, 12 Alen Omić, a po deset Jogi Ferel i Melvin Edžam.

Zvezda je tokom prvog poluvremena igrala krajnje promenljivo.

Od perioda kada je šut bio veoma dobar, preko onih kada su se kao na traci gubile lopte, do toga da je Dejan Radonjić mogao samo da se nervira gledajući odbranu svog tima.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

Cedevita Olimpija je igrala brže, u tranziciji i iz kontri je mučila goste, koji su organizovanim akcijama i trojkama održavali ravnotežu.

Tokom prva tri minuta već su viđene tri trojke koje su nagovestile revolveraški obračun u Stožicama.

Tako je protekla i čitava prva četvrtina – brzo, efikasno i sa velikim brojem poena.

Ekipe su bile izjednačene i ni Cedevita Olimpija, ni Zvezda nisu mogle da se odlepe u prvih pet minuta do 14:14.

Slovenci su bili bolji u skoku i kontri, crveno-beli u šutu i distribuciji lopte.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

Od tada kreću problemi, pre svega zbog Jake Blažiča i Alena Omića. Njih dvojica su poentirali, pomogao je i Zek Ogast i prednost Slovenaca je začas došla do 27:18 na dva i po minuta pre kraja prve deonice.

Zvezda je uspela da tu zaustavi domaćina i serijom 14:1 do prvih minuta druge četvrtine uspe i da povede sa 32:28.

Do poluvremena je Cedevita Olimpija ostala bolja u skoku, a ekipe su u tvrđoj drugoj četvrtini ostale u egalu 43:43.

Foto: Cedevita Olimpija/Tine Ruzic/Aba Liga

Treća četvrtina je počela sa tri promašaja Cedevita Olimpije za tri poena i prvim košem Nikole Kalinića.

On je u tim trenucima prepoznao da bi trebalo da povuče i pogodio je i trojku za 50:47, što mu je bio sedmi poen za tri minuta.

Kada je i Volters pod košem izbio loptu Omiću, a Holins ubacio trojku i svoj 12. poen, Zvezda je otišla na 55:50.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

Imala je u tom periodu i sedam poena prednosti, ali je sa tri uzastopne greške sve to poništila.

Cedevita Olimpija se pred kraj treće četvrtine potpuno vratila u igru i drama se nastavila i u poslednjih deset minuta.

Na početku četvrte četvrtine Lazić je „ćoškario“ i dao bitnu trojku, koju je delom poništio Zek Ogast posle ofanzivnog skoka.

Foto: Cedevita Olimpija/Tine Ruzic/Aba Liga

Novu trojku je ubacio Lazić, ali je i Blažič na drugoj strani igrao kao „na baterije“ i vratio je koš spolja.

Davidovac je pokušavao i promašivao, Zvezda je do pet minuta pre kraja održavala posed prednosti, ali je Cedevita sve vreme bila u igri.

To se umalo osvetilo beogradskom timu kada su izgubljene lopte počele da stižu na naplatu, a igrači slovenačkog tima počeli da pogađaju.

Ipak, u napetoj završnici se tim Dejana Radonjića nekako izvukao, imao je i malo sreće kod šuta Ferela za pobedu i ostao neporažen u drami slovenačke dvorane.

Crveno-beli sada imaju skor od 14 pobeda i samo jedan poraz, što ih učvršćuje na prvom mestu ABA lige pred naredne izazove.

Cedevita Olimpija – Crvena zvezda 82:83 (28:28, 15:15, 21:22, 18:18)

Hala: Stožice, Ljubljana; Sudije: Tomislav Hordov, Igor Dragojević, Tomislav Stapić

Cedevita Olimpija: Ferel 10, Blažič 21, Edžam 10, Omić 12, Pulen 0, Murić 8, Ogast 13, Dragić 8, Duščak 0; Trener: Jurica Golemac.

Crvena zvezda: Dobrić 7, Kalinić 10, Mitrović 4, Vajt 4, Holins 18, Volters 14, Davidovac 4, Kuzmić 3, Lazić 11, Marković 0, Ivanović 8; Trener: Dejan Radonjić.

Četvrta četvrtina:

40′ Neverovatna pobeda Zvezde!

Trojke Ivanovića i Holinsa, pa onda faul nad Nikolom i njegova slobodna bacanja, Ferel promašuje šut za pobedu sa trojke, Zvezda rešava meč u svoju korist 83:82.

38′ Totalna ludnica u reketu, Slovenci pred pobedom

Blažič ne pogađa trojku, pa onda Dragić zicer, Kuzmić u sedećem položaju hvata loptu, a Volters poentira u kontri. Ponovo Omić rešava akciju svog tima, a onda Ferel daje trojku, Cedevita Olimpija ima pet poena prednosti na dva minuta pre kraja 80:75.

36′ Slovenci opet u vođstvu!

Davidovac i Holins neprecizni za tri poena, Ferel rano napada obruč prodorom i dobija faul za dva penala. Edžam u sledećem napadu hvata ofanzivni skok, Cedevita Olimpija ima seriju 9:2 i vodi 75:73.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

34′ Ponovo „trica“ Zvezdinog kapitena!

Ušunjala se lopta u obruč posle Lazićevog „stepbeka“ za tri poena i njome je na najbolji način iskoristio generalno slab napad Zvezde. Ipak Blažič je to anulirao svojom trojkom i svojim 21. poenom. U međuvremenu je jedan šut promašio Davidovac – 71:69 vode gosti.

32′ Bitna trojka Lazića!

Dao je koš iz ugla kapiten crveno-belih, ali je sve to upropastila Zvezda tako što je dozvolila Ogastu ofanzivni skok u jednom od narednih napada – 68:66 za Zvezdu.

Treća četvrtina:

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

30′ Velika drama u završnici, Blažič promašio za vođstvo

Lazić koristi dva slobodna bacanja, statičan napad Crvene zvezde. Vajt ne pogađa sa poludistance, Melvin Edžam vraća svoj tim na poen zaostatka, a Vajtu je u gužvi izbijena lopta.

Izgubio ju je, a Cedevita Olimpiji je preostalo 16 sekundi da uradi nešto više i možda preokrene rezultat. Slovenci su to propustili jer je Blažič bacio „er bol“ sa trojke.

Foto: Cedevita Olimpija/Tine Ruzic/Aba Liga

28′ Zvezda ređa greške, problem za Kalinića

Koraci Kalinića, asistencija Blažiča za Ogasta, drži se Cedevita Olimpija (63:60). Vajt odmah posle greške Kalinića gazi aut liniju, a domaćin je propustio da to kazni zicerom Ogasta i trojkom Blažiča.

Međutim, Kalinić je napravio i treću uzastopnu grešku za Zvezdu, napravio je četvrti faul i Cedevita Olimpija je smanjila slobodnim bacanjima Blažiča – 63:62 za Zvezdu.

26′ Trojke Kalinića i Holinsa

Dragić je ubacio jednu na drugoj strani, a onda i Omić pogađa uz faul pod košem. Zvezda je imala sedam poena viška, Omić je to spustio na četiri (60:56). Holins je ubacio i 15. poen trojkom, Ogast je zakucao, a Kalinić je posle greške Voltersa presekao dodavanje za alej-up Slovenaca – 63:58 za crveno-bele.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

24′ Sedam poena Kalinića u tri minuta!

Trojka Kalinića, pa pogodak Voltersa, tri poena su ubacili i Slovenci, dok je Volters izbio loptu Omiću iz ruku pod košem – 52:50 za Zvezdu.

22′ Prvi poeni Kalinića

Najbolji igrač Zvezde ove sezone je tek na startu drugog poluvremena uspeo da se upiše u strelce, a onda je napravio treći faul uz opomenu sudija. Dragić i Murić su promašili trojke, ali je Blažič ukrao loptu Holinsu i zakucao 45:45. Omić je u sledećem napadu poentirao pod košem, Kalinić je fauliran u prodoru – 47:47.

Druga četvrtina:

Foto: Cedevita Olimpija/Tine Ruzic/Aba Liga

20′ Egal na poluvremenu!

Radonjić se nervira zato što odbrana njegovog tima nije zadovoljavajuća, domaći igrači su vezali četiri poena i poveli 43:40, ali je onda Kuzmić uz faul završio napad poenima iz okreta – na poluvremenu 43:43.

18′ Mnogo izgubljenih lopti

Na obe strane ih ima, nije samo u Zvezdi. Dragić je sa linije penala vratio egal 38:38, Dobrić je odlično istrčao kontru posle pokupljene lopte Voltersa, a Murić je bio polovičan sa penala – 40:39 za Zvezdu.

16′ Volters je promašio zicer u kontri

Šteta, mogla je Zvezda da ode dalje od 38:36. Ovako, posle ukradene lopte Dragića i pogotka Blažiča u tranziciji, pa potom i polaganja Voltersa i promašaja Kuzmića, Volters ne realizuje kontru crveno-belih – dva poena prednosti za Zvezdu.

Foto: Cedevita Olimpija/Tine Ruzic/Aba Liga

14′ Cedevita ne pušta Zvezdu da se odlepi

Maestralan potez i prodor Arona Vajta za 36:34, ali Cedevita Olimpija više ne zaostaje za gostima, a uz to je presekla i nekoliko akcija, dok je Ogast poentirao i pod košem. Čim se vrate Blažič, Ferel i Dragić, počinju problemi za Zvezdu.

12′ Vodi Zvezda posle serije 12:1!

Bilo je 27:18 za Cedevita Olimpiju u završnoj fazi prve deonice, od tada sve ide na ruku Holinsu i ekipi, Ostin pogađa za dva i 30:28 u korist gostiju. Luka Mitrović je promašio zicer, inače je mogla da bude i ubedljivija serija.

Prva četvrtina:

10′ Crveno-beli u seriji!

Zvezda je napravila seriju 7:0 i vratila se u igru. Ivanović je dao trojku, Luka Mitrović je realizovao dva slobodna bacanja, a onda je i Holins ubacio dva, pre nego je Zek Ogast ubacio jedan penal (28:25). Posle dobro organizovane akcije Lazić je ostao sam u ćošku, dao je trojku i do kraja četvrtine je ostalo nerešeno 28:28.

8′ Veoma dobra rola Blažiča, Zvezda u sve goroj poziciji

Holins je napravio faul za dva slobodna bacanja, onda Blažič rešava napade u ranoj fazi za već dvocifren broj poena, čak deset. Holins je u međuvremenu ubacio koš za Zvezdu – 27:18.

6′ Spavao je Davidovac u odbrani…

Trojka Holinsa za novi egal Zvezde, ali i nova mini-serija slovenačkog tima. Najpre Edo Murić, onda i Ferel i Omić pored Davidovca, Cedevita Olimpija vodi 18:14.

4′ Slovenci veoma dobri na startu

Koš Voltersa za prvo vođstvo Zvezde, odmah uzvraća trojkom Jaka Blažič, Dobrić se nadovezuje novim košem, da bi seriju poena sadašnjih i bivših igrača Zvezde, kompletirao Alen Omić dvojkom za 12:9 u korist Cedevita Olimpije.

2′ Trojke na obe strane

Dve daju igrači Cedevita Olimpije, jednu za Zvezdu daje Ognjen Dobrić koji je nastavio tamo gde je stao protiv Asvela – 6:5 za Cedevita Olimpiju.

BONUS VIDEO: Dejan Radonjić o ideji Željka Obradovića za menjanje evropske košarke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar