Srbija kosarka sampionke Evrope
Srbija šampion Evrope u ženskoj košarci Foto:JOSE JORDAN / AFP / Profimedia

Košarkašice Srbije osvojile su titulu prvaka Evrope pobedom nad Francuskom u finalu rezultatom 63:54.

Francuska je u meč ušla nešto bolje, trojkom Valerijane Vukosavljević su stigle do 5:2, kada se razigrala Sonja Vasić. Prvo je pogodila za tri, odigrala sjawjno leđima (7:7), a pogotkom Ane Dabović za tri izabranice Marine Maljković su stigle do 10:7, i tu prednost su sačuvale do kraja prve četvrtine, koju su rešile u svoju korist, 14:11.

PROČITAJTE JOŠ...

Sjajno je otvorena druga deonica, poenima Ivon Anderson i Anđele Dugalić razlika je otišla na +7, ali je Gebi Vilijams pogodila trojku, a uz još dva koša Francuska je došla do poravnanja.

Na seriju Francuske usledio je brutalan odgovor Srbije, koja je poenima Anderson, Jelene Bruks, zatim trojkom Vasić došla do +13 (31:18), ali je u završnici poluvremena usledio pad, pre svega u odbrani. Vezala je Francuska dve trojke, precizne su bile Vukosavljević i Sara Mišel, dok je Vukosavljevićka sa penala postavila konačnih 31:26 nakon prvih 20 minuta igre.

Početak druge deonice protekao je u apsolutnoj dominaciji Srbije, koja je na sjajnu odbranu dodala i osam poena, od čega dve trojke Ane Dabović, pa je rezultat sredinom treće deonice bio 39:26, a poenima Ivon Anderson nakon savršene asistencije Tine Krajišnik razlika je otišla na +15.

Razlika je nastavila da raste, pa je nakon trojke Nevene Jovanović ona otišla do 46:28 sredinom treće deonice, ali je potom usledio pad. Francuska je Srbiju spustila na dva poena do kraja četvrtine, postigla 12, pa je pred završnih 10 minuta prednost bila samo osam poena razlike.

Nakon što nijedna ekipa nije poentirala u prvom minutu poslednje deonice prvo je Ivon Anderson pogodila za dva, nadovezala se Jelena Bruks trojkom, a upravo je kapiten Srbije poenima na 3:33 pre kraja meča stavila meč van domašaja Francuske.

Uspele su da priprete, pogodile su dve trojke preko Žones, ali je Srbija bez većih poteškoća sačuvala razliku i donela veliko slavlje Srbiji.

Ovo je našoj selekciji drugo zlato, pošto su se prvi put na krov Evrope popele 2015. godine.

Francuska – Srbija 54:63 (11:14,15:17,14:17,14:15)

Dvorana: Pabeljon Munsipal font de Sent Luis (Valensija); Sudije: Maj Kazuko Forsberg, Gvidas Gedvilasw, Vojčeh Liška

Francuska: Epupa, Mijem 2, Šateru 6, Gruda 5, Klak 2, Mičel 6, Vukosavljević, Rupert, Vilijams 5, Žones 13, Duše, Čačuan

Srbija: Vasić 12, Čađo, Jovanović 3, Bruks 15, Butulija, Crvendakić, Anderson 18, Dabović 9, Škorić 2, Janković, Dugalić 2, Krajišnik 2

Kraj!

Srbija je šampion Evrope!

39′ Anderson kao na basketu, brze trojke Francuske

Pogodak na drugi obruč, uzvratila je Žones, 61:51. Pogodila je Francuska drugu trojku, 61:54.

38′ Vreme prolazi, titula sve bliža

Francuska ne koristi svoje napade, vreme protiče, Srbija sa druge strane na svaki koš Francuske ima odgovor, pa na 2:23 ima +11.

35′ Srbija čuva razliku

Dobro Srbija igra u odbrani, u napadu čuva prednost, pa sredinom poslednje deonice razlika je 57:46 za Srbiju.

32′ Koš Ivon Anderson, Srbija na +10

Pogodila je sa poludistance „bez koske“, uzvratila je Šateru, Francuska ponovo smanjuje na -8, ali je Jelena Bruks trojkom vratila dvocifrenu prednost.

31′ Počela je poslednja četvrtina

Prvo dva promašena zicera Tine Krajišnik, potom sjajna odbrana, krađa, ali nije poentirala Ivon Anderson. Nije sa druge ni Žones.

30′ Francuska prišla na -8

Dobro se snašla Žones i pogodila za dva poena, primakla svoj tim na 48:36, nakon čega je Škorić napravila faul u napadu, arbitri su dosudili nesportski faul. Šateru je pogodila oba bacanja, potom je Krajišnik napravila faul na 0.9 sekundi pre kraja treće deonice. pa je Francuska prišla na osam poena minusa.

29′ Šteta, velika šteta… 

Došla je Ivon Anderson do lopte, ali je pokušala da pasom iza leđa uposli Krajišnik. Lopta je otišla preko ruku igračice Srbije, završila u autu, kaznila je Marin Žones trojkom, primakla svoju selekciju na 48:34, pa je Maljković zatražila minut odmora kako bi sprečila mogućnost nastanka serije.

Srbija vs Francuska
Srbija vs Francuska Foto:FIBA

26′ Francuska je u nokdaunu!

Ponovo je bila precizna Ivon Anderson sa poludistance za 43:28, a nakon što je lopta posle odlaska u aut dosuđena Francuskoj iako je Mijem udarila u glavu pre nego što je napustila igralište dosuđen je faul u napadu ovoj igračici, pa je Srbija dobila šansu da dodatno poveća razliku. Ispalo je najbolje, Jovanović je pogodila trojku, 46:28!

25′ Nova trojka Ane Dabović

Nakon jedne u poslednjoj sekundi napada, usledila je druga sa oko sedam metara, 39:26 za Srbiju. Usledila je savršena asistencija Tine Krajišnik, pogodak Ivon Anderson, +15!

22′ Na tribinama je i Toni Parker

Legendarni plej San Antonio Sparsa gleda finale, a na terenu Srbija trojkom Ane Dabović odlazi na +10.

Toni Parker na meču Srbija vs Francuska
Toni Parker na meču Srbija vs Francuska Foto:EPA-EFE/Miguel Angel Polo

21′ Počelo je drugo poluvreme

Odlična odbrana Srbije, pre svega Sonje Bruks, sa druge strane Sonja Vasić je faulirala Vukosavljevićku u napadu, pa je propala prva šansa za poene. Ipak, ponovo su odigrale sjajnu odbranu igračice u plavoj opremi, a Sonja Vasić prelepim prodorom donela +7.

Kraj prvog poluvremena

Srbija je imala i 13 poena viška, Francuska je odgovorila sa osam vezanih poena, pa je rezultat nakon 20 minuta igre +5 za Srbiju, 31:26.

19′ Nova trojka Francuske

Ušle su igračice Marine Maljković u kontra-ritam, Francuska je to iskoristila, pa su preko Sare Mišel došle do -7, a nakon faula Crvendakić nad Vukosavljevićkom razliku smanjile na -5.

18′ Francuska na -10

Trojka Vukosavljević za Francusku, ostala je sama i pogodila, 31:21.

16′ Vasić za tri, Srbija na +11

Nakon promašaja Francuske i isteka napada Anderson je krenula u kontru, videla Vasićku samu na trojci, pa je na semaforu ubrzo stajalo 27:18, a nakon nove sjajne odbrane i prodora Anderson je povećala na 29:18.

15′ Anderson „izmislila“ poene

Nakon nešto dužeg napada Anderson je uspela da se izbori za prostor, probije odbranu Francuske i pogodi. Na njena dva poena nadovezala se i Jelena Bruks – Srbija je na +6!

Srbija vs Francuska
Srbija vs Francuska Foto:FIBA

14′ Spetljala se Jelena Bruks

Promašila je Vasić iz teške pozicije, ali je sjajno skočila u napadu Bruks, no nije uspela da poentira, pošto je jedna od igračica Francuske zakačila loptu dovoljno jako da kapiten Srbije izgubi kontrolu nad njom. Odlična je u odbrani bila i Krajišnik, otvorila kontru, ali Jovanović nije uspela da pogodi za tri.

11′ Sjajan početak druge četvrtine Srbije, Francuska uzvratila serijom

Srbija je vezala dva sjajna napada i došla do +7 poenima Ivon Anderson i Anđele Dugalić. Razliku je na četiri poena vratila Gebi Vilijams, čime je započela seriju Francuske, koja je poenima Mišel i Žohanes došla do poravnanja, 18:18.

10′ Sjajan potez Tine Krajišnik

Uhvatila je loptu nakon promašaja Crvendakićeve, izborila se za prostor i pogodila horog, pa Srbija na odmor ide sa 14:11.

7′ Trojka Ane Dabović, Srbija vodi

Nakon veoma lošeg šuterskog početka obe ekipe (Francuska iz igre 4/12, Srbija 4/14), Srbija je stigla do vođstva trojkom Ane Dabović. Smanjila je Šateru.

Srbija vs Francuska
Srbija vs Francuska Foto:EPA-EFE/Kai Forsterling

5′ Sjajna rola Vasićke

Prvo tri poena Sonje Vasić, zatim i odlična igra leđima, pa nakon pet minuta igre na semaforu stoji 7:7.

3′ Prva trojka na meču

Valerijana Vukosavljević je pogodila za tri poena i donela Francuskoj 5:2, potom je Mijem lepo izblokirala Tinu Krajišnik, ali nisu uspele da poentiraju.

1′ Nerešeno posle prvog minuta

Prvo je pogodila Sandrin Gruda za 2:0 za Francusku, ali je Jelena Bruks bila precizna i asistenciju Sonje Vasić pretvorila u poravnanje.

20:59 Ovako je bilo pre šest godina u Budimpešti…

20:57 Put Francuske ka finalu

Francuska je do finala savladala Hrvatsku 105:63, Francusku 71:51, Rusiju 85:59, potom su u četvrtfinalu bile bolje od Bosne i Hercegovine 80:67, dok je Belorusija preskočena nakon 73:61.

20:55 Put Srbije ka finalu

Izabranice Marine Maljković su pre borbe za zlato savladale Italiju 86:81 nakon produžetka, potom Grčku 85:51, i Crnu Goru 87:75 u trećoj rundi, zatim su bile bolje od Španije nakon produžetka 71:64, i na kraju Belgiju 74:73.

20:52 Belgija trećeplasirana

Sjajnom partijom Eme Meseman, uz 21 osvojen poen, Belgija je stigla do bronzane medalje pobedom nad Belorusijom 77:69.

Dobro došli na prenos meča finala Evropskog prvenstva za košarkašice između Srbije i Francuske na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram