foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Zvezda napravila ogroman korak ka top 8 Evrolige.

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Makabi iz Tel Aviva rezultatom 84:77 u 29. kolu Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč se igrao u hali „Aleksandar Nikolić“, a u prvom redu tribina našao se i Novak Đokovićom sa suprugom Jelenom i bratom Đorđem.

Zvezda je bila bolja tokom čitavog meča, a Makabi je vodio svega nekoliko sekundi u trećoj četvrtini.

Najefikasniji u pobedi crveno-belih bio je Nikola Kalinić sa 15 poena i po pet skokova i asistencija. Dvocifreni su bili još i Voltersa sa 12, Holins sa 11 i Dobrić sa deset poena, od kojih su neki stigli u ključnim momentima utakmice.

Kod Makabija istakao se Džejms Naneli sa 24 poena i četiri asistencije, dok je Vilbekin dodao 14.

Zvezda je savladala direktnog rivala za top 8 fazu i sada ima skor od 11 pobeda i 12 poraza, a zauzima sedmo mesto na tabeli.

Sa druge strane Makabi je osmi sa skorom 11-11.

Važno je napomenuti da beogradski tim ima i bolji međusobni skor, pošto je savladala Makabi u oba duela ove sezone.

Zvezda je odlično otvorila meč i nakon dva minuta vodila je sa 10:4. Evans je zakucavanjem prekinuo seriju crveno-belih, a Kalinić je promašio promašaj Holinsa za tri.

Nakon četiri minuta meča, Holins, Kalinić i Volters imali su po četiri poena, a Kuzmić isto toliko skokova.

Makabi se nije najbolje snašao u svojim napadima, Zvezda ih je terala na teške šuteve, a nakon tajm-auta za tri je pogodio i Ivanović – 17:6.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Holins je pred kraj prvih deset minuta vezao pet poena, a Mitrović je nakon ofanzivnog skoka lako poentirao za 24:10 za Zvezdu.

Druga četvrtina počela je u nešto sporijem ritmu za Zvezdu, pošto je Vilbekin pogodio uz faul, a Rejnolds je bio precizan sa poludistance – 24:15.

Ipak, Zvezda je ponovo napravila veliku prednost na krilima Dobrića i Voltersa – 33:19.

Makabi je od tog trenutka zaigrao bolje, Vilijams i Žižić su pogađali, a pred kraj prvog poluvremena Makabi je napravio seriju 5:0, čime je prišao na 42:39.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Zvezda je odlično otvorila treću četvrtinu, pošto su Voletrs, Kalinić i Vajt pogodili trojke i ceo „Pionir“ je bio na nogama.

Nadovezao se i Kuzmić sa dva zakucavanja, a Žižić je ubvratio samo jednom za 55:44.

Peh za Zvezdu bila je povreda Holinsa u 25. minutu utakmice. Amerikanac je uhvatio ofanzivni skok, ali je nezgodno doskočio, te nije mogao da ostane na nogama. Ubrzo se pridigao, ali ga je Radonjić izveo iz igre, te se više nije vraćao.

Vilbekin i Žižić su držali Makabi u igri, a Dibartolomeo je prvim košem na meču doveo izraelski tim u prednosti 60:59.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Ipak, Dobrić je tada uzeo loptu u ruke, najpre je pogodio trojku, a onda je u sledećem napadu pogodio tri bacanja.

Zvezda je pred završnih deset minuta imala prednost 65:60.

Lazarević i Davidovac su vezali sedam poena na startu poslednje deonice, a Makabi je bio prinuđen na tajm-aut – 72:60.

Usledila je serija Izraelaca 4:0, ali je Kuzmić prekinuo niz promašaja beograsdskog tima. Naneli je „proradio“ u poslednjih tri minuta kada je postigao čak tri trojke, ali to nije bilo dovoljno pošto su Kalinić, Mitrović i Dobrić dobrom odbranom i strpljivim napadima rešili meč u korist Zvezde.

Volters i Kalinić su bili sigurni sa penala za konačnih 84:77.

EVROLIGA, 29. kolo

ČETVRTAK

Crvena zvezda – Makabi 84:77

Alba – Olmpijakos 20.00

Asvel – Baskonija 20.00

Real Madrid – Olimpija Milano 20.45

PETAK

Žalgiris – Barselona

Monako – Efes

Standings provided by SofaScore LiveScore

Crvena zvezda – Makabi 84:77 (24:10, 18:29, 23:21, 19:17)

Hala: Aleksandar Nikolić, Beograd. Sudije: Boris Rižik, Emilio Perez, Rain Perandi.

Crvena zvezda: Davidovac 5, Ivanović 7, Volters 12, Dobrić 10, Kalinić 15, Holins 11, Lazić 3, Vajt 5, Kuzmić 8, Lazarević 2, Mitrović 6, Simonović. Trener: Dejan Radonjić.

Makabi: Naneli 24, Žižić 10, Vilbekin 14, Dibartolomeo 6, Kalojaro, Ziv, Rejnolds 4, Vilijams 13, Blejzer, Evans 4, Tomas. Trener: A. Even.

Četvrta deonica:

KRAAJ! Pobeda Crvene zvezde nad Makabijem 84:77

Vilbekin je promašio za tri, a Kalinić je iskusno pogodio sa niskog posta. Nakon tajm-auta Makabi je još jednom promašio, a Kalinić je bio siguran sa penala. Konačan rezultat postavio je Naneli sa laganim poenima u kontri.

38′ Zvezda drži prednost, Naneli ne staje – 80:73

Dobrić je ukrao loptu, Mitrović je pronašao Kalinića za lake poene iz reketa. Naneli je brzo šutnuo i pogodio trojku. Mitrovič je poentirao nakon okreta.

37′ Naneli „eskplodirao“ – 76:70

Kuzmić je prekinuo niz Zvezdinih promašaja, ali je Naneli pogodio još jednu trojku. Ubrzo je upisao još jednu. Volters je iznudio dva bacanja i pogodio oba.

35′ Zvezda vezala loše poteze, Radonjić zvao tajm-aut – 72:64

Makabi je izgubio loptu, ali je Davidovac promašio trojku. Nije uspeo da pogodi Vilbekin, ali je Naneli pametno iznudio faul za lake poene sa penala. Kuzmić nije uhvatio loptu u reketu, a Vilbekin je istrčao od koša do koša za lake poene.

33′ Davidovac proradio kad treba – 72:60

Dobriću je lopta izašla iz koša, a Žižić je napravio faul u napadu nad Mitrovićem. Davidovac je pogodio trojku iz ćoška i Makabi je tražio tajm-aut.

32′ Lazarević i Davidovac poentirali – 69:60

Mitrović je odlično uočio Lazareviča ispod koša, koji je uz poteškoće poentirao. Mitrović je nabacio loptu na obruč, a Davidovac je prikucao.

Treća četvrtina:

30′ Dobrić spasao Zvezdu – 65:60

Davidovac je promašio zicer, a u narednom napadu Kalinić je izgubio loptu. Vilijams je nakon lepe akcije i dobrog protoka lopte pogodio za tri. Crnu seriju Zvezde prekinuo je Mitrović sa linije penala. Dibartolomeo je doveo Makabi u prvo vođstvo na meču, ali je Dobrić pogodio trojku nakon duge akcije. Vilijams je promašio za tri, a Zvezda je u poslednjem napadu došla do poena preko Dobrića sa penala.

28′ Žvižduci za sudije, Makabi u egalu – 57:54

Žižić je uhvatio visok pas od Vilbekina i samo spustio loptu u koš. Vilbekin je iznudio tri bacanja, a sudije su zbog te odluke dobile zvižduke. Kalinić je promašio trojku, a nakon polukontre Dibartolomeo je naterao Radonjića na tajm-aut.

26′ Kalinić pogodio uz faul – 57:48

Evans je sam iskreirao poziciju i pogodio. Lazić je promašio levom rukom iz prodora, a Vilijams je dao koš uz faul. Kalinić je na isti način došao do poena, ali nije bio precizan sa penala.

25′ Povreda Holinsa

Holins je uhvatio ofanzivni skok, ali nije uspeo da ostane na nogama. Imao je bolnu grimasu, stao je na noge, ali ha je Radonjić izmenio.

24′ Kuzmić dvaput moćno zakucao – 55:44 

Naneli je promašio trojku, a Vilijams se nije snašao ispod koša. Kuzmić je dva puta u dva napada moćno zakucao, a Žižić je vratio samo jednom.

22′ Tri vezane trojke, Pionir na nogama – 51:42 za Zvezdu

Vilijams je pogodio trojku za izjednačenje, a Volters je u poslednjoj sekundi napada vratio prednost crveno-belima. Nejt je ukrao loptu, ali je blokiran u kontri. Ipak, lopta je došla do Kalinića koji je pogodio trojku. Nadovezao se Vajt trojkom sa velike distance.

Druga četvrtina:

20′ Zvezda ima prednost, Makabi prišao pred kraj poluvremena- 42:39

Naneli je pogodio dva penala, a Vilijams se nadovezao trojkom.

19′ Ivanović zaigrao bolje, Makabi u igri – 42:34

Ivanović je pogodio samo jedno bacanje, a Vilbekin je majstorski došao do novih poena. Lazić je ostao sam u uglu i pogodio šut za tri. Odmah je uzvratio Naneli, Lazić je promašio za tri, ali je Ivanović uhvatio ofanzivni skok. Usledio je još jedan promašaj Zvezde za tri. Vilijams je poentirao sa linije penala, ali je Ivanović pogodio trojku. Uzvratio je Naneli još jednom.

16′ Zvezda drži prednost, Ivanović u seriji loših poteza- 35:25

Lagani poeni za Kuzmića, koje je pripremio Kalinić. Ivanović je pogrešio u dodavanju, a Vilbekin je istrčao kontru i poentirao na drugi obruč. Ivanović je promašio za tri, a Žižić je visoko skočio i ubacio loptu u Zvezdin koš.

14′ Sporiji tempo u drugom delu, Dobrić dao trojku – 33:19 za Zvezdu

Holins je poentirao nakon pauze, ali je Dobrić u sledećem napadu promašio otvoren šut za tri. Dibartolomeo je pogodio samo jedno od dva bacanja, ali je Lazić promašio ceo koš. Dobrić je poentirao sa penala, a Mitrović je odigrao čvrstu odbranu na Rejnoldsu. Dobru odbranu krunisao je Dobrić trojkom na asistenciju Mitrovića. Vilbekin je preko Kuzmića vratio trojku, ali je isto učinio Volters preko Žižića.

11′ Makabijeva serija 5:0 – 24:15 za crveno-bele

Vilbekin je dao faul koš uz realizovano slobodno bacanje. Zvezda je promašila u napadu, a to je kaznio Rejnolds šutem sa poludistance. Tajm-aut za Radonjića.

Prva četvrtina:

10′ Maestralna četvrtina Zvezde – 24:10 

Naneli je pogodio iz teške pozicije preko Kalinićeve ruke. Nakon izgrađene akcije lopta je došla za Holinsa koji je pogodio za tri. Dibartolomeo je promašio iz prodora, a Holins je bio precizan. Rejnolds je uzvratio istom merom. Mitrović je uhvatio promašaj Ivanovića i pogodio zicer. Makabi je imao poslednji napad, ali bez uspeha.

7′ Zvezdina čvrsta odbrana, trojka Ivanovića – 17:6

Vilbekin je probio, ali ga je Kuzmić izblokirao. Zvezda je vezala tri promašaja za tri, ali je Lazić sprešio kontru gostiju presekavši loptu. Zvezda je odigrala još jednu dobru odbranu, Vajt je promašio trojku, ali je Ivanović u nastavku akcije pogodio za tri.

Novak je na pauzi dobio ogroman aplauz u Pioniru.

5′ Tajm-aut za Makabi i odlična odbrana crveno-belih

Volters je ukrao loptu, usledila je kontra i zakucavanje Vajta za 14:6.

4′ Zvezda nanizala promašaje, ni Makabi nije bolji

Evans je zakucao i prekinuo seriju crveno-belih. Zvezda nije uspela da poentira, Kalinić je izgubio loptu, Vajt je promašio trojku, ali precizni nisu bili ni Naneli i Vilbekin. Kalinić je popravio promašaj Holinsa za 12:6.

2′ Efikasan početak utakmice – 10:4 za domaće

Četiri poena iz dva napada za Zvezdu, ali je Žižić oba puta uzvratio. Poene za Zvezdu upisali su Holins i Volters za prvo osetnije vođstvo.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

PRE UTAKMICE

Novak Đoković je sa suprugom Jelenom i bratom Đorđem u prvom redu tribina.

Srpski teniser se odmah slikao sa decom, koja su bila iznenađena njegovim prisustvom.

BONUS VIDEO Aplauz delija za Aleksandra Đorđevića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar